Lamborghini Terzo Millenio

Lamborghini, znaju svi ljubitelji automobila, nije poznat po klanjanju konvencionalnome. Otkako je Ferruccio Lamborghini rekao Enzu Ferrariju gdje si može zabiti svoje temperamentne automobile, i odlučio graditi vlastite, išao je svojim originalnim putem. Tu filozofiju odražava i Lamborghini Terzo Millennio (“treće tisućljeće”), koncept automobil izgrađen u suradnji s američkim MIT-om (Massachusetts Institute of Tehnology). Za početak, očito je da je riječ o poznatome Lamborghini pristupu. Ako izuzmemo divlje detalje kakvi i inače krase konceptne automobile, Terzo Millenio izgleda poput klina i pomalo opako, kao i sve što stiže iz Sant’Agate gdje se nalazi sjedište tvrtke, no ovaj put uz itekako vidljivu pomoć stručnjaka iz Cambridgea u Massachusettsu.

Kod Terzo Millenija je, naravno, obilato prisutna napredna tehnologija, kao što se može i pretpostaviti zbog sudjelovanja MIT-ja. U prvom je planu tehnologija za skladištenje energije u obliku superkondenzatora. Dakle, ne radi se o akumulatorima, već o električnim superkondenzatorima koji, istini za volju, još nisu spremni za preuzimanje primata, budući su vrlo skupi i ne toliko energetski učinkoviti, iako se već rabe u nekoliko automobila. Trenutačno, MIT i Lamborghini nastoje proizvesti onaj koji će raditi kao glavni akumulator, ali uz veću sposobnost brzog punjenja i pražnjenja. To je, naime, idealno za brutalno, eksplozivno ubrzanje, kakvo žele postići. Ako Lamborghini i MIT na tom planu uspiju napraviti proboj, konvencionalni Lamborghini automobili današnjice napravit će veliki skok u budućnost, i to prema dobro poznatim načelima tvrtke.

Lamborghini također, pomoću nanotehnologije, istražuje kompozitne karbonske akumulatore, za koje tvrtka tvrdi da će smanjiti težinu i povećati kapacitet njihova punjenja. Tako će, čini se, Terzo Millennio kombinirati dvije različite tehnologije skladištenja energije u istome pogonu. Naravno, kao i kod većine modernih Lamborghinija, i tu je prisutan pogon na sva četiri kotača, iako je u ovom slučaju zasnovan na električnom motoru, a ne na konvencionalnoj mehaničkoj verziji. Terzo Millenio ima tijelo od karbonskih vlakana, a sam koncept premijerno predstavlja i tehnologiju koja rano može otkriti propadanje vlakana i potencijalno taj materijal nadomjestiti nečim što se naziva „nano-kanali“ (prekomplicirano da bi se tu objasnilo). Konačno, tvrtka želi da automobil kakav je Terzo Millenio pri vožnji zvuči kao Lamborghini. To neće biti nimalo lako ostvariti jer ne tu ne postoje „zvučnici“ u obliku V12 ili V10. Na koncu, hoćemo li Terzo Millenio uopće vidjeti na cesti? Gotovo sigurno ne, jer se radi o čistom konceptu koji tek pokazuje smjer kojim će Lamborghini ići u budućnosti.
Ne znači da mu se zato ne moramo diviti na ilustracijama.

Ostavi komentar