Karlovačka slatkovodna atrakcija

 

Kada ulazite u karlovački slatkovodni akvarij ne možete se oteti dojmu kako kročite u svijet tišine kojim vladaju ponešto neobična, oku često skrivena stvorenja. U tom trenutku spoznajete da dva paralelna svijeta dijeli samo nekoliko centimetara stakla te tako postajete nijemi promatrač jednog potpuno novog života koji se pred vašim očima nenarušeno otkriva.

Brojne vrste riba našle su svoj novi dom u novootvorenom slatkovodnom akvariju Aquatika u Karlovcu čiji se postav može pohvaliti izuzetno bogatom florom i faunom. Aquatika je jedini slatkovodni akvarij u regiji, a ideja je nastala 2008. godine unutar grada Karlovca, s ciljem iskorištavanja jednog od napuštenih gradskih prostora te tako oplemenjivanja atrakcijom koja bi promovirala način života u Karlovcu, gradu na četiri rijeke čija je važnost suživota s rijekama oduvijek vrlo velika. Akvarij je nastao uz sufinanciranje Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a projekt prvog slatkovodnog akvarija u Hrvatskoj, EU je uvrstila u prvih 15 od ukupno 144 prijavljena projekta. Krenulo se s gradnjom 2014., a za javnost vrata su se otvorila u listopadu 2016. godine te od tada svakodnevno prima brojne zaljubljenike u podvodni svijet i pune školske autobuse.

Ideja Aquatike nije samo omogućiti posjetiteljima pogled u začudni riblji svijet, već im velikim brojem sadržaja pomoći i u što boljem razumijevanju slatkovodnog života, posebice u Karlovcu gdje je takvo što od iznimne važnosti. U Aquatici naglašavaju kako je Hrvatska jedna od rijetkih europskih zemlja s tolikim brojem raznolikih i očuvanih rijeka te je stoga i te kako bitno osvijestiti ljude o važnosti slatkovodnog ekosustava, a otvaranjem akvarija ujedno se potiče i očuvanje slatkovodne bioraznolikosti. Trenutačno se u Karlovcu može pogledati šezdesetak ribljih vrsta (od toga dvadeset endemskih), a konačni je cilj „udomiti“ stotinjak vrsta.

 

Premda u podvodnom svijetu 40 posto riba ide u red slatkovodnih, pokazalo se da posjetitelji kudikamo više znaju o morskom ekosustavu nego o slatkovodnom. Kao jedini regionalni slatkovodni akvarij, Aquatika to želi promijeniti. Slatkovodne ribe po mnogočemu se razlikuju od morskih, a one lako uočljive karakteristike su manjak boje i manjak ljuski – njihova sluzava koža štit je od ozljeda i infekcija. Već i zbog toga slatkovodne ribe mnogima daju potpuno novu perspektivu u promatranju ovog podvodnog svijeta na koji većina nije naučila. Tako Aquatika omogućuje edukaciju mladih o slatkovodnoj biologiji koju inače u Hrvatskoj ne bi imali prilike uživo spoznati.

– Akvarij se proteže na 8327 kvadratnih metara i posjetiteljima predstavlja životinjske i biljne vrste hrvatskih rijeka i jezera te geološku prošlost četiriju karlovačkih rijeka. Uz ribe, posjetitelji mogu vidjeti vodene biljke, ali i sediment i izgled rijeke u pojedinom dijelu riječnog toka – objašnjava nam ravnateljica akvarija Margarita Maruškić Kulaš.

Jedan dio akvarija predstavlja rijeku Koranu, dok drugi prezentira pojedina geografska područja Hrvatske. Tako se mogu vidjeti rijeke s područja Istre, rijeke ogulinskog kraja, pa onda Neretva, Cetina, Čikola i druge dalmatinske rijeke…
– Aquatika prvenstveno nastoji prikazati ukupan slatkovodni svijet Hrvatske, no mogu se vidjeti i vrste koje ne postoje u hrvatskim rijekama, ali predstavljaju ribe koje su nekad ovdje živjele, primjerice jesetre – kaže nam ravnateljica karlovačkog akvarija.

Ostatak teksta potražite u tiskanom izadanju!

Tekst: Tena Gašparac
Fotografije: Denis Stošić

Ostavi komentar