Sabrana djela Bekima Sejranovića: u pretplati 20 % popusta

Pišem knjige kakve volim čitati, i mislim da je to ispravan put za mene, i za svakog pisca. Najgora stvar koju književnik danas može napraviti jest truditi se pod svaku cijenu biti “originalan  – rekao je jednom prigodom Bekim Sejranović, bosanski pisac s adresom u norveškome Oslu, čije su knjige iznimno cijenjene kod kritičara i obožavane u čitatelja. Knjige tog izvanserijskog spisatelja, koji je po svojoj smrti u svibnju ove godine dosegao kultni status, uskoro će ugledati svjetlo dana u obliku sabranih dijela (izdavač: zagrebački V.B.Z.).

Uz tri romana – „Nigdje, niotkuda“, „Ljepši kraj“ i „Tvoj sin Huckleberry Finn“, te zbirku priča „Sandale“ (nadopunom je postala svojevrsni roman) i „Dnevnik jednog nomada“, istovremeno putopis, dnevnik čitanja i zbirka zapisa – komplet od pet knjiga sadrži i šest ranih priča, te dvije posljednje priče Bekima Sejranovića. Potresna, dosad neobjavljena priča „130 sati bez sna“ posljednji je tekst koji je autor napisao i funkcionira ne samo kao epilog „Dnevnika jednog nomada“, u koji je uvrštena, nego i kao epilog cjelokupnog Sejranovićeva opusa.

Sejranović je rođen 30. travnja 1972. u Brčkom, gdje je završio sedam razreda osnovne škole. Osmi razred završio je u Bosanskoj Gradiški, a od 1985. pohađa srednju Pomorsku školu u Bakru, smjer nautika. Nakon položene mature, godinu dana studira na riječkom Pomorskom fakultetu, no potom odustaje od sna da postane pomorac te na tamošnjem Filozofskom fakultetu počinje studirati književnost. Godine 1993. seli se u Oslo, na čijem je Povijesno-filozofskom fakultetu 1999. magistrirao južnoslavenske književnosti. Na istom fakultetu od 2001. do 2006. zaposlen je kao lektor i predaje južnoslavenske književnosti, jezike i prevođenje. Nakon toga radi uglavnom kao sudski tumač ili predaje norveški za strance. Od 2011. do 2014. živi uglavnom u Ljubljani, a od svibnja 2015. do svibnja 2018. u Zagrebu, nakon čega ponovo seli u Oslo. Umro je 21. svibnja 2020. godine u Banja Luci.

Ima dvije kćeri, Katju u Oslu i Iskru u Ljubljani.

Za roman „Nigdje, niotkuda“ dobio je 2009. godine Nagradu „Meša Selimović“ za najbolji roman na području Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore. Knjige su mu prevedene na norveški, engleski, francuski, talijanski, slovenski, makedonski, češki, poljski i bugarski.

Razapet između Skandinavije i Balkana, Bekim Sejranović ispisuje stranice o dva svijeta, i o sebi u njima i izvan njih, koje su jednako potresne, uznemirujuće i duhovite kao i najbolje stranice njegovih romana. Samo ovdje nema glavnog junaka da se iza njega barem malo skrije, pa su tu samo Bekim i njegovi demoni.

Puna cijena „Sabranih djela Bekima Sejranovića“ iznosit će 500 kn, a u pretplati je komplet do 1. rujna dostupan s 20% popusta, odnosno po cijeni od 400 kn, i to isključivo putem stranice www.vbz.hr. Požurite.

Ostavi komentar