Najprodavaniji Mercedes u potpuno novom ruhu

 

Stigao je potpuno novi GLC, zamjena za onaj predstavljen prije sedam godina koji je najprodavaniji model Mercedesove game. Očekivanja su stoga iznimno velika…

Nije jednostavno biti menadžer, dizajner i inženjer u automobilskoj industriji. Obično su pred vama dva scenarija: u prvom imate vozilo koje loše stoji na tržištu i tada – logično – trebate ponuditi neko sasvim novo rješenje želite li sačuvati živu glavu unutar korporacije. Međutim, grdno se varate ako mislite da je sve znatno jednostavnije u slučaju da imate tržišno uspješan model; dapače možda su tad problemi još složeniji. Sumnjate? Onda imamo dva naizgled sasvim jednostavna pitanja. Prvo: kada je pravo vrijeme da se uspješan model pomladi ili promijeni na tržištu? Drugo: koliko ga temeljito treba mijenjati? Uglavnom, jako su to teške odluke, a upravo takve nedavno su trebali donijeti i u Mercedesu. Glavni akter naše priče je model GLC predstavljen 2015. godine kao zamjena za GLK. Od tada do danas, GLC se prometnuo u glavnu perjanicu trokrake zvijezde, podjednako priznat od stručnjaka, ali još važnije i od kupaca – SUV srednje klase postao je najprodavaniji model Mercedesove game i čini čak 30 posto ukupne prodaje tvrtke iz Stuttgarta!

Sada dolazimo do scenarija prema kojem je tom uspješnom modelu potrebno reći veliko hvala za sve što je napravio. Nogometnim rječnikom, senatora treba poslati na klupu i zamijeniti ga mlađim te očekivati da će on dati barem onoliko koliko i „starac“ koji više jednostavno ne može pratiti potrebni tempo tržišne utakmice. Tako se, eto, na tržištu pojavio potpuno novi GLC. Inzistiramo na ovome potpuno novi, jer tehnički i vizualno apsolutno sve je dotjerano. Za početak, GLC je svojevrsni dizajnerski miks C klase i GLE modela. Novi GLC je izrastao na MRA2 platformi aktualne C-klase i, sasvim očekivano, u odnosu na prethodni model ponešto je i narastao. Dug je 4710 mm (+60 mm), širok 1890 mm i visok 1640 mm, dok razmak između osovina iznosi izdašnih 2888 mm (+16 mm). Osim više prostora u kabini, veći je i prtljažnik nego kod prethodnika te raspolaže sa 600 litara iskoristivog prostora (+ 70 l) dok kod plug-in hibridne verzije (zbog smještaja baterije) kapacitet iznosi 463 litre.

Unutrašnjost je pak preslika dizajna C klase. Sam ambijent i izgled kokpita s velikim središnjim 11,9 inčnim uspravnim zaslonom multimedije i onim 12,3 inčnim ispred vozača, kao da su premješteni iz male Mercedesove limuzine i nedvojbeno sve djeluje bitno modernije nego kod prethodnog modela. Naravno i MBUX sustav najnovije generacije ponovo postavlja standarde – po pitanju ergonomije, intuitivnom korištenju ili glasovnim kontrolama. MBUX sustav nudi i virtualni off-road prikaz ispod vozila do brzine od 8 km/h. Iako to generalno nije novost, vrlo je korisna značajka u vožnji lošijim podlogama kod uzbrdica. Vjerojatno bi mnogi zadrijemali kad bismo krenuli nabrajati sva tehnička rješenja i sustave potpore vozaču koje nudi novi GLC, zato tek ukratko: svi su unaprijeđeni u odnosu na prethodnika i najbolje je što trenutno možete pronaći na tržištu u toj klasi vozila. Kod automobila uvijek posebno poglavlje zaslužuje motor, srce svakog automobila. Svi koji su u ponudi novog GLC-a su hibridni, odnosno kombinacija klasičnih termičkih i električnih motora, samo je pitanje omjera snage jednog i drugog. Kod svih aktualnih modela glavnu riječ ima termički motor, a električni služi kao manja ili veća potpora. Manja u slučaju dizelskih i benzinskih motora s 48 voltnom mild-hibridnom tehnologijom, a riječ je o benzinskim modelima GLC 200 (204 KS) i GLC 300 (258 KS) te dizelskim GLC 220d (197 KS) i GLC 300d (313 KS), sve redom 4-cilindarski turbo motori.

Eto, lijepo je vidjeti da Mercedes još vjeruje u dizelaše i čak bismo se okladili kako će, kao i dosad, upravo model 220d biti i najtraženiji na tržištu. Gotovo 220 km/h njegova je najveća brzina, a zna li se da mu je potrošnja tek 5,2 litre, imamo svakako vrlo dobre argumente za kupnju te verzije. Međutim, postoji i izreka „trend is your friend“, a benzinci su ponovno in u svijetu automobila, tako da će se dio kupaca sigurno odlučiti za neku od benzinskih izvedbi. Primjerice, osnovni benzinac GLC 200 ima vrlo slične performanse dizelašima, ali ipak troši dvije litre više (a te litre naročito rastu pri višim brzinama). Za te „škrtice“ Mercedes nudi plug-in hibride, odnosno znatno jače električne motore s kojima automobil može na struju prijeći od 100 do 120 kilometara. U ponudi su dva benzinska plug-in hibrida: GLC 300 e (313 KS) i GLC 400 e (381 KS), ali i jedan dizelski GLC 300 de (333 KS). I opet bismo nekako novce stavili na okladu da će upravo ovaj potonji biti najprodavaniji plug-in hibrid u Hrvatskoj… Ponekad se demokracija u praksi i nije pokazala najboljom, pa je tako i Mercedes prilično autoritativan kada su u pitanju pogoni i mjenjač. Stoga uz GLC dolazi isključivo pogon na sva četiri kotača, kao i automatski mjenjač s devet brzina. GLC tako kreće u novu tržišnu utakmicu, a svaka utakmica sa sobom donosi i određenu neizvjesnost, budući da je dobro poznato da rezultat kreće od nule i da ne postoji apsolutna formula uspjeha. No, u Mercedesu su se iznimno potrudili sve argumente posložiti u svoju korist, pa se stoga s golemom vjerojatnošću može pretpostaviti da će kupci pokazati – palac gore!

Piše: Marin Galić

Ostavi komentar