Nova era za Porsche

Porsche se električnim Taycanom vratio svojim korijenima, ali istodobno opet pokrenuo revoluciju te bacio rukavicu konkurenciji koja će tek trebati tražiti odgovore na sve postavljene izazove

Obično se povijest Porschea povezuje s modelom 911, međutim, ako želite briljirati u društvu i pokrenuti zanimljivu raspravu, navedite podatak kako je prvi Porsche zapravo bio – električni automobil. Nakon šoka i nevjerice vaših sugovornika, možda i pokoje dobivene oklade, slobodno dodajte kako je Ferdinand Porsche (1875. – 1951.), osnivač istoimene kompanije, bio fasciniran strujom još od tinejdžerske dobi, pa su tako prva vozila koja je dizajnirao imala električni pogon. Vraćamo se u 19. stoljeće, odnosno 1898. godinu kada Ferdinand Porsche dizajnira svoje prvo vozilo, Porsche P1, također poznat kao Egger-Lohner, koje pokreće električni pogon. Vozilo možda nije baš imalo snagu i performanse današnjih Porschea – razvijao je 3-5 konjskih snaga uz maksimalnu brzinu od 25 km/h. Ako mislite da se ipak još niste dovoljno istaknuli u društvu, nastavite s „provokacijama” i samouvjereno izjavite da je još 1900. godine gospodin Ferdinand dizajnirao prvi funkcionalni hibridni automobil pod nazivom „Semper Vivus” (u prijevodu „uvijek živ”). Jednostavno je produžio doseg električnog vozila koristeći motor s unutarnjim izgaranjem kao generator, te na taj način omogućio opskrbljivanje strujom električnih motora smještenih u kotačima vozila.

Genijalci često ponekad nisu shvaćeni u svoje vrijeme, pa je tako Porsche slavu ipak stekao motorima s unutarnjim izgaranjem. I tako sve do 2010. godine… Tada je tržištu predstavljen model Cayenne S Hybrid, i upravo je njime Porsche utabao put elektromobilnosti unutar prestižne kompanije. Kao i uvijek, postojala je određena skepsa prema tom spoju struje i benzina. Međutim, nakon što je postalo jasno kako je hibridna tehnologija spoj najboljeg iz dva svijeta, taj strah prema novom nestao je kao i ledenjaci na Antarktici. Logični slijed bio je i prvi potpuni hibrid u luksuznoj klasi vozila, u Porscheu Panameri S Hybrid. Danas, s obzirom na vrhunsku tehnologiju, performanse i učinkovitost, Porsche u Hrvatskoj isporučuje približno 75% Cayennea, te približno 85% Panamera upravo u hibridnim varijantama. Hibridni pogon je nadomjestio dizelske motore koji danas pripadaju samo ropotarnici povijesti Porschea… Kuća je čvrsta koliko su čvrsti njeni temelji, a slično vrijedi i za razvoj elektromobilnosti kod Porschea. Navedeni hibridi su stvorili jak temelj, te se dokazali kroz godine uporabe na cestama. Stoga je trebalo otići korak dalje i ponuditi potpuno električno vozilo. Još jedan ključni faktor bio je razvoj 800-voltne tehnologije koja utemeljuje fundamentalne uvjete cijelog pogonskog sklopa – od baterije, koncepta elektronike i elektromotora, do nevjerojatnih sportskih performansi, kao i ultrabrzog procesa punjenja. Tako je rođen Taycan koji za razliku od konkurentskih električnih vozila, ima kontinuiranu snagu i nakon višestrukih ubrzanja.

Naziv Taycan potječe iz turskog jezika, a u slobodnom prijevodu naziv znači „duša vatrenog, mladog živahnog konja”. Upravo taj naziv karakterizira prvi potpuno električni Porsche: živahan, nagao i snažan! Svoju premijeru imao je 4. rujna 2019. godine. Kako bi predstavio svoje spektakularno vozilo, Porsche se odlučio na spektakularnu premijeru održanu istodobno na čak tri kontinenta. „Taycan zapravo povezuje Porscheove početke i budućnost. Prenosi uspješnu priču brenda, brenda koji u svakoj mjeri fascinira i na najbolji mogući način oduševljava ljubitelje automobila diljem svijeta već više od 70 godina. Ovaj dan obilježava početak nove ere za Porsche”, izjavio je tom prilikom Oliver Blume, predsjednik izvršnog odbora Porsche AG, koji je bio domaćin premijere automobila u Berlinu. Već smo naveli da je Taycan prvo serijsko vozilo na svijetu s 800-voltnim naponskim sustavom, umjesto uobičajenim 400 V naponom, koji inače koriste električna vozila. Vjerojatno ipak mnogima baš i nije jasno što tih dodatnih 400 volti znači u praksi. Poznato je kako su doseg i punjenje najveća boljka električnih vozila, a zahvaljujući navedenom sustavu za otprilike pet minuta možete napuniti i osposobiti vozilo za 100 km dodatnog dosega (u skladu s WLTP testiranjem).

Jedini je uvjet da baterija vozila može biti napunjena koristeći DC istosmjernu struju visokonaponskih postaja za punjenje. Maksimalna snaga punjenja za Taycana u idealnim uvjetima iznosi 270 kW/h. Svatko tko je barem jednom muku mučio čekajući da se električni automobil napuni, zna o kojem benefitu govorimo – prava je to revolucija koja mijenja način uporabe električnih vozila. Taycan je trenutno dostupan u tri varijante: Taycan 4S, Taycan Turbo i Taycan Turbo S. Možda zbunjuje s jedne strane naziv „turbo”, a s druge električni motor, međutim kao i sve ostalo, kod Porschea ništa nije slučajno, odnosno sve je napravljeno planski. Tako oznake Turbo i Turbo S označavaju snagu modela, te razinu opremljenosti. Naravno da ne sadrže turbine, ako ste načas pomislili na to… Najsnažnija verzija Turbo S uz funkciju Overboosta u kombinaciji s Launch Controlom, raspolaže s nevjerojatnih 560 kW, odnosno 761 KS. Taycan Turbo razvija 500 kW, odnosno do 680 konja. Kod „entry” verzije Taycana koja nosi naziv Taycan 4S (opet poput ostalih benzinskih motora) kupac ima mogućnost odabira snage baterije vozila. Serijski, ovaj model dolazi uz Performance bateriju ukupnog kapaciteta od 79,2 kW/h, ali je opcionalno raspoloživa Performance Plus baterija, koja dolazi standardno u jačim verzijama Turbo i Turbo S, s 93,4 kW/h. Ubrzanja su nevjerojatna, te tako najsnažniji predstavnik Taycana ubrzava s mjesta do 100 km/h za svega 2,8 sekundi, dok je Turbo varijanti potrebno 3,2 sekunde. Taycan 4S, koji je znatno povoljniji, stotku postiže za svega četiri sekunde. Maksimalna brzina za Turbo varijante ograničena je na 260 km/h, dok je za 4S varijantu ista limitirana na 250.

Maksimalni doseg za Turbo S varijantu iznosi 412 km, za Turbo varijantu 450 km, a za 4S varijantu čak 463 km. Kombinirana potrošnja energije iznosi 26 – 26,9 kw/h, uz naravno emisiju od 0 g/km C02. Vrijednosti su dobivene sukladno strogim WLTP testovima… Unutrašnjost Taycana krasi jedinstveni dizajn interijera. Tipično za Porsche, vozački orijentirana, samostojeća instrumentalna konzola s mogućnošću odabira raznih prikaza, centralni 10.9 inčni displej, te displej središnje konzole, samo su dio bogate serijske opreme. Također, za sve fanove digitalizacije, koja je kod Taycana veoma izražena, opcionalno je dostupan i displej za suvozača. Cijelim sustavom moguće je upravljati uz glasovnu naredbu – „Hey Porsche”. Predstavljanjem Taycana, prvi put je predstavljen i interijer u potpunosti bez kože kao moguća alternativa, u potpunosti izrađen od inovativnih recikliranih materijala kao koncept održivosti električnog sportskog vozila. Porsche se Taycanom vratio korijenima, ali istodobno opet pokrenuo revoluciju te bacio rukavicu konkurenciji koja će tek trebati tražiti odgovore na sve postavljene izazove.

Ograničen broj vozila u prodaji
Početna cijena Porsche Taycana 4S iznosi 856 000,00 kuna, a predbilježbu je moguće obaviti u Porsche Centru Zagreb. S obzirom na ograničene količine, kupci prve električne Porsche sportske limuzine morat će biti brzi. Za više informacija svi zainteresirani dobro su došli u Porsche Centar Zagreb, gdje će dobiti odgovore na sva pitanja, te dobiti korisne savjete za vaš budući automobil. Uz to, postoji i mogućnost predbilježbe za probnu vožnju.

Tekst: Marin Galić

Ostavi komentar