Zhangjiajie – kineski avatar

 

U povodu skorašnjeg prvog od čak četiri nastavka “Avatara” otputovali smo u Kinu. Fascinantni geopark Zhangjiajie ispunjen je monumentalnim vitkim liticama koje su inspirirale za lebdeće planine Pandore

Iako nije imao izgrađenu dugogodišnju franšizu temeljenu na knjigama kao “Gospodar prstenova”, niti stripovima kao Marvelovi filmovi o superjunacima, filmski spektakl “Avatar” redatelja Jamesa Camerona (“Titanic”) uspio je stvoriti potpuno novi svijet, a od njega i globalni fenomen. Sa 2,85 milijardi dolara zarade još uvijek je najkomercijalniji film na svijetu, a uspjehu je pridonijela čvrsta poruka o važnosti ekosustava. Radnja prati ljude koji su nakon iscrpljivanja prirodnih resursa na Zemlji krenuli crpiti vrijednu rudu i uništavati ekosustav na Pandori, mjesecu jednog planeta nama najbližeg zvjezdanog sustava. Na putu im se nađu lokalna plava čovjekolika bića Na’vi koji žive u dubokom skladu s prirodom. U očajničkoj borbi za njihov opstanak pomaže im bivši marinac Jake Sully kao avatar ljudskog uma u hibridnom tijelu Na’vija.

Od avantura na Pandori prošlo je već 13 godina, no to ne znači da se u očekivanju nastavaka nije održavao interes publike. Tako je popularni Cirque du Soleil već sedam godina na svjetskoj turneji s raskošnom predstavom “Toruk: Prvi let”. Zapanjujućom scenografijom i akrobacijama oduševili su i publiku u Zagrebu, transportirajući ih u mitski svijet Pandore i to tisućama godina prije radnje iz filma. “Pandora: Svijet avatara” zadnjih pet godina nudi turistički izlet na Pandoru posjetiteljima Walt Disney World Resorta u Floridi. Na jednom cijelom tematskom području od gotovo pet hektara rekreirana je Pandora s interaktivnim svjetlećim biljkama, lebdećim planininama i dvije imerzivne atrakcije. Sve je to sasvim logično: Cameron je ipak najmoćniji redatelj današnjice i posljednjih 12 godina marljivo radi na čak četiri nastavka Avatara. Prvi – “Avatar: Put vode” – napokon se otvara u kinima (tamo mu je i mjesto, a ne na nekoj streaming platformi!) u prosincu ove godine.

Pri kreiranju “Pandore: Svijeta avatara”, Disneyevi dizajneri otišli su u Kinu za inspiraciju, baš kao što su to za potrebe filma učinili produkcijski dizajneri. Stoga ćemo se tamo nakratko preseliti i mi. Pitate se zašto? Odgovor leži u fascinantnom remek-djelu prirode zvanom Zhangjiajie. Radi se o nacionalnom geoparku čije su vitke litice inspirirale za lebdeće planine Pandore. Zahvaljujući filmu, po globalnoj popularnosti pridružio se geoparku Tri prirodna mosta u kojem je snimljen veliki hit “Transformers: Doba izumiranja”. Istina, pitanje je koliko je ta popularnost bila potrebna dotičnim geoparkovima. S jedne strane, posjećenost je ionako već velika zahvaljujući mnogobrojnom stanovništvu Kine koje uslijed velikog problema sa zagađanjem rado posjećuju svoju prirodnu baštinu. Geopark Zhangjiajie godišnje posjeti i po pet milijuna ljudi, pridonoseći turizmu grada-prefekture Zhangjiajie koji zahvaljujući širem području s nacionalnim parkovima zna postići i nevjerojatnih 79 milijuna turista godišnje! S druge strane, dotični filmovi su u Kini obarali rekorde gledanosti. “Avatar” je tako zaradio oko 250 milijuna dolara, dok je “Transformers: Doba izumiranja“ s 320 milijuna dolara tad postao najkomercijalniji film u povijesti Kine. Očigledno su hollywoodski filmski studiji dobro znali što rade, podilazeći ne samo američkim gledateljima s malo znanim prirodnim čudima Kine, već i brojnoj kineskoj kino publici. Iskreno, i mi smo saznali za Tri prirodna mosta i Zhangjiajie upravo zahvaljujući filmovima…

Kina ima ogromni potencijal koji se mjeri u milijardama dolara na kino blagajnama. Uz SAD je glavno, ako ne i veće, tržište za hitove koji bez problema ostvare nekoliko stotina milijuna dolara. Stoga Hollywood koristi sve u svojoj moći ne bi li progurao koji film – drži se striktnih pravila, prilagođava sadržaj, koristi kineske lokacije i glumce, te plasira kineske proizvode. Nakon što smo saznali da lebdeće planine Pandore, odnosno njihova prizemljena verzija, zapravo postoje u Kini, jednostavno smo ih morali vidjeti uživo. Tako nam je Zhangjiajie postala primarna destinacija pri posjetu Kini… Zhangjiajie jedan je od četiri nacionalna geoparka u širem zaštićenom području Wulingyuan Scenic Area, koje se proteže na 79 000 hektara središnjeistočnog područja Kine u provinciji Hunan. Prije točno 40 godina službeno je proglašen prvim kineskim nacionalnim parkom. Odlikuje ga krški krajolik stvoren kombinacijom uzdizanja i nagrizanja topljivih stijena koje su stvorile pukotine s naglašenim odnosom uzvisina i udubina. Tako Zhangjiajie uz guste šume, potoke, slapove i doline, krase duboki kanjoni i vrtače, velike špilje i prirodni mostovi, te vitke “avatarske“ litice.

Tekst & fotografije: Tihoni Brčić

Ostatak teksta potražite u tiskanom izdanju!

Ostavi komentar