Zabava nasred oceana

Kada je ovoga svibnju u ocean porinut brod Carnival Vista, svijet krstarenja zašao je u posve novu eru ove iznimno brzo rastuće industrije

Poznata izreka da je boravak na luksuznom brodu za krstarenje isto kao da živite u New Yorku, Parizu ili Londonu do sada se možda činila zgodnom, ali i malo pretjeranom. No, kada je u svibnju u ocean porinut brod Carnival Vista, svijet krstarenja zašao je u posve novu eru te iznimno brzo rastuće industrije, a spomenutu izreku iznenada prebacio u potpunu stvarnost. Naime, 133 500-tonska Carnival Vista, iz takozvane kategorije „Fun Ship“, najveći je i najinovativniji brod kompanije Carnival Cruise Line koji postavlja nove standarde i tjera konkurenciju na nove pothvate. Carnival Vista životu u vodećim svjetskim metropolama približio se brojnim sadržajima koje nudi – prvu IMAX kino dvoranu na brodu za krstarenje, zatim SkyRide, spektakularnu biciklističku stazu na otvorenome, prvu mikropivovaru na brodu, zatim Seafood Shack, zalogajnicu morskih specijaliteta inspiriranu originalima s područja New Englanda, Kaleid-O-Slide, prvi vodeni tobogan za vožnju gumenjacima i još mnogo drugih uzbudljivih stvari.

kruzer7

Taj novi ponos Carnivalove flote također sadržava i proširenu verziju latino Havana Bara, popularnog lokala prisutnog na mnogim brodovima kompanije, no tu nadopunjena novim bazenom Havana te Havana Cabanasima, privatnim otvorenim dvorištima. Zahvaljujući imenu Vista, mnogi od najpopularnijih lokala Carnival Linesa, kao što su Bonsai Sushi, Fahrenheit 555 steakhouse, Library Bar i Cherry On Top sladoledarna, tu imaju i otvorene terase s raskošnim pogledima. Nadalje, Carnival Vista nudi i unaprijeđenu verziju koncepta Fun Ship 2.0 Dining, Bar and Entertainment te namjenski prostor za igru Camp Ocean, kao i Dr. Seuss Bookville klub, dio Carnivalova programa Seuss at Sea.

Osim inauguracije najnovijeg aduta flote, porinuće Carnival Viste u svibnju značajno je za Carnival Lines, kompaniju koja će uskoro proslaviti 45. rođendan, i po tome što to, nakon tri godine stanke, ujedno znači i povratak u Europu ove čuvene kompanije specijalizirane za krstarenja. Naime, Vista će od svibnja do listopada obaviti seriju od ukupno 18 mediteranskih krstarenja iz Barcelone i Atene, a potom će se, nakon niza isplovljavanja iz New Yorka, premjestiti u Miami, odakle će tijekom cijele godine nuditi šestdnevna i osmodnevna krstarenja Karibima te zauzeti poziciju vodećeg „Fun Shipa“ stacioniranog na južnoj Floridi.

Zbog svega, nikoga neće začuditi činjenica da Carnival Vista ima vrlo plemenit pedigre. Američka kompanija Carnival Cruise Lines, sa sjedištem u Doralu, predgrađu Miamija na Floridi, izvorno je bila nezavisna tvrtka u vlasništvu osnivača Teda Arisona, izraelskog biznismena koji je najprije 1966., s Knutom Klosterom, bio jedan od utemeljitelja kompanije Norwegian Cruise Lines, a potom kreator vlastite flote, sna koji će ostvariti već 1972.
Danas je Carnival Cruise Lines jedna od deset robnih marki brodova za krstarenje u vlasništvu američko-britanske organizacije Carnival Corporation & plc, najvećeg cruising operatora u svijetu, s godišnjim prihodom od gotovo 16 milijardi dolara.

kruzer5  kruzer4
kruzer3
kruzer2  kruzer1

Carnival Cruise Lines bio je pionir u konceptu kraćih, ne toliko skupih krstarenja na brodovima lasvegaškog stila dekora i zabave, koji se obično nazivaju „Fun Ships“, a koji nude iznimno širok raspon aktivnosti i vrsta zabave. Zaštitni znak njegovih 25 brodova iz flote je crveno-bijelo-plavi dimnjak u obliku kitova repa, koji je poslužio i za osmišljavanje Carnivalove maskote – Fun Ship Freddyja. Naravno da je danas Carnival potpuno drukčija kompanija od one iz skromnih početaka od prije gotovo četiri i pol desetljeća. Sve je započelo s jednim prepravljenim prekooceanskim putničkim brodom, kojim je Ted Arison, pionir moderne industrije krstarenja, započeo ostvarivati svoju viziju doživljajnog odmora na oceanima, koja je imala iz domene privilegiranih i iznimno bogatih prijeći u onu prosječnih zaljubljenika u putovanja morima. Vizija se ostvarila, pa je Arison time drastično izmijenio uvjete pod kojim suvremeni turist danas krstari. Ipak, nije sve krenulo glatko. Naime, prvi Carnivalov brod TSS Mardi Gras, prepravljeni bivši Princess of Canada, na svojoj se prvoj plovidbi nasukao na pješčani sprud ispred luke u Miamiju. Potom je 1975. kupljen brod Empress of Britain i preimenovan u TSS Carnivale, a onda i S.A. Vaal, koji je dobio novo ime Festivale, i nakon preuređenja od 30 milijuna dolara postao najveće i najbrže plovilo na ruti između Miamija i Kariba.

Tekst: Tomo Will

Ostatak teksta potražite u tiskanom izdanju!

Ostavi komentar