Šarm božićne tradicije

 

Badnjak, predvečer. U domovima se okupljaju obitelji da bi zajedničkom večerom proslavile blagdan. Prostorije su ukrašene mladom pšenicom, grančicama borova i okićenim jelkama ispod kojih, obasjana svjećicom, dominira idila jaslica, koja nas neumitno podsjeća na pravi razlog ovoga okupljanja. Jer, usprkos uvriježenom shvaćanju, Božić zapravo nije određeno doba godine, već način razmišljanja, kojim se čuva i njeguje mir i dobra volja. Za one još romantičnije, radi se o čarobnom štapiću koji svijet gotovo u trenu pretvara u bolji i ljepši

Upravo tom osjećaju adventskih dana i samog Božića posvećen je i salcburški Božićni muzej (Salzburger Weihnachtsmuseum), otvoren 6. prosinca 2014. Tu, u nekadašnjoj tradicionalnoj kavani Glockenspiel, mogu se vidjeti tisuće božićnih izložaka iz razdoblja od sredine 19. do sredine 20. stoljeća. Radi se zapravo o privatnoj kolekciji medijskoga poduzetnika Herberta Kloibera i njegove supruge Ursule, darovanoj gradu Salzburgu. K tome, bračni par Kloiber nije darovao samo zbirku, već i zgradu na Mozartplatzu u samom središtu Salzburga, koju je s tom namjerom kupio 2012., pa se može reći da su gradu zapravo poklonili čitav muzej. Tijekom punih 40 godina Ursula Kleiber koja je stare božićne ukrase, kao temelj današnje zbirke, naslijedila od svoje bake, sakupljala je predmete na temu „Advent i Božić“, da bi na koncu oformila kolekciju od velika kulturnog i povijesnog značaja. Naime, niti jedna europska javno dostupna institucija ne može se pohvaliti tako raznolikom zbirkom sjajnih izložaka, vezanih uz božićna slavlja i najrazličitije običaje u razdoblju od početka adventa do novogodišnje proslave.

Zahvaljujući vremenskom razdoblju iz kojeg izlošci potječu, oni su istodobno i svjedoci društvenih, kulturnih i političkih mijena na području njemačkoga govornog područja, uključujući i naše krajeve na koje je to područje izvršilo snažan utjecaj. Naime, mnogi adventski i božićni običaji, sada već duboko ukorijenjeni u hrvatsku kulturu, stigli su u austrougarsko doba, pa će ova zbirka biti vrlo bliska i svakom našem posjetitelju. Unutar zbirke posebno je zanimljiva kolekcija iznimno vrijednih ukrasa za božićna drvca, kao i veliki raspon izložaka vezanih uz sv. Nikolu i Krampusa. Svi oni koji možda tu očekuju kič i jeftino blještavilo grdno će se prevariti. Naime, izlošci nisu obična božićna memorabilija, već s ljubavlju prikupljeni i savršeno očuvani vrijedni komadi iz stoljetnog razdoblja između 1840. i 1940. To vremensko razdoblje namjerno je izabrano kao limit za kolekciju, jer se u doba bidermajera proslava Božića definitivno premjestila u domenu obiteljskoga događaja, dok je završetak tog razdoblja snažno obilježio Drugi svjetski rat koji je naglo zaustavio razvoj i njegovanje božićne tradicije – objašnjava nam direktor muzeja Andrea Lämmerhofer.

  

Izložbeni prostor na prvom katu zgrade podijeljen je na jedanaest tematskih područja. Posjetitelj muzeja tako za obilaska prolazi čitavo vrijeme adventa, od konca studenoga do Badnjaka i Božića te nastavlja do Stare godine. Povijesni advent, dječje liste želja, narudžbe darova koje bi trebao donijeti Dijete Isus (Christkindl ili po starozagrebački Isusek) i minijature božićnih sajmova sa štandovima mogu se vidjeti u prvom tematskom području, posvećenom početku svečane sezone. Nije neobično, jer je uz Christkindlmarkt u Nürnbergu, Striezelmarkt u Dresdenu i Christkindlmarkt na Marienplatzu u Münchenu (koji datiraju još iz 14. stoljeća), salcburški božićni sajam na Domplatzu i Residenzplatzu najstariji na svijetu (15. stoljeće). U drugom području, između ostalog, posjetitelj može upoznati modu bečkog Krampusa s prijelaza stoljeća, vidjeti lutke Svetog Nikole s glavama od neglazirana porculana te bombonjere iz carskih slastičarnica, s kutijama u obliku Krampusa i slične izloške.

Tekst: Velimir Cindrić

Ostatak teksta potražite u tiskanom izdanju!

Ostavi komentar