Šest bijelih vina koje ne poznajete (a trebali biste)

Pod tim naslovom nedavno je Emily Bell, američka spisateljica posvećena svijetu vina, objavila članak u kojem popisuje šest europskih vina koja nezasluženo egzistiraju ispod radara vinoljubaca širom svijeta. Konstatirajući da tržište bijelih vina djeluje agresivno dvodimenzionalno, forsirajući chardonnay, sauvignon i sivi pinot (namjerno izostavlja skupi bijeli bordeaux), Bell skreće pozornost da to nije sve što postoji. Ujedno priznaje da spomenute sorte nisu klasici bez razloga, ali i to da rutina, bez obzira radi li se o ljubavi, frizuri ili vinu, lako prerasta u dosadu. Zamor nepca, pri tome, može dovesti i do zaborava zašto uopće volimo vino. Krivci su djelomično trgovci koji se boje izlaganja manje poznatih bijelih vina, što ipak, upozorava Bell, ne bi smjelo obeshrabriti avanturistički duh pravog vinoljupca. Baš zbog toga predlaže šest bijelih europskih vina od manje poznatih sorata i proizvođača, koje bi trebalo upoznati. Zanimljivo je da se među njima našla i jedna hrvatska etiketa. Evo liste i kratkih opisa vina iz Emilyna pera:

Estate Argyros Assyrtiko (Santorini, Grčka)
Suho, svježe i mineralno vino, koje će podsjetiti na pravi odmor. Hrastovina uravnotežuje svježinu i daje lagano kremasti, blago slankast gutljaj.

Evolucio Furmint (Tokaj-Hegyalja, Mađarska)
Regija Tokaj poznatija je po slatkim desertnim vinima, ali u ovom primjeru daje sjajnu zamjenu za sivi pinot. Suho i svježe, s notama kore jabuke i citrusa.

Albarino de Fefi nanes (Rias Baixas, Španjolska)
Svježe vino bez drvenih nota, egzotično, osvježavajuće i voćno. Mekše od sličnih vina povišenih kiselina (primjerice, vinho verde), s notama vanilije i breskve.

Tement Gelber Muskateller (Südsteiermark, Austrija)
Muškat, jedna od najstarijih sorti na svijetu, nije baš nepoznata, ali u Austriji daje posebno dobre rezultate. Mlado, svježe i vrlo živahno vino.

La Colombera Derthona Timorasso (Pijemont, Italija)
Vino od slabo poznate talijanske sorte koje finim ravnotežjem koštuničavog voća i svježe mineralnosti pogađa sve visoke note. Svakako kupiti, ako nađete.

Vina Trapan Ponente Malvazija istarska (Istra, Hrvatska)
Grožđe sorte koja uspijeva uz sjever Jadranskog mora ima peckavu slankastu notu, što ne znači da vuće na sol. Vino od nje više podsjeća na uzmorski vrt, a cvjetne note provlače se kroz svjež, delikatan obalni vjetrić, pa ćete uz njega zaboraviti da ne posjedujete jahtu.

Ostavi komentar