St. James’s Hotel and Club – skriveni londonski dragulj

St. James’s Hotel and Club luksuzni je hotel s 5 zvjezdica smješten u tihom džepu četvrti St. James, nedaleko Piccadillyja i na južnom rubu prestižnoga Mayfaira. Rad i se o skrivenome dragulju, idealno smještenome u samome središtu Londona…

Što zajedničko imaju Winston Churchill, Orson Welles, Jerry Hall, Michael Caine, Robert Redford, Richard Attenborough, Tina Turner, Jeremy Irons, Al Pacino, Pete Townshend, Meryl Streep, Alice Cooper, Steven Spielberg, Cher, Lionel Richie, princ Philip, Sean Connery, Viviane Westwood, Keith Richard, Elle Macpherson… Sve, dakako, poznata imena filma, glazbe, politike i mode, ali ujedno i članovi, odnosno redoviti posjetitelji St. James’s Cluba, jednog od najpoznatijih londonskih klubova, koji danas obuhvaća i hotel te posluje pod imenom St. James’s Hotel and Club.

St. James’s Hotel and Club zapravo je luksuzni hotel s 5 zvjezdica smješten u tihom džepu četvrti St. James, nedaleko Piccadillyja i na južnom rubu prestižnoga Mayfaira. Radi se o skrivenome dragulju, idealno smještenome u samome središtu Londona, što ga čini idealnim polazištem za razgledavanje grada, kupovinu, posjete izložbama i kazališnim predstavama, ali i za poslovne sastanke i stručna događanja. Njegovih 60 soba i apartmana nude suvremenu udobnost spojenu s profinjenim luksuzom, pa stoga ne čudi da je upravo St. James’s Hotel and Club omiljeno mjesto najrazmaženijih gostiju koji posjećuju London. Stoga nije čudno da je hotel jedan od najatraktivnijih članova robne marke Small Luxury Hotels of the World.

stjames11 stjames10

Osobnost i intimni ugođaj St. James’s Hotel and Club zahvaljuje malom broju soba koji jamči osobni pristup gostu, ali i finim proporcijama viktorijanske arhitekture te bogatoj povijesti. Naime, začetke tog elegantnog etablissementa nalazimo još davne 1857., godini kada su se engleski aristokrati grof Earl Granville Leveson-Gower i markiz Emanuele Taparelli d’Adzeglio, posvađali s upravom Travellers Cluba čiji su bili članovi te odlučili osnovati vlastiti, klub koji bi služio kao okupljalište stranih diplomata. Na dan kad je klub otvorio svoja vrata već je imao 300 članova, sve odreda poznatih uglednika grada, ali i svjetskih imena. Do 1860. klub, najprije smješten u Albermarle Streetu te potom u St. James Streetu, privukao je široku međunarodnu klijentelu, ali i važne članove britanskih viših klasa, poput Lorda Randolpha Churchilla i baruna Ferdinanda de Rothschilda. O pravilima učlanjenja u taj klub isključivo namijenjen gospodi pisao je čuveni pisac Charles Dickens:
„Članovi se biraju glasanjem, osim u slučaju članova diplomatskog kora, engleskih diplomata i dužnosnika Ministarstva vanjskih poslova, koji se, uz određene uvjete, učlanjuju izravno“.

Nakon što je sa 650 članova prerastao stare prostorije, klub je 1899. morao preseliti na novu adresu – Picadilly br. 106, gdje je u godinama prije Prvog svjetskog rata doživio i vrhunac svog prosperiteta. Tada je, recimo, slavni Henry James tamo radio na proučavanju kolokvijalizama u engleskome jeziku, a skladatelj Arthur Sullivan pisao svoj opus „Savojskih opera“. Tijekom 30-ih godina čest gost u St. James’s Clubu bio je i Winston Churchill, koji je u klub slijedio svoga oca, dok se za vrijeme trajanja Drugog svjetskog rata u njegovim prostorijama uvijek moglo susresti Iana Fleminga, autora knjiga o tajnom agentu Jamesu Bondu. U svakodnevnome životu St. James’s Cluba značajno su mjesto zauzimale i društvene igre, a posebno je popularan bio backgammon, koji se tamo igrao znatno ozbiljnije negoli u drugim londonskim klubovima. Na toj su se igri u klubu dobivale i gubile velike svote, a jedan od članova kluba, Charles Jerdawin, čak je 1958. postao i svjetski prvak u backgammonu. Zanimljivo je da je u sljedećem desetljeću u klub dozvoljen ulaz i damama, ali samo u vrijeme večere. Da se vremena neumitno mijenjaju dokazale su i sedamdesete godine, kada je financijska kriza teško pogodila klub, te 1975. dovela do njegova spajanja s Brook’s Clubom. No, 1981. klub je ponovo otvoren zahvaljujući financijeru Peteru de Savaryju, koji je u partnerstvu s glumcima Michaelom Caineom i Seanom Conneryjem počeo rabiti nove prostorije na adresi Park Place br. 7-8, u zgradi izgrađenoj 1892., kao kompleks stanova za gospodu-samce.

stjames7

Klub je prelaskom na adresu na kojoj se nalazi i danas, brzo vratio staru slavu i postao poznat po dobroj hrani, vinu i najboljim partyjima u gradu. Te zabave obično su priređivale zvijezde filmske industrije, što se vjerojatno može zahvaliti tome što je odborom kluba tada predsjedavao sir John Mills, poznati engleski glumac, koji je u karijeri snimio više od 120 filmova. Zahvaljujući ponajviše slavnim britanskim i američkim filmskim imenima na popisu članstva, St. James’s je postao jedan od najpoznatijih londonskih klubova. Novo poglavlje kluba ispisano je 1990., kada je klupskim prostorijama dodan i hotelski dio. St. James’s Hotel and Club tako je djelovao sve dok ga današnji vlasnici 2005. nisu zatvorili radi temeljitog, višemilijunskog preuređenja, nakon kojeg je ponovo otvorio svoja vrata u ljeto 2008., kao dio ekskuzivnog hotelskog lanca Althoff Hotel Collection. Iako današnja godišnja članarina u St. James’s Clubu iznosi 400 funti (upis dodatnih 250), putnik željan luksuznog utočišta i elegantna klupskog ugođaja danas si to može priuštiti bez članstva, pa čak i tolikog troška, naravno ne ostaje li predugo (cijene dvokrevetnih soba počinju već od 320 funti).

Današnji vlasnik hotela, Thomas H. Althoff, godinama je tražio idealnu lokaciju za svoj prvi hotel u Londonu, a kada ju je pronašao, prvi mu je cilj bio prilagoditi objekt svome temeljnom hotelijerskom principu – hotel kao drugi dom gosta. Za taj zadatak potražio je dizajnera koji će moći izraziti osobnost, luksuz i posvećenost detaljima, koji Atlhoff Hotel Collection izdvajaju iz mnoštva hotelskih lanaca. Sve to pronašao je u njemačkoj dizajnerici Anne Marie Jagdfeld, poznatoj po sofisticiranome stilu opuštenog luksuza, odnosno vještom spajanju tradicionalnog i modernog. Jagdfeld se pobrinula da zgradu iz 19. stoljeća i njezin duh cijenjenog kluba za gospodu pretvori u modernu inačicu koja odiše komforom i elegantnim ozračjem, kakvo se očekuje od najprestižnijih londonskih hotelskih adresa. Svim prostorima hotela tako dominira smirena paleta koju razbijaju tek povremeni akcenti zlata, bakra i akvamarina. Boje prate jednako bogati materijali – mramor, baršun, svila, koža i kašmir, dok se lak prelijeva pod vješto osmišljenom rasvjetom. Sve je nadopunjeno i pomno biranim detaljima, od lustera od Murano stakla do zidova presvučenih kašmirom Loro Piana. St. James’s Hotel and Club posebno se ponosi i iznimnom privatnom zbirkom od 400 slika pod imenom The Rosenstein Collection. Ta zbirka umjetnina 20. stoljeća uključuje neka od najpoznatijih imena impresionizma, ekspresionizma i kubizma, u kojima gosti mogu uživati u javnim prostorijama hotela, ali i u svojim apartmanima.

stjames8  stjames5  stjames6
stjames4 stjames3

St. James’s Hotel and Club smješten u zavidnom susjedstvu palača Buckingham i St. James, Horse Guard Buildinga, Marlborough i Spencer Housea te Wrenove crkve St. James, jednako će privući ljubitelje velikih londonskih atrakcija, one koje oduševljava duh britanske prijestolnice, koji se savršeno ogleda u elegantnim trgovinama St. James’s i Jermyn Streeta, Piccadillyja i čuvenoj Burlington Arcadea, sve u neposrednoj blizini hotela, kao i poklonike ugođaja klasičnih londonskih klubova. Naime, St. James’s Hotel and Club nudi sve to u jednom, s posebnom osobnošću, luksuzom i stilom. Ni osjećaj članstva u jednom od najpoznatijih londonskih klubova, makar na nekoliko dana, nikome nije na odmet.

Seven Park Place
stjames1Dugu tradiciju St. James’s Hotel and Cluba, kad je u pitanju hrana i piće, danas nastavlja gurmanski restoran Seven Park Place, otvoren 2009. i koji od 2010. drži Michelinovu zvjezdicu. Taj intimni restoran sa samo devet stolova vodi chef William Drabble, prekaljen u mnogim engleskim restoranima ovjenčanim Michelinovim zvjezdicama. Drabbleov stil je moderni francuski, ali jela pretežito spravlja od najkvalitetnijih britanskih namirnica. Kao i svaki veliki chef, i Drabble je već stvorio lijepu kolekciju jela s potpisom, među kojima se posebno ističe poširani rep engleskog hlapa s pireom od cvjetače i začinjenim umakom od maslaca. Drabble priprema i posebne menije za polaznike hotelskih tečajeva o sparivanju sireva i vina (Cheese and Wine Master Class) te izradi čokoladnih delicija (The Art of Chocolate Making).

Dječji concierge
stjames2Osim klasičnog conciergea, koji se brine o potrebama gostiju izvan hotela, St. James’s Hotel and Club nudi i dječjeg conciergea, na raspolaganju malim gostima. Naime, London je idealan grad za djecu svih uzrasta, pa se često teško odlučiti čime se najprije zabaviti. Pomoćnik glavnog conciergea Tony O’Connell tako planira dječje itinerere iz sata u sat, već prema željama mališana (i njihovih roditelja). Taj ekspert za sve zabavno, neformalno, neobično i očaravajuće s lakoćom bira najatraktivniju zanimaciju, restorane i predstave za djecu i obitelji i u džepu uvijek ima karte za najveće londonske atrakcije. „Djeci mogu omogućiti da jedan dan budu čuvari u zoološkom vrtu, a drugi James Bond u jurnjavi gliserom po Temzi ili Mercedesom na trkalištu u Surreyu“, kaže Tony.

Tekst: Velimir Cindrić

Tekst je objavljen u Jet Set magazinu broj 132

Ostavi komentar