Nove knjige za zimske večeri

 

Maroje Mihovilović
„Kolači moje omame Vilme“

„U ovoj su knjizi predstavljeni slatki okusi jednog davnog, zaboravljenog vremena, iznova otkriveni u slučajno sačuvanoj i dijelom oštećenoj kuharskoj bilježnici moje omame. Vilma Vukelić, rođena Miskolczy, bila je književnica, prevoditeljica, intelektualka, supruga i majka četvero djece, stroga domaćica i vrsna kuharica. Napisala je osam romana, memoare i pjesme, ali ostavila i bilježnicu – odmah je bilo jasno da je riječ o kulinarskoj i kulturološkoj dragocjenosti, obilježju vremena u kojemu je, potkraj 19. stoljeća, u kuhinji kuće obitelji Miskolczy u Osijeku, naučila pripremati izvrsne kolače srednjoeuropskog slastičarskog stila. Recepti iz te bilježnice oživljeni su u vrhunskoj hrvatskoj slastičarnici zagrebačkog hotela Esplanade i predstavljeni u ovoj knjizi“, piše o knjizi „Kolači moje omame Vilme (Slatki okusi Austro-Ugarske) autor Maroje Mihovilović.

Desetljećima zaboravljena bilježnica omame našeg uglednog novinara i publicista Maroja Mihovilovića gotovo slučajno, a zahvaljujući uredniku knjige Željku Žuteliji, izrasla je u knjigu o kolačima koji svakom nepcu iznova pružaju onu poznatu radost i ugodu, a istovremeno podsjećaju na duh vremena u kojem su živjeli naše bake i djedovi. Štivo je to koje nas uvodi u slatku povijest mitteleuropske kulture stola i duha vremena.

Knjiga, koja je nastala u suradnji sa zagrebačkim hotelom Esplanade, dogodila se sasvim slučajno. Sve je započelo kada je autor knjige pronašao bilježnicu zapisa i bilješki voljene bake Vilme, staru gotovo stotinu godina. Omama Vilma bila je književnica, puno je vremena provodila u kuhinji, a unuci su je obožavali iz mnogo razloga; naučila ih je svemu i svačemu, pričala im je priče, no ono ih je najviše veselilo, kao i svako dijete, bili su njezini kolači poput slasnih pita, štrudli, torti, šnenokrla, išler tortica i drugih slastica. Oštećenu i djelomično nečitljivu bilježnicu recepata urednik knjige, Željko Žutelija, pokazao je šefici kuhinje Ani Grgić koja je sa svojim timom vrsnih slastičara prihvatila izazov te pažljivo rekonstruirala i oživjela recepte i slastice omame Vilme.

 

Marko Podrug
„Elemental: Sve, samo ne romantika“

„Shot je živio kod bolnice u Vinogradskoj, jednu stanicu dalje od dvije godine mlađe Mirele Priselac, koja je stanovala na Britanskom trgu. Zato ga je često viđala u tramvaju, znala je tko je. „Uvijek sam imala walkman i kad bih njega vidjela, približila bih se i pojačala muziku, ne bi li možda čuo da i ja slušam rap.”Kad diskretna taktika ne pali, treba pristupiti agresivnije. Za to se ukazala prilika kad je ugledala Shota i MistaHorna kako sjede na terasi na Trgu, ispod Gavrilovićevog dućana. Terasa nije radila, ali oni su ipak sjedili. „Samo sam mu prišla i rekla: Bok, ti si Shot iz Young Lordza? On je dotad s Gjergjom pričao normalnim glasom, a kad se okrenuo prema meni, produbio je glas: Je, ja sam Shot iz Young Lordza. Koji frajer!”

Ovo je početak samo jedne od priča iz biografije popularnog zagrebačkog hip-hop sastava Elemental, koju je napisao Marko Podrug, šibenski novinar rodom iz Splita. Marko je radio u desetak novinskih redakcija, a „Elemental: Sve, samo ne romantika“ mu je prva biografija. Doduše, riječ „biografija“ zvuči malo preozbiljno za sadržaj zabavne knjige u obliku romana napisana na temelju dubinskih i vrlo iskrenih razgovora s članovima sastava i ljudima koji su tijekom 20 godina na različite načine bili u vezi s Elementalom.

„Priča o Elementalu je priča o ljudima, prijateljstvima, ljubavima, rastancima, svađama, pomirenjima i, dakako, o uspjehu. I to o onom zdravom uspjehu, uspjehu do kojega se došlo talentom, ali i udarničkim radom i vizijom od koje članovi benda ne odustaju ni danas. Zbog svega toga, biografija Elementala napisana je poput romana, sa svim svojim dramaturškim elementima. Na moju sreću, bivši i sadašnji članovi benda nisu imali problema s ironijskim odmacima, prijateljskim kritikama i šalama na njihov račun, stoga je ovu knjigu zapravo bilo zabavno stvarati. Nadam se da će je biti zabavno i čitati“, kaže autor knjige Marko Podrug.

Ukupno 256 stranica knjige vrlo vjerno opisuje nastanak i trajanje sastava, odnosno događanja vezana uz njega, pa nema ni traga bajkama o uspjehu i sličnim greškama u koje često padaju biografi. No, na koncu, s obzirom na 20 godina trajanja Elementala, ipak se radi o priči o uspjehu. Zabavno, informativno i kvalitetno štivo, obvezno za sve poklonike Elementala, hip-hopa, ali i glazbe uopće. Ujedno, savršen poklon i ugodno štivo za blagdansko čitanje.

Ostavi komentar