Oživljeni svijet animea

Legendarni redatelj Hayao Miyazaki iz studija za animaciju Ghibli, uspio je svoju maštu prenijeti u stvarnost. Arhitektura, postav i dizajn Muzeja Ghibli djeluju kao da su proizašli iz nekog animea i upravo u tome leži njegova jedinstvenost

Japanski animirani filmovi, znani kao anime, neizostavni su dio japanske pop kulture. Malo po malo, izašli su izvan okvira svoje zemlje te počeli oduševljavati i ostatak svijeta. Utjecali su na razvoj svijesti na Zapadu da animacija nije samo za djecu pokazavši da ovaj medij ima štošta za ponuditi. Animacijski studio Ghibli krunski je predstavnik animea.
Jednostavno rečeno, ono što je Disney u Americi, to je Ghibli u Japanu. Čak su u legendarnom američkom studiju za animaciju Pixar toliko oduševljeni radovima Ghiblija, da ih smatraju “bogovima animacije”. U Ghibliju koriste tradicionalne tehnike i izbjegavaju kompjutersku animaciju, te obično kroz fantasy priče ispunjene nadnaravnim elementima propituju odnos ljudi s prirodom, duhovnošću i tehnologijom. Hayao Miyazaki, 80-godišnji redatelj suosnivač je Ghiblija, a ujedno i jedan od najpoznatijih redatelja animiranih filmova na svijetu. Ako ste imali prilike gledati Oscarom nagrađen “Avanture male Chihiro” (2001.), te kultne “Pokretni dvorac” (2004.), “Princezu Mononoke” (1997.) i “Nausikaja iz Doline vjetra” (1984.), mogli ste se uvjeriti u svu čarobnost Miyazakija. Od te magičnosti nekako se stalno očekivalo da zakorači u stvarnost.

Povremene izložbe i pregršt sa stilom izrađenog merchandisea, jedino je što se nudilo publici. Miyazakiju je oduvijek bio problem kako masivne, maštovite i detaljima bogate fantastične svjetove iz animea prebaciti u ograničavajuću stvarnost. Sve je krenulo s otvaranjem tematskih dućana po Aziji, koji obično imaju fizički rekreirani prizor iz nekog svojeg animea. Iako smo posjetili desetke ovih dućana u Japanu, Kini, Hong Kongu i Tajvanu, svaki put iznova bili bismo iznenađeni šarolikom i kvalitetnom ponudom, šarmom prostora i diskretnom interaktivnošću. Stoga se stalno veselimo otkrivanju novih lokacija, jer se osjećamo kao da smo barem malo zakoračili u čarobni svijet Ghiblija. U svakom kutku i dijelu zida, koji bi inače bili neiskorišteni, očekuju vas kojekakva mala (ili velika!) iznenađenja. Treba baciti pogled po stropu, otvarati male ladice, odškrinuti zastore, proviriti kroz prozorčiće… Sve je to povezano s japanskom kulturom slatkoće i sitnih stvari, pa i religijom. Naime, male ladice su inspirirane omikuji ladicama s papirićima za proricanje sudbine u šintoističkim svetištima i budističkim hramovima.

Koncepti primijenjeni u tematskim dućanima bili su svojevrsni test za ono što je uslijedilo – otvaranje muzeja Ghibli. Smjestio se u gradiću Mitaka u blizini Tokija i zauzima skromnu površinu od 4000 m2. Spoj je svijeta odraslih, dječjeg svijeta i svijeta mašte. U njemu se ta tri svijeta gotovo neprimjetno isprepliću i tvore po svemu čarobno mjesto, kako za djecu, tako i za odrasle. Moto muzeja, a ujedno i studija Ghibli, komotno bi mogla biti Goetheova izjava da “najveći čovjek uvijek ostane dijete”.

Strancima je iznimno teško doći do ulaznica, jer se mogu kupiti samo lokalno ili preko nekoliko agencija koje naplaćuju višestruko veću cijenu i zapravo ne garantiraju dobivanje karata za taj dan kad ste poželjeli posjetiti muzej. Golemo zanimanje posjetitelja ne jenjava još od otvaranja 2001. godine. Ulaznice za sljedeći mjesec u pravilu se rasprodaju unutar nekoliko sati od kada se puste u optjecaj. Zanimljivo je da su čak i za naše prilike jeftine: 7 kuna za djecu, 60 za odrasle. Već pri samom dolasku na glavni kolodvor Mitake, naići ćete na naznake da polako ulazite u fantaziju Ghiblija. Autobusi su prikladno ilustrirani, a i neki prometni znakovi uobličeni su u likove i motive iz Ghiblijevih animea. Krenuli smo pješice preporučenom rutom uz potok, što nas je neodoljivo podsjećalo na neke lokacije iz animea. Također nas je oduševio način na koji je šarmantna arhitektura japanskog predgrađa harmonično spojena s prirodom. Pločnici su obojeni u jarko zeleno poput travnatih staza, čistoća je besprijekorna, a priroda brižno održavana.

Tekst: Tihoni Brčić & Iva Brčić
Fotografije: Ghibli Museum & Tihoni Brčić

Ostatak teksta potražite u tiskanom izdanju!

Ostavi komentar