Mašta u veseloj glini

Naš dug igri mašte je neprocjenjiv – misao je velikoga švicarskog psihologa Carla Junga, koje se moramo prisjetiti kad naiđemo na nešto što povezuje igru, maštu i kreativnost. Recimo, što u danas duboko podijeljenome svijetu povezuje Portugal, Azerbajdžan, Angolu, Njemačku, Hrvatsku i još mnoge druge zemlje širom svijeta, zatim dobne uzraste od predškolske djece do treće dobi, ljude najrazličitijih kultura, religija i stupnjeva ekonomskog razvitka? Odgovor je zapravo jednostavan – JumpingClay.

JumpingClay koncept funkcionira svuda jer je jedinstven i univerzalan, a svatko ga razvija na sebi svojstven kulturološki način. Radi se o bezbroj mogućnosti. Uvijek mi je teško kad me netko pita o JumpingClayu, jer ga je vrlo teško objasniti. Naime, što god zamislite, to se od tog materijala može napraviti – igračke, skulpture, nakit, špangice za kosu, otisak stopala, ruku, zatim najrazličitiji ukrasi, čak i one koji se mogu staviti na torte – priča nam Nediljka Dokozić, direktorica tvrtke Mangold, nositelja JumpingClay master franšize za Hrvatsku i Jadransku regiju.

Što je to zapravo JumpingClay, pitate se? Radi se o savršenom materijalu za 3D modeliranje, najmekšoj i najlakšoj glini na svijetu, koja se lako oblikuje i suši na zraku, a njezina uporaba, čuli smo već, nema granica. Osim što je idealna za igru, zabavu i različite hobije, ta je glina, koju rado zovu „veselom“, ujedno i edukativna te razvija koncentraciju i kreativnost u svih uzrasta. Dostupna je u devet osnovnih boja i u šest različitih veličina pakiranja. Koncept potječe iz Južne Koreje, a kao franšiza robne marke posluje od 2001. i danas je prisutna u više od 40 zemalja svijeta, s više od 650 radionica u kojima radi oko 5000 instruktora. Taj materijal sjajnih mogućnosti zapravo je polimerna glina, tip modelirajuće gline koja se stvrdnjava, temeljena na polimernom PVC-u (ne sadržava minerale gline, već mu se dodaje tekućina koja suši čestice dok se ne postigne konzistencija lako oblikovnog čvršćeg gela). U svakom slučaju, radi se o materijalu neobičnom za svakoga tko se s njim prvi put susreće.

– U vrijeme kad sam s obitelji preselila u Portugal i kada smo se tek uhodavali u tamošnji život, tražila sam nešto za djecu, nešto čime bi se uklopili u sredinu, i slučajno se susrela s Jumping Clay akademijom. To mi je isprva bilo potpuno otkriće i bila sam oduševljena tim proizvodom, a nakon toga i shvaćanjem da, kad god mi padne na pamet, tamo mogu ostaviti djecu na sat, dva, tri…, bez da se moram bojati hoće li im biti lijepo i zabavno.Naime, vrlo brzo sam uvidjela koliko oni uživaju u tome i znala da će rado tamo sjediti satima, zabavljeni igrom. Tako da je JumpingClay akademija zapravo odigrala ulogu dadilje za moju djecu, kad god je to meni zatrebalo. Kod JumpingClaya najviše fascinira kolike mogućnosti ta glina daje djeci i odraslima za kreativno izražavanje, nešto što u tolikoj mjeri ne nudi niti jedna druga igračka. Dobro se zna da djeca ne mogu sakriti emocije, pa su kreatori JumpingClaya odmah primijetili da je mališane oduševljavalo ono što su od tog materijala izradili vlastitim rukama. I meni je odmah bilo jasno da se radi o nečem posebnome. Moj je sin tada imao četiri godine, i rekao mi: „Mama, napravit ću katapult iz filma The Angry Birds, koji će prebacivati Olafa iz filma Frozen“. Tako je on začas spojio likove i predmete iz dva animirana filma i dobro se zabavio, nešto što meni nikada ne bi palo na pamet. To je samo primjer kreativnosti djeteta od četiri-pet godina koju potiče JumpingClay. Sve što djeca dožive oko sebe mogu jednostavno pretočiti u svoju vlastitu igračku, ono što im ta glina upravo i omogućuje…

Oduševljenje mnogih je razumljivo jer je JumpingClay vrlo jednostavan materijal za oblikovanje, podatan i fina mirisa, lagan i elastičan, pri tom još i zdrav, bez ikakvih alergena ili bilo čega štetnoga u svome sastavu, a ima i terapijska svojstva. Ta glina dolazi u djeci vrlo atraktivnim, žarkim bojama, pruža mnoštvo mogućnosti i u stanju je djecu kreativno okupirati satima, što je posebno važno u današnje doba prevladavajuće konzumentske kulture, koja djeci nudi uglavnom pasivne sadržaje. Rad s tom glinom zahtijeva potpunu koncentraciju, omogućuje razvoj fine motorike i kreativnost, sklop koji ne pruža niti jedan drugi proizvod na tržištu.
– Zahvaljujući osobnom iskustvu, rekla sam sama sebi da ću, ako mi se ikada pruži prilika, JumpingClay dovesti u Hrvatsku. S vremenom, ta je želja postala moj san i eto…

Tekst: Edo Franić
Fotografije: Romeo Ibrišević

Ostatak teksta potražite u tiskanom izdanju!

Ostavi komentar