Michelangelova vila za sedam i pol milijuna eura

Punim imenom Michelangelo di Lodovico Buonarroti Simoni stvorio je čitav niz djela, od skulptura, slika, poezije do inženjerskog i arhitektonskog dizajna u maniri visoke renesanse u doba manirizma. Mnogi ga smatraju najvećim umjetnikom svih vremena s najvećim utjecajem na zapadnu umjetnost.

Rođen je 1475. godine, a njegovu ocu bankaru odmah je bilo jasno da njegov sin jedinac ima sklonost jedino prema umjetnosti, pa je kao šegrt radio sa slikarom Domenicom Ghirlandaiom, gdje je učio tehniku slikanja freski. Prepoznajući njegov vrhunski talent, Ghirlandaio je predložio da prijeđe firentinskom vladaru Lorenzu Veličanstvenom (Lorenzo il Magnifico) kako bi učio skulpturu u obitelji Medici koja je imala vrtove sa skulpturama.

U tom je razdoblju Michelangelo bio izložen utjecaju važnih pjesnika i znanstvenika koji će na njega utjecati i u budućnosti. Također je dobio dopuštenje Katoličke crkve da radi na truplima ne bi li naučio anatomiju. Iz tog razdoblja potječu dva reljefa, Battaglia dei centauri (Bitka kentaura) i Madonna della Scala (Bogorodica na stubama), kad je Michelangelu bilo tek 16 godina. Uskoro će prijeći u baziliku sv. Lovre i u Laurentijsku biblioteku (Biblioteca Medicea Laurenziana), a potom će 1546. godine biti imenovan za glavnog arhitekta bazilike sv. Petra. Neka od najpoznatijih djela su David, Piet., freske na svodu Sikstinske kapele i Posljednji sud.

008-9-1 008-9-10

Opseg očuvanog materijala kojemu se divi, koji se proučava i o kojem se raspravlja posljednjih šest stoljeća, omogućio je generacijama uvid u život ovog nevjerojatnog genijalca prema čijim su vještinama učili mnogi umjetnici nakon njega. Iako je Michelangelo samog sebe smatrao Firentincem, najveći dio života proživio je u Rimu, gdje i umro 1564. u dobi od 88 godina. Godine 1549., kad su mu bile 72 godine, trideset godina po završetku freski u Sikstinskoj kapeli, Michelangelo je kupio vilu u Toskani, na pola puta između Firence i Siene, u kojoj je povremeno boravio i koja je ostala u posjedu obitelji Buonarroti više od 300 godina. Sadašnji ju je vlasnik očuvao, restaurirao i stavio na tržište nekretninama.

008-9-6Posjed u prvotnom Michelangelovu vlasništvu, gdje je opisan kao „dragi skulptor i Firentinac“, prijeći će u posjed novog vlasnika. Onima koji osjećaju uzbuđenje u povezanosti s poviješću samim dodirom tisuću godina starog zida, zasigurno je nezamisliva pomisao da mogu živjeti i spavati u istim prostorijama i hodati istim tlom koje je koristio i ovaj veliki čovjek prije šest stoljeća. Na površini od šest jutara smještena ponad brežuljaka nalazi se višekatnica od 1200 četvornih metara sa starim tornjem za koji se vjeruje da datira od 11. stoljeća. Originalna arhitektura naglašena je velikim kamenim kaminima, gredama i zakrivljenim stropovima.

Sadrži osam spavaćih soba i sedam kupaonica, sve su prostorije uređene u skladu s razdobljem iz kojeg datiraju uz moderne pogodnosti, sve spojeno u cjelinu. Kuhinja ima rustičnu romantičnost i opremljena je vrhunskim kućanskim aparatima koji ne narušavaju autentičnost. Okućnica je uređena poput parka s travnjakom i biljkama u voćnjaku s limunima, masliniku i vinogradu Chiantiju, a tu je i originalna preša za maslinovo ulje. Jedinstvena je prilika u životu posjedovati Michelangelovu toskansku vilu, dom najslavnijeg umjetnika u povijesti. Sadašnji vlasnici su je očuvali, restaurirali i sada je na tržištu za 7.500.000 eura.

Ostavi komentar