Nasmiješena moda

 

Irena Vodišek Babaja, renomirana je modna dizajnerica iz Šibenika i vlasnica brenda Kešidov koji utjelovljuje njenu viziju jedinstvene, šarene i buntovne mode koja se ponajviše ističe svojim patchwork dizajnom

Spoj prirode, vedrine, likovnosti i osebujnog modnog izričaja sačinjavaju formulu za uspjeh u modnom svijetu koje se drži Irena Vodišek Babaja, renomirana modna dizajnerica iz Šibenika. Njezina se moda odlikuje šarenilom, raznolikim uzorcima i sjajem – a prije svega originalnošću. Ona se usudi biti drukčija. Irena je istovremeno skromna i ponosna vlasnica brenda Kešidov (čiji je naziv palindrom njena djevojačkog prezimena), koji utjelovljuje njenu viziju jedinstvene, šarene i buntovne mode koja se ponajviše ističe svojim patchwork dizajnom. Patchwork, ilitiga hrvatski nezgodno skrojeno “krpež”, označava međusobno spajanje malenih dijelova različitih tkanina kojim se dobiva šareni uzorak. Tehnika je poznata još iz drevnih vremena, a nastala je kao rezultat neimaštine i skromnih sredstava tadašnjih kućanstava. Današnji patchwork nema veze s neimaštinom – on predstavlja bogatstvo boja i tekstura, a jedini njegov skroman aspekt je taj da se koristi i kao tehnika koja osigurava da se što manje materijala baci. Ova tehnika često podrazumijeva ubacivanje starih krpica u nove kreacije, tako da iz nečeg postojećeg nastaje nešto sasvim novo – što je ideja koja pokreće dizajnericu Irenu Vodišek Babaju, koja je u modne vode ušla baš s namjerom da mijenja izgled postojećih stvari na koje je nailazila u životu.

Njezin brend Kešidov nastao je 2004. godine, no ideja o njemu kuhala se dulje vrijeme, dok je Irena marljivo šivala i prodavala odjeću u ponekim hrvatskim buticima. Brend je uzeo maha kad se Irenin muž domislio ideje web dućana s besplatnom poštarinom kao glavnog kanala prodaje. Odjeća ove marke zatim se počela prodavati po privatnim hrvatskim buticima u Puli, Čakovcu, Vukovaru i Varaždinu te je ubrzo stekla popularnost među hrvatskim ženama koje se vole istaknuti i izraziti svoju osobnost kroz modu. Cvjetni uzorci, slike na odjeći kao iz bajki, šljokice – sve se to odlično uklopilo u dnevnu garderobu maštovitih i osebujnih individua. Kao modne uzore Irena navodi Jeana Paula Gaultiera i Vivienne Westwood, s njihovim iskričavim, posebnim i skladnim kombinacijama. No nadahnuće ne crpi isključivo iz modnog svijeta – ponajviše je nadahnjuju slikari (poput Chagalla) te se trudi izraziti likovnost kroz modu i igru s krpicama.
– Ne oslanjam se na prošle stilske epohe jer vjerujem da se u današnjem vremenu zastupa najveća sloboda odijevanja – ističe Irena važnost slobode, koja je ključna za njen razigrani brend koji odbija ići uz dlaku pravilima. Moda je, kako kaže, „danas i sada” i ta je prisutnost u trenutku nužna kako bi čovjek stilski zasjao i oborio s nogu. Inspiraciju za nove dizajne pronalazi posvuda oko sebe. Nekad se čitav proces svodi na boje i uzorke na raspolaganju, susrete različitih tkanina i uzoraka u svakodnevnom životu, no često je nadahnjuju i druženje s prijateljima, zanimljivi razgovori, boravak u prirodi… Moglo bi se reći da joj je najveća muza – život.

Što se tiče materijala, Kešidov odjeća kao bazne materijale koristi one prirodne – pamuk, svilu i vunu – dok se dodaci izrađuju od umjetnih tkanina koje su ponešto slobodnije. Valja napomenuti da spomenuti dodaci od umjetnih tkanina nikad nisu ušiveni tako da budu u dodiru s kožom, već se nalaze na gornjim slojevima odjevnih predmeta. Šik i ugodno u kombinaciji recept su za održivu svakodnevnu modu. Kešidov se osim na maštovitost čvrsto oslanja na svoje vrijednosti: to je brend s principom i svrhom. Tako se ne koriste nikakvi materijali životinjskog porijekla, a u šivaći se proces uključuju reciklirane tkanine, u skladu s upcycling principom. Irena nam objašnjava značenje pojma upcycling:
– Upcycling, odnosno nadcikliranje svodi se na izradu novih, boljih stvari od već postojećih starih materijala. Pritom ne samo da se materijali recikliraju; nadcikliranjem oni dobivaju dodatnu vrijednost. Ovakva low-waste produkcija podrazumijeva i to da se otpad koji nastaje iskrojavanjem minimalizira na način da se uklapa u nove modele u obliku modnih detalja. Ovim se principom smanjuje količina otpada i povećava količina (dobro) iskorištenog materijala.
Nadcikliranje možda jest vremenski zahtjevno, ali je dobro za planet – a za njega se uvijek isplati odvojiti vremena.
Uz to, Irena napominje i sljedeće:
– Second-hand materijali već imaju svoju priču te dodaju nešto posebno u nove krpice s kojima se združuju.
Način na koji se sabrani materijali kombiniraju u Kešidov ateljeu često je inspiriran stripovima i filmovima, i baš kao i oni prenosi priču u sličicama i prizorima. Ideja je da se svemir i mikrosvijet nađu negdje na pola puta u zajedničkom narativu. Kešidov moda podrazumijeva odjeću koja je zabavna, vesela, buntovna i hrabra, a u isto vrijeme ženstvena, senzibilna i lijepa.

– Odjeću ne doživljavam kao puku kombinaciju materijala; ona mora biti kompletna kao da je osoba te imati svoju zaokruženu priču – kaže Irena. Ova je moda namijenjena svim ženama kojima se sviđa, koje u oblicima i kombinacijama pronađu dio sebe, a njena je svrha da im obogati život i učini ih samopouzdanijima i svjesnima svoje različitosti. Zato se i šiju male serije jedinstvenih modnih komada za jedinstvene žene. Svaka je od tih malenih serija specifična – jedan odjevni komad izradi se u određenom broju primjeraka i zatim se više ne izrađuje. Kešidov već kreće dalje, s evolucijom u nove kreacije…

Irenin kreativni proces jednako je osebujan kao i njezina odjeća:
– Prvo sjednem, razmislim, nacrtam dizajn i odaberem materijale, a zatim napravim nešto sasvim drugo od namjeravanog – opisuje Irena.
Proces se dakle uvelike oslanja na slučajnost u proizvodnji; često i poneka slučajna pogreška ispadne poseban uzorak. Ništa nije striktno i zacrtano u kamen, moda je za nju skladna igra.
Irena si usput postavlja i izazove – često u dizajn namjerno ubaci krpicu koja u nj ne paše, i zatim kao jednadžbu nastoji riješiti kako uklopiti tu krpicu u svoju kreaciju. To nekad potraje, ali krajnji je rezultat vrijedan toga. Kešidov zagovara sporu modu: nema žurbe, bitna je posvećenost i kvaliteta. Tri švelje (od kojih je jedna Irena) koje rade u Kešidov ateljeu vjerno se pridržavaju tog principa. Prezentacija Kešidova uvelike se oslanja na modele. Ono si što nosiš? Onaj si tko te nosi. Irena bira modele po njihovoj karakternosti te želi da budu zanimljive, raznolike po naravi i građi. U modeling uključuje sve tipove žena: visoke i niske, mršave i popunjenije…
– Modeli moraju biti raznoliki, baš kao što je moja odjeća koju predstavljaju – naglašava Irena. Kešidov ima i važnu poruku koju prenosi svojim modnim kreacijama: život je jedno veselo i ne pretjerano ozbiljno događanje, a odjeća je tu za podizanje raspoloženja. Uz zanimljivu i lijepu odjevnu kombinaciju dan je automatski bolji, a onaj tko je nosi osjeća se posebnije. Unatoč posebnosti Kešidova i stremljenju ka zvijezdama, Irena je skromna i čvrsto s obje noge na zemlji. Ne pretpostavlja svoj brend nijednom drugom te ističe kako na tržištu postoji mnogo zanimljivih modnih brendova, od kojih svaki priča svoju priču. Ono što sa sigurnošću možemo zaključiti je da Kešidov svakako ima svoju priču, ili bolje rečeno sagu koja će se nastaviti kroz daljnje kreacije. A mi željno iščekujemo što će nam sljedeće Irena prezentirati.

Tekst: Perina Kulić

Ostavi komentar