Sportaši na filmskom platnu

Dugačak je niz sportaša koji su glumili sami sebe, počevši od Michaela Jordana  u “Space Jamu” i Mike Tysona u “Mamurluku”. Hoće li na red uskoro doći i Ronaldo?

Lopta dolazi do Zekoslava Mrkve. Znameniti crtani lik prosljeđuje je sljedećem suigraču. Na putu do koša stoji još samo veliki zeleni izvanzemaljac. Ali to nije nikakav problem, budući da znamo da je spomenuti suigrač ni manje ni više, nego veliki Michael Jordan. I lopta lakoćom završava u košu!
Scena je to iz hollywoodske komedije “Space Jam” (1996.), a takav izlet neke športske zvijezde na filmsko platno ne samo da nije izolirani slučaj, već je preklapanje svijeta filma i natjecateljskog športa konstantno u uzlaznoj putanji. Donosimo vam eto pregled nekih uspjelijih suradnji te vrste, ali i poneki primjer gdje nije baš sve išlo po planu… „Space Jam“, tek drugi film koji je kombinirao animirane likove i igrani film (prvi je „Tko je smjestio Zeki Rogeru iz 1988.), savršena je kolaboracija Looney Tunesa i Michaela Jordana koji su iskoristili svoju popularnost za međusobno jačanje vlastitih brendova. Za Michaela Jordana značilo je to širenje popularnosti na mlađu publiku i stvaranje obiteljskog imidža za sebe, ali i za NBA. Čitav film pomalo je nalikovao na reklamu za Jordanove “Nike” tenisice, a uz njega u filmu se pojavljuje još nekoliko NBA igrača, uključujući Charlesa Barkleya i Patricka Ewinga.

NBA košarkaši u Hollywoodu uvijek su rado viđeni gosti. Posljednji primjer gostovanje je Lebrona Jamesa u ovoljetnoj laganoj komediji „Kaos u glavi“. Prije njega, u sličnom su se žanru okušali i Shaquille O’Neal, Kareem Abdul-Jabbar, Kevin Durant i mnogi drugi, neki više, drugi manje uspješno. S jedne strane, uloga Raya Allena, čuvenog tricaša, u drami „Dobio je igru“ (He Got Game, 1998.), najhvaljeniji je performans ikojeg sportaša u Hollywoodu. U drugoj krajnosti je Dennis Rodman, Jordanov suigrač iz Chicago Bullsa druge polovice devedesetih, koji je za jedan od svojih glumačkih pothvata (Double Team, 1997.)uspio osvojiti Zlatnu malinu, nagradu koja se dodjeljuje za najgora filmska ostvarenja. U tom je filmu, malo vrijednom spomena, bio u duetu s Jean-Claude Van Dammeom. Mnogi možda ne znaju da je Van Damme primjer športaša koji se u potpunosti okrenuo glumi – prije nego je postao česti gost drugorazrednih akcijskih filmova, bavio se borilačkim vještinama…
Predstavnici raznih borilačkih vještina vole se okušati na filmskom platnu. Kao jedan od svježijih primjera priziva se bivši boksački prvak Mike Tyson. Svojim portretom u „Mamurluku“ (The Hangover, 2009.) pristaje na imidž lošeg dečka i dobro se šali na vlastiti račun. „Plaćenici“ (The Expendables, 2010.), film je koji okuplja dobar dio bivšeg svijeta borilačkih vještina, uključujući i bivšeg MMA svjetskog prvaka Randyja Couturea. U filmu „Neboder“ (Skyscrapper, 1996.), svoj debi u Hollywoodu imao je i naš bivši kick-boksač Branko Cikatić, a  u njemu se našao uz rame tragično preminule Playboyeve zečice Anne Nicole Smith. No, ni to mu nije pomoglo, ili možda baš je, da snimi jedan od najlošijih filmova devedesetih…

Slični (ne)uspjeh na filmskom platnu zabilježio je i višestruki svjetski prvak u profesionalnom hrvanju Hulk Hogan, kojega nije obeshrabrila ni šala da se hrvači rado isprobavaju na filmu, jer i u svom sportu već ionako napola glume. Iako je znameniti brkati hrvač čak zabilježio i jednu ulogu vrijednu pažnje (u Stalloneovom Rockyju 3 iz 1982.), prava priča o uspjehu sportaša na filmu dolazi iz Austrije. Možda bodybuilding kao sportska disciplina malo i jest diskutabilna, no impresivna karijera koju je bivši kalifornijski guverner u Americi izgradio nipošto nije. Riječ je, naravno, o Arnoldu Schwarzenggeru, a on je jedan od onih koji su na filmu ostavili kudikamo ozbiljniji pečat nego u sportu. No, većini sportaša koji se pojavljuju na filmu ambicije uglavnom ni ne sežu dalje od „zabavit ću se, a usput zaradit i džeparac“, što je plodno tlo za projekte poput serija kao što su„Svita“ (Entourage, 2004.-2011.) ili „Liga“ (The League, 2009.-) koje dobar dio svog zvjezdanog statusa crpe iz cameo pojavljivanja slavnih. U ovom kontekstu nešto je zanimljivija „Liga“. Humoristična serija o skupini prijatelja koji u slobodno vrijeme igraju NFL (američki nogomet) fantasy ligu, u svojoj sedmoj sezoni emitiranja ugostila je podulji popis aktualnih NFL igrača. Igrači naravno, glume sami sebe, a trendovi koji pokušavaju pomutiti granice između fikcije i realnosti u današnjem bi Hollywoodu, koji konstantnim recikliranjem pokazuje da polako ostaje bez ideja, tek mogli dobiti na zamahu.

Tekst: Stjepan Vudrag

Ostatak teksta potražite u tiskanom izdanju!

Ostavi komentar