Najskuplja kuća na svijetu

 

Nekadašnja farma maslina na jugu Francuske, nedaleko Nice, čiji središnji dio čini veličanstveno zdanje po imenu Villa les Cèdres, prema redovima cedrova koji se nalaze ispred nje, najskuplja je kuća na svijetu

Luksuz je bilo što što na vas ima poseban učinak. To može biti jedan posebni trenutak, može biti šetnja plažom, poljubac vašeg djeteta… A može to biti i lijep okvir za sliku, neki poseban parfem. Mislim da luksuz ne mora nužno biti nešto skupo – ustvrdila je to jednom prigodom Aerin Lauder, globalna kreativna direktorica obiteljskog kozmetičkog carstva Estée Lauder. Pa ipak, kad se radi o domu u kojem živimo, za one kojima novca ne nedostaje, luksuz znači nešto sasvim drugo, znatno prizemnije. Stoga i ne čudi da, uvjeravaju nas to brojni ilustrirani prilozi u trendovskim magazinima, i sama Aerin Lauder stanuje u savršenom stanu na Manhattanu, uživa u slikovitoj ladanjskoj vili u East Hamptonu na Long Islandu te u bajkovitoj kući u zimovalištu Aspen u Coloradu. Naravno, nije odmogao niti brak s Ericom Zinterhoferom, investicijskim bankarom i suosnivačem privatne dioničke tvrtke Searchlight Capital Partners…

  Ako se nalazite u bar donekle sličnome društvu, sada je možda trenutak da uložite u vlastitu budućnost, jer na prodaju je najskuplja kuća na svijetu, vaš mogući novi dom. Naravno, samo se šalimo, jer ni bračni par Lauder-Zinterhofer vjerojatno ne razmišlja kupiti ga. I ne samo oni, jer cijena je- 410 milijuna dolara! Da biste taj podatak stavili u realniji kontekst, valja podsjetiti da je prosječna cijena nove kuće u SAD-u oko 400 000 dolara ili da je širom svijeta moguće kupiti čitave otoke za kakvih milijun-dva USD. Još malo usporedbi: Beyoncé, primjerice, prema Forbesu, teži 370 milijuna dolara… Sad kad smo sve postavili u neke okvire, pogledajmo o kakvoj je kući riječ. Naime, radi se o nekadašnjoj farmi maslina na jugu Francuske, nedaleko Nice, čiji središnji dio čini veličanstveno zdanje po imenu Villa les Cèdres, prema redovima cedrova koji se nalaze ispred nje.

 

Naravno, da bi postigla takvu cijenu vila je morala biti i na jednako impresivnom posjedu. U ovome slučaju radi se o gotovo 15 hektara površine prekrivene veličanstvenim vrtovima, bezbrojnim stablima maslina, od kojih su neka starija od 300 godina, bazenom veličine olimpijskoga, 25 staklenika s biljem, brončanim kipom Atene i još kojekakvim čudima. Dakle, jasno je da se tu već nalazimo u domeni snova koje mogu ostvariti samo najveća bogatstva na svijetu.Villa les Cèdres izgrađena je 1830. na teritoriju Saint-Jean-Cap-Ferrat, mjestašca u sklopu regije Alpes-Maritimes. Naselje se nalazi na poluotoku uz Beaulieu-sur-Mer i Villefranche-sur-Mer te se proteže na Cap Ferrat. Mir i topla klima na to područje na odmor već odavna privlači europske aristokrate i uopće sve bogate ljude.

Vilu je 1850. kupio Židov poljskog podrijetla iz Nice, David-Désiré Pollonais, koji je 1872. postao gradonačelnikom Villefranche-sur-Mer. Dužnost je obnašao do 1900., a nakon njegove smrti nasljednici su vilu i posjed 1904. prodali belgijskome kralju Léopoldu II. Bilo je to u doba belle époque i općeg ekonomskog procvata, pa je kralj na posjedu dao sagraditi još nekoliko zgrada i umjetno jezero, no dragulj kompleksa i dalje je bila baš Villa les Cèdres. Léopold II., koji je inače živio u obližnjemu Monaku, Vilu les Cèdres zapravo je kupio da bi u nju smjestio svoju „prijateljicu“, Blanche Zélie Joséphine Delacroix, zvanu i Caroline Delacroix, s nadimkom “Très-Belle”. Leopold je tu ljepoticu upoznao 1899., kada je ona imala tek 16, a on zrele 64 godine. Sljedeći vlasnik Ville les Cèdres, od 1924., bio je Alexandre Marnier-Lapostolle, utemeljitelj i vlasnik robne marke čuvenog likera od naranče Grand Marnier te slavnih vinograda Château de Sancerre. On je uz vilu dao posaditi egzotični vrt i arboretum, čijem se bogatstvu dive i današnji botaničari (danas se kompleks vrtova zove Jardin botanique Les Cèdres). Od 1976. vila pripada tvrtci Marnier-Lapostolle Products koja u vrtu uzgaja biljke koje se rabe pri proizvodnji likera Grand-Marnier. Stoga i nije neko čudo da posjed Ville les Cèdres danas obuhvaća čak 25 grijanih staklenika te ukupno 20 000 biljnih vrsta, od kojih 14 000 spada u tropske. Suvremeni Cap Ferrat broji oko 2300 stanovnika, jednak broj kao i početkom šezdesetih. Danas je to jedno od područja s najskupljim nekretninama na svijetu, pa nastavlja privlačiti isključivo društvenu elitu.

Tekst: Tomo Will

Ostatak teksta potražite u tiskanom izdanju!

Ostavi komentar