„Sveto ulje“ iz vodnjanskog kraja

Na glavnoj cesti koja spaja Vodnjan s Pulom, neposredno uz mjestašce Galižana, nalazi se jedan od najvećih maslinika južne Istre s više od 15 000 stabala. Uz te maslinike, putnik će lako uočiti natpis „Oio Vivo“ – tu nastaju ulja nagrađivana mnogim svjetskim priznanjima

Svaki ljubitelj vrhunskog, ekstradjevičanskog maslinovog ulja redovito posjećuje Istru, a posebno Vodnjan, gradić u jugozapadnom dijelu Istre, deset kilometara sjeverno od Pule. Razlog je jednostavan – s toga područja koje broji najviše vrhunskih proizvođača, stižu najbolja maslinova ulja, ne samo u Hrvatskoj, već i na svijetu, što potvrđuju i brojne nagrade na najprestižnijim natjecanjima. A na glavnoj cesti koja spaja Vodnjan s drevnom Pulom, neposredno uz mjestašce Galižana, zaljubljenik u maslinovo ulje naići će na jedan od najvećih maslinika južne Istre s više od 15 000 stabala. Uz te maslinike, putnik će lako uočiti natpis „Oio Vivo“ koji poziva na posjet elegantnoj trgovini i kušaonici maslinova ulja istoimenoga proizvođača, koje se dobiva iz plodova nepreglednih nizova maslina koje ga okružuju. I neće odoljeti! Već i zbog intrigantnog imena, zapravo starorimskog izraza na istro-romanskom dijalektu, koji je i danas u upotrebi na području Vodnjana. „Oio Vivo“ ili „živo ulje“ jednostavno je pojam kojim se slavi život na povlaštenome mjestu. Ipak, nastanak spomenutog velikog maslinika prati jedan kuriozitet…

Zanimljivo je da je naš maslinik nastao na požarom devastiranome zemljištu. Iskoristili smo državni projekt podizanja trajnih nasada na takvim područjima. No, trebalo je dosta hrabrosti, zajedništva i snage za podizanje najvećeg maslinika u južnoj Istri. Vlastitim sredstvima, no i uz pomoć lokalne zajednice, odlučili smo se za nove izazove, pokretanjem tvrtke utemeljene na principima društveno odgovornog poslovanja. Bit našeg rada je briga o kvaliteti, kontinuirano usavršavanje i primjena inovacija u suradnji sa stručnim institucijama. Osmislili smo maslinik od 56 hektara s autohtonim istarskim sortama – vodnjanska buža, buža puntoža, žižolera, rozinjola i istarska bjelica, od kojih proizvodimo vrhunska ekstra djevičanska sortna ulja i dvije mješavine, sve isključivo od maslina iz vlastita uzgoja. Premda smo danas jedan od najvećih proizvođača maslinovih ulja u Istri, količine nam nisu toliko važne, jer najviše držimo do vrhunske kvalitete – kaže nam Velimir Jurić, član uprave tvrtke „Oio Vivo“. Danas se taj mladi maslinik autohtonih sorti odlikuje integriranim uzgojem, pravovremenom berbom i brzom preradom ploda, od čega su posljednje dvije stavke iznimno važan preduvjet za dobivanje vrhunskog ekstradjevičanskog ulja.

– Kod nas je berba isključivo ručna, a maslinu beremo iznimno rano. Naše maslinovo ulje prirodni je sok istisnut iz ploda mladih, svježih maslina iz čistih sortnih maslinika, u kojemu su maksimalno sačuvani svi vrijedni biološki i nutritivni sastojci, ali i organoleptička svojstva – tumači nam Jurić.
Iz srca maslinika „Oio Vivo“, smještenih samo pet kilometara od mora, pružaju se impresivni pogledi na Brijunski arhipelag, prepoznatljivi vodnjanski toranj te antičku Pulu. Domaćini će s nemalo ponosa reći da je priroda jednostavno odabrala ovo podneblje kako bi s lakoćom, u suradnji s čovjekom koji teži savršenstvu, već tisućljećima stvarala maslinovo ulje vrhunske kvalitete, poseban i cijenjen proizvod koji se, ne bez razloga, često naziva „tekućim zlatom“ ili „svetim uljem“.

Važno je znati da čitava Istra, pa tako i vodnjanski kraj, ima privilegij rubno sjevernog područja na kojemu raste maslina, jer je poznato da je kvaliteta ploda viša što se maslina uzgaja sjevernije. Upravo stoga, uz opredjeljenje za najstrože standarde proizvodnje, maslinova ulja „Oio Vivo“ prepoznata su i u čitavu svijetu.
– Naša ulja nose nagrade s najvažnijih natjecanja širom svijeta. Više smo puta nagrađivani zlatnim medaljama na priredbi International Olive Oil Competition u New Yorku, konkretno za ulja od sorti istarska bjelica, žižolera i vodnjanska buža, zatim zlatima u Tokiju, Londonu, Parizu, San Remu, Monte Carlu… U lipnju smo u Monte Carlu, recimo, pobijedili s našom žižolerom, kao najboljim sortnim uljem. Žižolera je naša stara, gotovo izumrla autohtona sorta, koju smo mi revitalizirali, i od koje mi jedini komercijalno proizvodimo vrhunsko ulje. Sve je to rezultat naše jasne vizije, upornosti, primjene inovacija i poštovanja prirode, da bi u našim uljima mogli uživati i najzahtjevniji gurmani – zaključuje Jurić.

 

Autohtona paleta

„Oio Vivo“ nudi četiri sortna vrhunska ekstra djevičanska maslinova ulja i dvije mješavine jednake kvalitete. Evo kratkih opisa:

Vodnjanska buža – Sortno ulje srednjeg voćnog okusa s aromama badema i aromatičnog bilja. Ima uravnoteženu gorčina i pikantnost s notom citrusa. Odlično se sljubljuje s gotovo svim jelima.

Žižolera – Sortno ulje sorte specifične za područje Vodnjana. Krasi ga srednji do intenzivni voćni mirisi origana, artičoka, ploda i lista zelene rajčice te zelenog papra. Srednje je do intenzivne gorčine i pikantnosti. Izvrsno je uz tjesteninu sa sirom, pečene artičoke, skutu s džemom od smokava i pečenim povrćem sa sirom feta.

Rozinjola – Sortno ulje intenzivnog cvjetnog mirisa s notama zelene jabuke, zelenog badema, maslačka i cikorije. Ima izraženu i dobro uravnoteženu pikantnost i gorčinu. Izvanredno odgovara uz tjesteninu sa šparogama, riječnu ribu i svinjetinu u umaku od terana.

Istarska bjelica – Sortno ulje naglašene pikantnosti i gorčine, travnatog i mirisa zelenog ploda masline, s mješavinom okusa zelenog badema, divlje šparoge i rukole. Sjajno je uz divljač, tunu, losos, crème brûlée od mascarponea te tortu od vanilije, limuna i lavande.

Gajardo – Mješavina sortnih ulja rozinjole i istarske bjelice, bogate i intenzivne arome zrelog ploda masline, rajčice i badema te punog i intenzivnog okusa. Idealno je za mesna jela poput odrezaka, mariniranog crvenog mesa, njoka s gulašem i pljukanaca u kremi od terana i crvenog radiča.

Bòn – Mješavina blažih i intenzivnijih sortnih ulja, blagog, pitkog okusa za zahtjevnije nepce. Izrazito voćni miris, okus blage gorčine i pikantnosti. Usavršuje svaku ljetnu svježu salatu, svježe povrće, ribu, mladi sir…

Piše: Velimir Cindrić

Ostavi komentar