JUAN LUIS NILO VALLEDOR: Hrvatski užitci čileanskog veleposlanika

 

Njegova Ekselencija Juan Luis Nilo Valledor, otac petero djece i djed dvoje unučadi, ne skriva da u našoj zemlji ima mnoštvo prijatelja uz koje rado provodi vrijeme

Već su prošle gotovo četiri godine otkako je veleposlanik Republike Čile, Njegova Ekselencija Juan Luis Nilo Valledor stigao na svoju diplomatsku misiju u Zagreb i, kako sam kaže, od prvog dana osjeća gostoprimstvo hrvatskog naroda. Nakon što je još 1984. otišao na svoju prvu misiju u inozemstvu, i to u Maroko, poslije čega su se zaredale misije u Italiji, Dominikanskoj Republici, Brazilu, Argentini, Boliviji, Kubi i SAD-u, ovaj je diplomat s bogatim iskustvom preuzeo dužnosti i u Lijepoj Našoj, o kojoj ne skriva riječi hvale.

– Od prvoga dana pažnju mi je privuklo koliku ljubav i znanje o Čileu imaju brojni Hrvati. Treba istaknuti zahvalnost koju Hrvatska ima prema mojoj zemlji, jer je prihvatila mnogoljudnu dijasporu koja se doseljavala u teškim i olujnim vremenima – ističe veleposlanik.
Inače, ovaj otac petero djece i djed dvoje unučadi ne skriva da u našoj zemlji ima mnoštvo prijatelja uz koje rado provodi vrijeme. Voli zaigrati tenis, a zaljubljenik je i u fotografiju. I ne samo to – član je folklorne plesne skupine koja predstavlja njegovu zemlju, a koja je osnovana prije dvije godine u suradnji s Čileancima koji žive u Hrvatskoj.

Kažete da vam je u Hrvatskoj prilično ugodno?
– Ovdje se osjećam kod kuće. Sličnost naših stanovnika vrlo je velika – privrženost obitelji i vrijednostima koje se zasnivaju na poštivanju bližnjega i obrani demokracije prevladavaju u našim objema društvima.

A kako biste Hrvatima predstavili Čile?
– Čileansko društvo, sazdano u velikoj mjeri od useljenika, ponajviše španjolskog podrijetla, moralo se tijekom povijesti suočiti s mnogobrojnim teškoćama. Osim prirodnih izazova, Čile posjeduje zaista raznovrsni krajolik, na čijem se krajnjem sjeveru prostire najsušnija pustinja na svijetu – Atacama, na istoku je pak golemi i široki planinski lanac poznat kao Andski Kordiljeri, zatim je na jugu Mageljanov prolaz i antarktički teritorij Čilea, te na zapadu Pacifički ocean, koji nam pruža mogućnost korištenja obale duge otprilike 5000 kilometara.

Za pretpostaviti je da je tolika raznovrsnost plodno tlo za turizam…
– Ovaj jedinstveni geografski oblik Čilea omogućuje nam zaista veliku turističku ponudu, s nevjerojatnim destinacijama koje udovoljavaju najrazličitijim i najšarolikijim željama za uživanjem u prirodi. Milijuni turista posjećuju nas iz godine u godinu, pridonoseći tako dodatnom razvoju turizma, ali i velikim mogućnostima zapošljavanja u tom sektoru.

Kad smo se već dotakli turizma, što biste preporučili putnicima i gostima iz Hrvatske?
– Za sve Hrvate koji žele posjetiti Čile na raspolaganju je šaroliki spektar brojnih mogućnosti koje mogu iskoristiti i dobro se zabaviti. A pogotovo treba istaknuti gastronomsku ponudu koja je vezana uz različita područja. Morski plodovi su doista prestižne razine, baš kao i vinogradarska proizvodnja. Putovanje vinskim cestama od posebne je privlačnosti…

Tekst: Igor Weidlich
Fotografije: Tomislav Marić & Sernatur (Chile’s National Tourism Service)

Ostatak teksta potražite u tiskanom izdanju!

Ostavi komentar