Veliki povratak nanula

Bez obzira na to što su slavne žene nanule nosile posljednjih desetljeća, ta vrsta obuće tek je sada postala apsolutni trend. Brojne slavne osobe s oduševljenjem su prihvatile novi trend ljetne obuće uz poruku – „Mičite se birkenštokice i kroksice!“

Ako ste oko šezdesete ili ste prešli tu granicu, zacijelo se sjećate nanula, uniseks ljetne obuće za plažu koja je vrhunac popularnosti dosegla u drugoj polovici sedamdesetih, gotovo isključivo kod mlađe publike. Ako ste, pak, mlađi, zasigurno ste tu vrst obuće, osim u medicinskih sestara, spazili na nogama širokog spektra slavnih tijekom prethodnoga desetljeća – ako nigdje drugdje onda barem na nogama Sare Jessice Parker koja ih je nosila u nekoliko epizoda legendarne televizijske serije „Seks i grad“, koju je od 90-ih u reprizama pogledalo više generacija. Naravno, nanule ili, kako to nazivaju drugdje, klompe s otvorenim prstima (engleski, recimo, open-toe-clogs), nisu nastale 70-ih. I prije su ih nosile poznate osobe od Audrey Hepburn 50-ih i 60-ih do Twiggy 60-ih i 70-ih (pa i poslije). Istini za volju, radilo se o znatno širem repertoaru verzija te obuće od onih koje su postojale kod nas.

Ime nanule u našim je krajevima rabljen jer su one u nekadašnjoj državi bile poznate već odavna, zbog podrijetla iz Bosne. Naime, u krajevima koji su bili pod osmanskom vlašću, nanule (turski nalin od arapskoga na‘layn: drvena obuća) su bile česta obuća. Tradicionalno, nosile su se samo izvan kuće, a sastojale su se od ukrašena drva i remena iznad prstiju, opis koji odgovara i današnjim inačicama, s time da drvo gotovo nikada nije ukrašeno.

Bez obzira na to što su slavne žene nanule nosile posljednjih desetljeća, ta vrsta obuće tek je sada postala apsolutni trend. Istini za volju, modni su stručnjaci već pred ljeto 2018. na svojevrstan način najavili povratak nanula. Tada se govorilo o „trendu koji stiže s modnih pista“, koji su modni kritičari proglasili „hitom sezone“. „Ljetne papuče“, kako su ih nazvali, zapravo su bile manje ili više elegantne natikače zatvorenih prstiju i bez obveznog drvenog potplata (engleski naziv mules). Mogle su se kombinirati kako uz dnevne, tako i večernje kombinacije, a bile su idealne i za odlazak na plažu. Tako je ta popularna obuća, koju je prilično dugo pratila loša reputacija, te sezone stekla priličnu popularnost i nosila se u pastelnim, puderastim tonovima, s blok petom i od kvalitetne, meke kože. Trend se produžio i na ljeto 2019., a onda i na proteklo pandemijsko, premda se tada, zbog opće psihološke situacije, nosilo sve i svašta.

No danas, kada je koronavirus nešto s čime se živi i s čime ćemo se možda boriti i dulje vrijeme, otišlo se dalje od natikača i ljetnih papuča, pa su svjetlo proljetnih i ljetnih dana ugledali i nožni prsti. Naime, nekad popularni Schollov model Pescura, drvene klompe otvorenih prstiju, dakle nešto sličnije onome što uobičajeno zovemo nanule, ovog je proljeća najavio svoj veliki povratak. Za razliku od spomenutih nanula za plažu iz sedamdesetih, koje su u pravilu bile ravne, sada ta obuća može imati petu ili ne, a trenutačno iz trenda izbacuje mušku populaciju (rekli smo već, 70-ih je to bila uniseks obuća). Stvari su se izmijenile i na poslovnome planu. Danas sa sjedištem u Milanu, tvrtka Scholl Shoes, koja globalno upravlja tom markom obuće, ponovno pokreće model koji je 60-ih originalno dizajnirao Dr. William Scholl, pionir njege stopala i osnivač robne marke Dr. Scholl’s. Scholl je spomenuti model izvorno zamislio kao stil koji pomaže ženama da skladno toniraju noge pri hodu. Međutim, tijekom mnogih desetljeća, ono što je izvorno dizajnirano s praktičnim ciljem postalo je ikona stila.

Piše: Edo Franić

Ostatak teksta potražite u tiskanom izdanju!

Ostavi komentar