Najplaćenije sportašice svijeta

 

Kada bi američki dvotjednik Forbes, specijaliziran za teme o financijama i poznat po svojim top-ljestvicama (najbogatiji, najmoćniji, najpotentniji…) na godišnjoj bazi objavljivao popis sportaša koji najviše zarađuju, lica su se u zadnje vrijeme rijetko mijenjala. Dva mjesta među prvih pet od 2012. naovamo uvijek su bila rezervirana za nogometaše Lionela Messija i Cristiana Ronalda, u zadnje dvije godine pridružio im se i Neymar, a oko vrha se redovito „muvaju“ i tenisač Roger Federer, košarkaši LeBron James i Stephen Curry, te s vremena na vrijeme pokoji golfer, boksač ili igrač američkog nogometa.

Spuštate li se dublje po ljestvici, pronalazit ćete samo sportaše, ne i sportašice. Godinama ih nije ni bilo među najboljih 100, a nesrazmjer u zaradama bio je tolik da je Forbes prije nekoliko godina odlučio objavljivati i posebnu ljestvicu najplaćenijih sportašica. A na njoj – potpuna dominacija tenisačica! Među prvih 10 ugurala se samo jedna nogometašica (na sam rub biranog društva), i to tek nakon što su Dankinja Caroline Wozniacki i Ruskinja Marija Šarapova početkom godine otišle u mirovinu. Tek ispod desetog mjesta situacija postaje nešto raznolikija – među 15 su se ugurale tajlandska golferica Ariya Jutanugarn i indijska badmintonašica P. V. Sindhu – ali kako danas stvari stoje evidentno je da je formulu za zaradu u ženskom sportu teško složiti bez reketa i loptice…

1. Serena Williams (SAD, tenis)
Zarada u 2019.: 29,2 milijuna $
Od nastupa: 4,2 milijuna $
Od sponzora: 25 milijuna $

Kad je objavljena posljednja lista 100 najplaćenijih sportaša, Serena Williams bila je jedina žena na popisu. Čak i kad više ne štanca Grand Slamove kao na tekućoj vrpci, 38-godišnja je Amerikanka samom svojom pojavom moćan magnet za sponzore, medije i publiku. I već nekoliko godina u njezinom fokusu više nisu samo reket i loptica – ustvari su sve manje – nego i biznis. Forbes je izvijestio da je njezina tvrtka Serena Ventures investirala u 34 startupa, a portfelj je već sada težak desetak milijuna dolara. Osim toga je izbacila vlastitu liniju odjeće (S by Serena), uložila dionice u UFC te u NFL momčad Miami Dolphins, a broj Sereninih sponzora stalno se vrti između 10 i 20. Poslovni gen sigurno će ostati u obitelji jer je Serenin suprug Alexis Ohanian suosnivač Reddita te investicijskog fonda Initialized Capital.

 

2. Naomi Osaka (Japan, tenis)
Zarada u 2019.: 24,3 milijuna $
Od nastupa: 8,3 milijuna $
Od sponzora: 16 milijuna $

Osvajačica US Opena 2018. i Australian Opena 2019., koja je s 21 godinom došla na broj jedan WTA ljestvice i postala prva Azijka na toj poziciji, teško se nosila s bremenom slave. Prvo je na opće iznenađenje dala otkaz treneru Saschi Bajinu, a onda je krenuo niz neobjašnjivih poraza, ozljeda i teških situacija poput press konferencije nakon ispadanja na Wimbledonu, na kojoj je zamalo zaplakala.U razgovoru za Vogue kasnije je rekla da se još uvijek privikava na nove okolnosti, pa je za očekivati da će kad-tad opet doći razdoblje njezine dominacije. Što se zarade tiče, Japanka se zahvaljujući golemom interesu sponzora, naročito u njezinoj zemlji (Nissan, All Nippon Airways, Shiseido…), čvrsto drži na drugom mjestu i nema naznake da će ga tako sporo prepustiti.

 

3. Angelique Kerber (Njemačka, tenis)
Zarada u 2019.: 11,8 milijuna $
Od nastupa: 5,3 milijuna $
Od sponzora: 6,5 milijuna $

Još jedna bivša vladarica WTA ljestvice koja je trenutno daleko od najboljih dana (sredinom ožujka bila je 21. na svijetu), ali koju komercijalni partneri neće samo tako napustiti. Ne samo zahvaljujući velikom njemačkom tržištu – u igri su Adidas, Porsche, Rolex, Lavazza i drugi poznati brendovi – nego i pozitivnom imidžu koji je izgradila u javnosti. Novinari joj često dodjeljuju razne nagrade, primjerice 2018. je u Franfkurtu proglašena „Sportašicom sa srcem“, bila je i najbolja njemačka sportašica godine, a u intervjuima nikad ne skriva ambicije i ciljeve. Ove godine tako sanja o olimpijskom zlatu, kako u pojedinačnoj konkurenciji (u Riju 2016. bila je srebrna), tako i u mješovitim parovima s Alexanderom Zverevim. Velike su šanse i da će upravo Kerber nositi njemačku zastavu na otvaranju u Tokiju.

 

Tekst: Vladimir Zrinjski

Cijeli tekst potražite u tiskanom izdanju!

Ostavi komentar