Vodeći europski trgovački centri

Jesen je doba kad se obično značajnije obnavlja garderoba, pa će mnogi baš u ovo doba krenuti u pohod trgovačkim centrima. Onima koji će šoping kombinirati s putovanjima neće biti na odmet posjetiti trgovačke centre koji nisu samo puni kvalitetnih trgovina i dobro opskrbljeni kvalitetnom robom, nego ujedno predstavljaju i kulturne i umjetničke objekte. Evo trgovačkih centara širom Europe – od onih povijesnih u Londonu i Parizu, do suvremenih arhitektonskih spomenika u Napulju i Istanbulu.

Galeries Lafayette (Pariz)
Luksuzna francuska robna kuća u zgradi od deset katova smještena na pariškom bulevaru Haussmann u 9. arrondissementu. Još 2009. premašila je godišnju zaradu od milijarde eura, a svakoga tjedna organizira besplatnu modnu reviju za svoje kupce.

Galleria Vittorio Emanuele II (Milano)
Uz Via Montenapoleone i Via della Spiga, jedno od najluksuznijih milanskih mjesta za kupovinu.
Postalo je slavno čim je izgrađeno, a danas udomljava trgovine najprestižnijih robnih marki. Uz kupce, tu uvijek ima i mnogo poslovnih ljudi i turista.

Harrods (London)
Luksuzna robna kuća na londonskome Brompton Roadu u prestižnoj četvrti Knightsbridge. Njezinih
90 000 četvornih metara prodajnog prostora i ukupno 330 odjela čini ju najvećom robnom kućom u Europi. Moto govori sve: “Sve za sve ljude”.

Departmentstore Quartier 206 (Berlin)
Elegantni kozomopolitski centar na berlinskoj Friedrichstrasse, otvoren 1997., okuplja sva glavna imena svjetske mode, vodeće avangardne dizajnere, trendovske robne marke i glavne protagoniste suvremene mode za mlade, ali i kozmetiku, nakit, knjige…

Royal Saint-Hubert Galleries (Bruxelles)
Natkrivena galerija (nadimak: kišobran) s luksuznim trgovinama, izgrađena 1847., podijeljena je na tri dijela – Galerie de la Reine, Galerie du Roi i Galerie des Princes. U ponudi su visoka moda, dragulji i nakit, knjige, čokoladni proizvodi, restorani, kino i kazalište.

Las Arenas (Barcelona)
Trgovački centar na Plaçi Espanya nekada je bio arena za borbu s bikovima (zadržani su mnogi originalni elementi). Sada se radi o modernom, visoko dizajniranom kompleksu s više od 60 modnih robnih kuća i trgovina, restorana, kafića i barova.

Kanyon (Istanbul)
Višenamjenski kompleks na aveniji Büyükdere, u poslovnoj četvrti grada, otvoren je 2006, a uz poslovne i rezidencijalne prostore sadržava 37 500 četvornih metara velik trgovački centar sa 160 trgovina, 9 dvorana (1600 posjetitelja) i parkiralište za 2300 vozila.

Gasometer (Beč)
Više od stotinu godina stara plinska postrojenja u četvrti Simmering pretvorena su u urbani kompleks stanova, prostora za događanja i trgovački centar od 22 000 četvornih metara sa 70 trgovina.
Samo osam minuta vožnje podzemnom željeznicom udaljen od Stephansplatza.

Stadfeestzaal (Antwerpen)
Trgovački centar na četiri kata s oko 40 trgovina (robne marke visoke i popularne mode, sve za slobodno vrijeme, tehnička roba…) te mnoštvom restorana i kafića, smješten u samom središtu grada, jedinstvena je mješavina povijesne i moderne arhitekture.

Magna Plaza (Amsterdam)
Trgovački centar uređen u prekrasnoj zgradi impresivne fasade koja je nekad služila kao glavna gradska pošta (na popisu deset najvrjednijih spomenika Amsterdama). Ugođaj centra je kozmopolitski, a zastupljene su sve glavne marke visoke i popularne mode.

Mediacité (Liege)
Kompleks otvoren 2009. sa 160 000 četvornih metara namijenjenih trgovini (124 lokala svih profila, 5,3 milijuna posjetitelja godišnje) te kulturnim i zabavnim sadržajima. Trgovački centar ima monumentalni krov koji potpisuje čuveni izraelski arhitekt Ron Arad.

Zlote Tarasy (Varšava)
Trgovački centar, otvoren 2007., nadopunjen uredskim prostorima i zabavnim kompleksom u središtu grada, nedaleko glavnog željezničkog kolodvora, ima više od stotinu trgovina, uglavnom modne (sve moguće robne marke, uglavnom popularne mode).

Ostavi komentar