Povratak gospodskog motocikla

 

Postoje motocikli koji svojim luksuzom i superiornošću stoje na samom vrhu hijerarhije vozačkih strojeva. Među njima je svakako Brough Superior, koji je nakon tričetvrt stoljeća napokon „uskrsnuo od mrtvih“

Tanka je razlika između čudaka i ekscentrika. Zapravo, razlika je samo u popunjenosti bankovnog računa. Svejedno je radi li se o ekscentriku s puno nula na računima ili o običnom čudaku sa samo jednom nulom na računu, u svakoj ljudskoj zajednici postoji barem jedan takav član. Najčešće on vozi motocikl. Tako je to. Motocikle okružuje čudna aura. Iz nekog je neznanog razloga smatran vozilom koje je inferiorno automobilu i svakom drugom prijevoznom sredstvu. Gospoda su se oduvijek, od izuma motora s unutarnjim sagorijevanjem, vozila velikim automobilima, a samo su avanturisti i nedovoljno bogati birali motocikle. Uostalom, tko bi normalan svjesno birao riskirati život na tom neudobnom vozilu, uz toliko bolju alternativu, zar ne? Od samog početka motorizacije, pa sve to danas – tako je to.

Unatoč tomu, unatoč „manjoj vrijednosti“, postoje motocikli koji svojim luksuzom i superiornošću stoje na samom vrhu hijerarhije vozačkih strojeva. U slučaju Brough Superiora, motocikala koji su svojom pojavom između dva svjetska rata ustanovili klasu luksuznih motocikala, kvaliteta se naglašava čak i u imenu.  Zahvaljujući Britancu Georgeu Broughu, vlasniku radionice i reklamnom geniju, u ime tih motocikala ugrađena je riječ koja će izravno govoriti o kakvim se motociklima radi. Superior može značiti samo jedno…

motor2

Priča o motociklima Georgea Brougha traje od 1919. do 1940. Nesretna je 1940. godina, uz sve nedaće koje je sa sobom donio Drugi svjetski rat, pogodila i tu malu radionicu. Luksuzni su motocikli prestali postojati… Ništavilo u svijetu vrhunskih motocikala, dugo preko sedam desetljeća, odlučio je prekinuti Mark Upham, dugogodišnji trgovac motociklima i veliki zaljubljenik u Brough Superior. Otkupio je prava korištenja imena i nakon četverogodišnjeg ispitivanja prototipova, 2016. godine krenuo u akciju. Rezultat je njegova truda novi SS100, motocikl limitirane serije koji nastavlja priču o inovativnim, brzim, skupim – najboljim motociklima.

motor3U suradnji s tvrtkom Boxer Design francuskog motociklističkog entuzijasta Thierryja Henriettea, novi je motocikl opremljen posebno razvijenim V2 motorom od tisuću kubičnih centimetara i sto konjskih snaga. Motor je konstruiran, baš kao i za vrijeme Georgea Brougha, isključivo za taj motocikl i ne može se naći ni u jednom drugom motociklu. Hlađen je tekućinom, a razmak između cilindara je gotovo devedeset stupnjeva, što znači da motor radi mirno i pouzdano uz puno okretnog momenta. Ali taj ekskluzivan motor razvijen od tvrtke koja se bavi pripremom natjecateljskih motocikala, nije jedino što je posebno na novom Brough Superioru. Šasija je izrađena od titanija, kao i ostatak tijela motocikla, dok su prednje i stražnje vilice načinjene od aluminija. Prednja je vilica nesvakidašnjeg izgleda zahvaljujući primjeni revolucionarne konstrukcije Claudea Fiora i koristi, kao i na stražnjem ovjesu, vrhunske amortizere tvrtke Öhlins. Kotači su veličine osamnaest inča, izrađeni su od ugljičnih vlakana ili aluminija, zavisno od izvedbe, a u oba su slučaja oboružani kočnicama preuzetima iz avioindustrije. Čak četiri minijaturna čelična kočnička diska marke Beringer nalaze se na prednjem kotaču i, unatoč svojim minijaturnim dimenzijama, razvijaju zastrašujuću silu kočenja. Za razliku od svih modernih motocikala, kočnice nisu opremljene ABS sustavom. Lagana konstrukcija, lagani materijali i lagani dijelovi zbrojeni čine zajedno oko sto i devedeset kilograma, a to je jako vitko za motocikl s litrenim motorima.

Dizajnerski su detalji također tu kako bi podsjetili mlađariju na vremena kada je „sve bilo bolje“. Uz izgled motora koji je, za razliku od današnjih prekompliciranih i pretrpanih naprava, ukrašen obiljem praznog prostora, i izgled rezervoara goriva također vuče niti poveznice s nekadašnjim modelima. Brough Superior prvi je ugradio rezervoar na sam vrh šasije, čije su se linije zatim prirodno nastavljale na sjedalo. Novi SS100 koristi upravo takav oblik rezervoara, čak i s jednakim načinom učvršćivanja pomoću tri obruča. U originalu, ti su rezervoari bili ulašteni do visokog sjaja. Jednak takav izgled visokog sjaja može se dobiti i na novom modelu i ta se opcija zove Traditional. No uz nju, postoje i opcije Titanium i Black, svaka s drugačijom vizualnom temom. Osim toga, moguće je naručiti motocikl i u Sport izvedbi, sa snagom motora od 130 konjskih snaga i okretnim momentom od 120 Nm. Nezgodna je stvar, kod izvedbe Sport, što je predviđena samo za trkaće staze, ali to nitko drugi ne treba znati. Cijena je oko 45 000 funti, no ne treba se time zamarati – svi su planirani primjerci već rasprodani!

U usporedbi s današnjim bogatstvom motociklističkog obiteljskog stabla, s vrhunskom tehnologijom i vrhunskim materijalima, novi SS100 nije ni najnapredniji, ni najbrži, ni najsnažniji. Nije niti najskuplji. Ali ono što jest, svakako je uglađen motocikl, elegantnog i odmjerenog izgleda. Uzevši najbolje iz davnih vremena art decoa i današnje vrhunske motociklističke tehnologije, Mark Upham i Thierry Henriette uspjeli su u nakani da sagrade nešto što bi dostojno nastavilo jednu davnu priču. Svi su planirani primjerci prodani, a to sasvim jasno odgovara na pitanje jesu li uspjeli. Gospodski se motocikl vratio.


Rolls-Royce u svijetu motocikala

William Brough, Georgeov otac, također je proizvodio motocikle, ali pod imenom Brough Motorcycles. Jasno je onda zašto je George svoju radionicu nazvao Brough Superior. Osim što je u ime svojih motocikala, uz svoje prezime, ugradio i epitet Superior, George Brough želio je još više dočarati veličinu motocikala koje je proizvodio, pa je u napadu genijalnosti napisao u jednoj od prodajnih brošura da su njegovi motocikli „Rolls-Royce motocikala“. Začudo, Rolls-Royce nije reagirao negativno. Razina kvalitete Brough Superiora bila je takva da im je zapravo i godilo što se njihovo ime koristi kao mjerilo. Osim vrhunske izrade, George Brough polagao je puno i u sportski imidž. Njegovi su motocikli znali samo za pobjede, djelomično zahvaljujući istinskoj vrlini, a dijelom i stoga jer je George pomno birao utrke u kojima će se natjecati. Kad si najbolji, nije bitno samo sudjelovati. Kao i onda kad su ih vozili velikani poput Lawrencea od Arabije ili Georgea Bernarda Shawa, klasični Brough Superior ima svoje poklonike i danas. Najpoznatiji je Jay Leno. Od deset najskupljih motocikala ikada prodanih na dražbama, na čak pet mjesta stoje Brough Superiori, svi s cijenama od nekoliko stotina tisuća dolara.

Tekst: Domagoj Kuna

Ostavi komentar