SJACHROEDIN ZAINAL PAGARALAM: Crveni fićo indonezijskog veleposlanika

Njegova ekselencija Sjachroedin Zainal Pagaralam svoje slobodno vrijeme ispunjava dvjema strastima – ljubavi prema umjetninama i onom prema oldtajmerima. Tako mu je jednom za oko zapeo i jedan crveni fićo…

Premda velika većina Hrvata Indoneziju kao turističko odredište tek treba prepoznati, indonezijskog su veleposlanika u našoj zemlji itekako mogli upoznati. I to prošle godine kad je na ulicama Zagreba osvanuo njegov fićo s diplomatskim tablicama! Naime, osim što itekako ozbiljno i vrijedno shvaća svoju diplomatsku ulogu, Njegova ekselencija Sjachroedin Zainal Pagaralam u našoj je zemlji uspio pronaći načine da zadovolji i jednu od svojih hobističkih strasti – ljubav prema umjetninama i oldtajmerima. Kako sam kaže, u slobodno vrijeme voli posjećivati naša poznata turistička odredišta, ali najradije ode u antikvarijate ili posjeti štandove sa starinama na popularnom Britancu.

Za oko mu je jednom zapeo i jedan crveni fićo, a kako je velik entuzijast za automobile, pogotovo klasične i oldtajmere, jednostavno mu nije mogao odoljeti. Da strast prema motoriziranim ljubimcima nije novijeg vijeka, pokazuje i činjenica da je svojedobno bio i predsjednik Indonezijske motociklističke udruge. Ali nije diplomatski posao samo bavljenje omiljenim hobijem. Upravo suprotno, posla za veleposlanika ima napretek, a cilj svega je što više približiti naše zemlje i združiti potencijale koji bi tek trebali dobiti maha. Da je Indoneziji itekako važno da ju Hrvati upoznaju, pokazuje i činjenica da indonezijska vlada osigurava program stipendija Darmasiswa, namijenjen Hrvatima koji žele učiti indonezijski jezik i kulturu. Na poslovnom planu, trenutni je prioritet mogućnost da riječka luka postane vrata izvoznim indonezijskim proizvodima u srednju, istočnu i jugoistočnu Europu. Mnogo je posla i ambicija, ali veleposlanik je itekako optimističan. Vjerojatno zato što ga je dosadašnja karijera naučila da nema odustajanja..

Vaš radni put u velikoj je mjeri obilježila karijera u – policiji…
– Tijekom svog mandata u indonezijskoj nacionalnoj policiji uglavnom sam radio na terenu. Moj posljednji policijski posao bio je na mjestu zamjenika načelnika Nacionalne policije za operacije. Nakon što sam se 2002. povukao iz policije, otišao sam na izbore za guvernera u mom rodnom gradu Bandar Lampungu i osvojio glasove u dva uzastopna razdoblja – od 2003. do 2008. i od 2009. do 2014. Inače, Lampung je provincija koja se nalazi na najjužnijem dijelu otoka Sumatre i ima više od 8,1 milijuna stanovnika. To je kraj bogat prirodnim resursima, a u njoj su najrasprostranjeniji poljoprivreda, plantaže, iskapanje minerala i ribarstvo.

Naše su zemlje toliko udaljene na globusu, znači li to da smo i toliko različiti narodi?
– Glavna i najvidljivija razlika jest u tome što Indonezija ima orijentalnu kulturu, dok Hrvatska ima zapadnu kulturu. Međutim, općenito govoreći, Hrvati su prijateljski raspoloženi i lako se slažu s drugima, tako da sam siguran da možemo izgraditi dobar odnos.

Kakav je život u Jakarti i u kojoj se mjeri razlikuje od života u Zagrebu?
– Jakarta je megapolitski grad u kojem cirkulira više od 20 milijuna stanovnika tijekom dana i oko deset milijuna noću, pa je u Jakarti zapravo stalno velika gužva. I to je najveća razlika između naša dva glavna grada. I još je jedna upečatljiva razlika – vrijeme. Jakarta je vruća i vlažna tijekom cijele godine, u Zagrebu se ipak izmjenjuju četiri godišnja doba.

Vaša zemlja je poprilično turistički orijentirana; što biste sugerirali Hrvatima koji ju žele posjetiti i otkriti, odnosno što ona skriva?
– Indonezija je prilično velika zemlja s površinom većom od pet milijuna četvornih metara. Udaljenosti su velike pa tako, primjerice, udaljenost između našeg istoka (Papua) i zapada (vrh Sumatre) doseže čak 8514 kilometara. Također, osim tako velikog područja, Indonezija ima čak 1340 etničkih skupina i 1158 tradicionalnih jezika! To znači da ćete u posjetu Indoneziji zaista pronaći pregršt kulturnih različitosti. Drugim riječima, gosti naše zemlje mogu posjećivati ​​vrlo različita mjesta, sve prema svom interesu i sklonostima. Mogu doživjeti odlazak u planine, ali i na plažu, vidjeti život velikih gradova, ali i upoznati tradicionalni načina života ljudi. Indonezija skriva još jedno veliko bogatstvo – drugu najveću bioraznolikost u svijetu, nakon Brazila. Turisti mogu vidjeti neprocjenjivu biološku raznolikost flore i faune. Postoje životinje koje se nalaze samo u Indoneziji, kao što su sumatranski tigrovi, jednorogi nosorozi, bornejski orangutani, anoe i babirusi.

Tekst: Igor Weidlich
Fotografije: Tomislav Marić

Ostatak teksta potražite u tiskanom izdanju!

Ostavi komentar