Malo remek-djelo iz francuske tvornice dizajna

Novi Mégane je automobil koji nudi doista široku paletu mogućnosti i svatko će lako pronaći vozilo baš za svoje potrebe

Renault je model Mégane predstavio 1995. godine. U ovih gotovo četvrt stoljeća, mnogo se toga promijenilo u svijetu, pa tako i današnji Mégane, pa osim imena, ima malo toga zajedničkog s onim nekadašnjim. Riječ je o četvrtoj generaciji francuskog kompakta koji je imao vrlo zanimljiv razvoj. Dok je prva generacija imala relativno klasičan pristup dizajnu, s drugom je Renault odlučio otići u avangardu, da bi potom treća opet bila dizajnirana u određenom „neoklasicizmu“. Od kraja 2016.godine na cestama se može vidjeti malo remek-djelo iz francuske tvornice dizajna – riječ je o četvrtoj generaciji koja je zapravo idealna kombinacija avangarde uz zadržavanje određenih tradicionalnih karakteristika.

Ono što je zanimljivo kod Méganea jest da je ovaj kompakt jednako atraktivan i prepoznatljiv danju i noću. Kako može vozilo biti prepoznatljivo u mraku? Može kad se dizajneri poigraju sa LED svjetlima, pa tako Mégane ima karakteristični obris kako prednjih, tako i stražnjih lampi te samim time vrlo prepoznatljiv dizajn. Dok sprijeda LED svjetla tvore oblik slova U, straga se ona noću protežupraktično kroz čitav prtljažnik i daju osobnost ovom automobilu. Uostalom, Renault je oduvijek posebnu pažnju posvećivao dizajnu i detaljima, a najbolji dokaz tomu je svakako i novi Mégane. Unutrašnjost je također vrlo specifična, funkcionalna i bogato opremljena. Renault i opet nudi toliko potrebnu originalnost i prepoznatljivost. Dok gotovo svi proizvođači imaju vodoravno postavljene centralne ekrane, Renault je išao logikom tableta i ekran je postavio okomito na središnjem grebenu. I zapravo je to vrlo logično jer svi se mi tabletima i mobitelima služimo dok su postavljeni okomito, a tek povremeno vodoravno. Isto tako, Renault kod Méganea nudi i digitalnu instrumentnu ploču. Mlađe generacije zacijelo ne pamte, ali upravo je francuska tvrtka bila pionir digitalne instrumentne ploče još u doba modela Renault 11 koji je bio prapradjed današnjeg Méganea.

Renault nudi čak sedam paketa opreme kod Méganea – od početnog Lifea, tu su i Zena, Limited, Intens, GT line, Bose i Mégane GT-a. Svaki ima svoju specifičnost i zapravo se prilagođava potrebama i željama kupaca. Na primjer, oni koji veliku pažnju posvećuju audio zvuku u svojem automobilu svakako će odabrati Bose verziju sa posebnim ozvučenjem i čak 10 zvučnika koji nude savršenu reprodukciju zvuka; oni željni sportskog izgleda odabrat će GT line. Međutim, ono što je zajedničko apsolutno svim verzijama jest maksimalna sigurnost i tu kompromisa jednostavno nema. Ako se opet malo vratimo u povijest, Renaultov model Laguna bio je među prvima koji su zaslužili maksimalnih pet zvjezdica na crash testu. S Méganeom, Renault samo nastavlja tu „five stars“ tradiciju i sigurno je riječ o jednom od najsigurnijih vozila u svojoj klasi.

 

Što se motora tiče, Mégane nudi uistinu široku paletu agregata gdje opet svatko može pronaći nešto po svojoj želji. U posljednje vrijeme u Europi se evidentno forsiraju benzinske izvedbe, pa možemo i mi onda početi s benzincima. Početna izvedba ima četverocilindrični motor koji razvija najveću snagu od okruglo 100 konja. Riječ je o vrlo racionalnom rješenju koji nudi ekonomičnost s prosječnom potrošnjom od svega 5,4 l/100km, uz dobre performanse (najveća brzina 179 km/h, ubrzanje od 0-100 km/h za 12,3 sekundi). Jača izvedenica ima 130 konjskih snaga, uz čak nešto nižu potrošnju od prethodno spomenutog (5,3 l/100km), uz najveću brzinu koja se opasno približila simboličnim 200 na sat (197 km/h) i ubrzanju do 100 km/h od 10,6 sekundi.

 

Vrh benzinske ponude je svakako 1.6 litarski turbo motor koji razvija najveću snagu od 205 KS. Maksimalna brzina iznosi čak 230 km/h, dok do stotke vozilo dolazi za svega 7,1 sekunde. Riječ je o motoru koji se inače ugrađuje u sportske modele poput Clia RS. Renault je poznat po svojem dizelskom programu, pa tako i kod Méganea su u ponudi dva motora – 1.5 litarski i 1.6 litarski koji dolaze u konačnici u četiri različite podinačice. Manji 1.5 dCi nudi se u verziji sa 90 i 110 konja. Kod osnovne izvedbe potrošnja iznosi svega 3,7 l/100km sa zanimljivim performansama (174 km/h najveća brzina i 13,4 sekundi od 0-100 km/h). Jača izvedba čitavu priču diže na malo višu razinu, pa je tako najveća brzina 187 km/h, ubrzanje 11,3 sekundi uz istu potrošnju. Motor od 1,6 litara razvija najveću snagu od 130 konjskih snaga što omogućuje maksimalnu brzinu od 198 km/h uz ubrzanje od 10 sekundi do 100 km/h. Sportski dizelaš dolazi do čak 165 KS i najveće brzine od 214 km/h, a ubrzanje do 100 km/h je 8,8 sekundi. Novi Mégane je automobil koji nudi zaista široku paletu mogućnosti i svatko će lako pronaći vozilo za svoje potrebe. Početna cijena benzinske izvedbe iznosi 121.900 kuna , dok početna cijena dizelskih modela iznosi 139.900 kuna.

Karavan Grandtour sa stilom

Osim klasične hatchback izvedbe, Mégane dolazi i u karavanskom obliku. Poznato je kako primjerice u Italiji ili Njemačkoj karavani vrlo često imaju i preko 50 posto udjela u prodaji kod pojedinih modela. Nažalost, u Hrvatskoj je situacija malo drugačija i naši kupci često ne prepoznaju praktičnost koju nude takve izvedbe. Uz to, na primjeru Méganea karavana – koji nosi naziv Grandtour – najbolje se vidi kako je riječ o pravom malom dizajnerskom remek-djelu, automobilu koji je atraktivan, a uz to i iznimno praktičan u svakodnevnoj uporabi.

Tekst: Mislav Frleta

Ostavi komentar