12 najprijateljskijih gradova svijeta

 

Magazin Traveler u svojoj godišnjoj anketi Readers’ Choice Awards redovito od svojih čitatelja traži da ocijene „prijateljski odnos” gradova, fokusirajući se na to gdje su se osjećali iznimno dobrodošli kada su putovali. Pitanja otprilike glase – je li vam lokalni stanovnik pomogao oko nekog problema, je li se gradom bilo lako snalaziti, jeste li jednostavno imali dobar dojam o ljudima oko sebe i slično. Tako je ovaj ugledni časopis i 2023. pozvao svoje čitatelje da rangiraju najprijateljskije gradove na svijetu. Donosimo, eto, ovogodišnjih najboljih 12 koji su se putnicima najviše svidjeli, uz napomenu da je 2022. među dvanaestoricom bio i naš Dubrovnik.

1. San Miguel de Allende (Meksiko)
Privlačnost San Miguela de Allendea seže izvan njegove španjolske kolonijalne arhitekture i šarenih fasada. To središte umjetnika iz cijeloga svijeta planinski je grad s raznolikim lokalnim stanovništvom, a njegova udaljenost od obale pomogla je da ostane izoliran i autentično meksički. Tu možete birati između više od 350 restorana, od luksuznih do lokalnih obiteljskih, a potom se vratiti u prošlost šetnjom dobro očuvanim popločanim ulicama. Inače, ove je godine proglašen i najboljim malim gradom na svijetu.

 

2. Rio de Janeiro (Brazil)
Rio je jedan od najživljih gradova na planetu – grad sambe, plaža, nogometa i karnevala. To je mjesto gdje se lako uklopiti u opuštenu atmosferu, gdje se detaljni itinereri obično napuštaju nakon što počnete lutati užurbanim ulicama. Čini se da Rio de Janeiro najviše voli veselje i slavlje bez obzira na godišnje doba (ili noćni sat) i lako je shvatiti zašto su čitatelji bili toliko oduševljeni lokalnim stanovništvom prošle godine.

 

3. San Sebastián (Španolska)
Kad bismo morali pogađati, sreću građana San Sebastiána pripisali bismo jednoj stvari – hrani. Ovaj obalni grad ima obilje restorana s Michelinovim zvjezdicama i šarmantnih pintxo (baskijski tapasi) barova, zbog kojih se isplati putovati. Dodajte tome zlatne pješčane plaže i široke planinske poglede na ocean, i dobit ćete jedan nevjerojatan španjolski grad koji zadovoljstvo lokalaca lako prenosi na posjetitelje.

4. Bruges (Belgija)
5. Mexico City (Meksiko)
6. Reykjavík (Island)
7. Kopenhagen (Danska)
8. Bangkok (Tajland)
9. Lisabon (Portugal)
10. Victoria (Kanada)
11. Dublin (Irska)
12. Cape Town (JAR)

Ostavi komentar