Novi zavjet Harley-Davidsona

Pa, činiš mi se normalan – kaže niski, tetovirani čovjek svojim izgovorom koji nepogrješivo otkriva da dolazi iz jedne, uskoro bivše članice Europske unije, prisloni mi svoj dlan na čelo, kao da provjerava buncam li zbog vrućice, i zatim se nasmije. On je veliki zaljubljenik u Harley-Davidson motocikle, vidi se to i po onim starinskim, zelenkastim tetovažama na podlakticama. Vidi se to također i po njegovom velikom, skupom i unedogled modificiranom motociklu, a ja sam izabrao motocikl sasvim suprotan njegovom. Harley-Davidson nedavno je napravio nešto gotovo nezamislivo, gotovo svetogrdno za ljubitelje Harleya poput tog Britanca. Iako sasvim mali, napravili su prvi korak ka neizbježnoj budućnosti – Harley-Davidson napravio je tekućinom hlađeni motor, a ja sam ga poželio isprobati.

Iako su već i prije istraživali mogućnosti hlađenja svojih motora tekućinom, otprilike u isto vrijeme kad je istu stvar radio i Porsche, nikada nisu to napravili tako opsežno kao sad. Model kojeg smo mi Europljani dobili na uživanje zove se Street 750 i čini se da je taj model zapravo onaj koji će, poput mesije, sklopiti novi savez s obožavateljima i uvesti slavnu tvrtku iz Milwaukeeja u najnovije poglavlje svoje povijesti.
Street 750 prvi je “mali” motocikl kojeg je Harley-Davidson proizveo u nekoliko desetljeća i veliki je zadatak pred njim. Srećom, on nije tu kako bi raskinuo s prošlošću nego, sasvim suprotno, gradio na njoj. Motocikli Harley-Davidsona divni su strojevi. No, i takvi strojevi sa sobom nose i pokoju manu. Dvocilindrični motori velikih zapremnina, nekada čak većih i od onih ugrađenih u prosječne obiteljske automobile, zrakom su hlađeni i zbog toga nisu praktični za korištenje u današnjim gradovima.

harley-davidson-street-750_3-1-copyZa putovanje otvorenom cestom, onako poput Petera Fonde i Dennisa Hoppera, ti su motocikli poput ribe u vodi, no uvedite ih u uske uličice i gužvu gradova, ubrzo će ostati na suhom. U trenutku kad sve više kupaca želi elegantne motocikle za vožnju gradom, to predstavlja problem.
Street 750 motocikl je koji bi trebao riješiti gradski problem ljubitelja Harley-Davidsona. Zamišljen je da bude lagan i okretan, ali svejedno da se pri tome ne ukrade jedinstveni osjećaj kojeg ti motocikli inače pružaju. Prva stvar koju oko hvata na tom motociklu, prekidač je pokazivača smjera – nisu razdvojeni kao na svim dosadašnjim Harleyima, lijevi na lijevoj ručki, desni na desnoj, nego su smješteni samo na lijevoj kao kod svih motocikala ostalih proizvođača. Hladnjak rashladne tekućine dovoljno je skriven da na prvi pogled ne pravi razliku prema ostalim, zrakom hlađenim, motociklima. Dosta je gledanja! Ovaj Harley izgleda jednako dobro kao i svaki drugi i vrijeme je za vožnju, da i onaj pješački ostatak naroda dobije priliku pogledati blješteći, crni motocikl…

I s tvorničkim ispušnim cijevima, Harleyi uspijevaju privući pozornost prolaznika. Na uzavrelom gradskom asfaltu buku proizvodi i velika zadnja kočnica koja lakoćom blokira stražnji kotač i tjera gumu da na trenutak zavrišti. Srećom, čak i visoki vozači dobro izgledaju vozeći novi Harleyjev magnet za poglede, s nogama pomaknutima malo prema natrag u odnosu na uobičajeni položaj kojim se upravlja Harley-Davidson motociklima.
Postoji jako dobar razlog za to. Novi je Street konstruiran da bude živahan i takav položaj vozaču omogućuje da bolje iskoristi taj potencijal motocikla. Možda zvuči nevjerojatno, ali Street 750 savršen je za uživanje u napadanju zavoja planinskih cestica. Vozaču gotovo neprimjetno, tijelo će mu se nagnuti naprijed, desni će kažiprst dohvatiti savršeno smještenu udubinu na ručici prednje kočnice i, prije nego uopće bude moguće shvatiti, utopit će se u dubinama vozačkog užitka.

Iako raskida s tradicijom, ipak se drži onih dobrih osobina starijih motora. Revolution X, kako su nazvali najnoviji, tekućinom hlađeni motor, razvija okretni moment od jako niskih okretaja, baš kao svi oni Harleyjevi motori prije. Prevedeno u svakodnevni rječnik, to znači da ćete voziti motocikl bez razmišljanja o stupnju prijenosa u kojem se nalazite. Street 750 uvijek će biti u mogućnosti odlučno krenuti naprijed kad god mu se da znak odvrtanjem ručice gasa. Ali on to ne radi nasilno, već uglađeno i smireno, kako i pristoji motociklu koji je tu kako bi vlasniku otkrio opuštenu stranu života. Kombinacija okretnog momenta od 59 Nm, snage od 56 KS, prijenosa od šest stupnjeva, prednjeg kotača od 17, stražnjeg od 15 inča, tako su netipični za Harley da mnogi konzervativci, gledajući podatke na papiru, odbacuju taj motocikl unatoč tome što ima sve osobine koje bi jedan Harley-Davidson trebao imati. Je li razlog tekućina?

Za razliku od dosadašnjih, zrakom hlađenih Harleya, Street 750 ne pokušava pretvoriti vozačeve kvadricepse u kebab svaki puta kad stane na semaforu. Čak i po ljetnoj vrućini, toplina iz hladnjaka zapuhat će tek povremeno i ne na način koji će vozaču uzrokovati neugodu. Novi Harley namijenjen je gradu i savršeno mu pristaje. Položaj tijela pri vožnji i spremnik rezervoara od trinaest litara jasan su znak za to. Čak i ugrađeni vozački instrumenti, bez mjerača okretaja, bez pokazivača količine goriva, govore da je to motocikl za istinske entuzijaste vožnje, one koji žele upoznati motocikl i znati kako on diše, jer pravi vozač to jednostavno zna. Nažalost, zbog sve strožih zakona o količini ispušnih plinova, proizvođači poput Porschea, Ducatija i Harley-Davidsona, koji su se ponosili svojim zrakom hlađenim motorima, primorani su na rastanak od tradicije i napuštanje koncepcije motora koje su postale zaštitni znak tih proizvođača. Porsche je to učinio još devedesetih, Ducati je na pola puta da učini isto, a Harley – izgleda da tek kreće.

Povijest Harley-Davidsona jako je bogata i okrenuti novi list, sklopiti novi zavjet sa svojim poklonicima velik je i hrabar korak. Novi Street 750 ima tešku zadaću krčenja puta novoj tehnologiji u svijetu koji je u pogledu najnovije tehnologije poprilično nezainteresiran. No, kao motocikl, je li novi Street 750 dobar? Je li novi Harley-Davidson od
71 000 kuna pogodak? O, da! U sridu.

Tekst: Domagoj Kuna

Ostavi komentar