Izmaštana vina s Banske kose

Svi dobro znaju da je Baranja poznati vinski kraj, a na to već upućuje i samo njezino ime – „majka vina“. Mnogi se ljubitelji vina oduševljavaju i običajima vezanim uz značajne vinske blagdane toga kraja, poput Sv. Vinka u siječnju, kada se za početak nove vinogradarske godine tamo blagoslivljaju vina i vinogradi, ali i, prema starom običaju, na čokot vješa velika kobasica koja se potom polijeva vinom, samo da bi ta godina bila što rodnija, a grozdovi veliki, puni i teški poput spomenute kobasice.

No, nisu svi u Baranji opsjednuti samo obilatošću berbe, već više pažnje poklanjaju kvaliteti. Naime, po bogatstvu sorata vinove loze, baranjsko je vinogorje jedno od najkvalitetnijih u Hrvatskoj te ujedno i kraj u kojemu su mnogi vlasnici većih vinograda već stoljećima težili kvaliteti, a ne količini vina. Upravo tom filozofijom povodio se i Damir Josić, spiritus movens Vinarije Josić iz Zmajevca, danas prvo ime baranjskog vinogradarstva i vinarstva, čija vina uživaju veliku popularnost u ljubitelja dobrog vina.

Priča Damira Josića još je zanimljivija kad se pojasni da se radi o nekadašnjem ugostiteljskom radniku iz Osijeka koji je 1999. godine u Baranji kupio stari vinski podrum iz 1935. godine, obnovio ga zadržavajući njegov tradicionalni izgled, opremio ga suvremenom tehnologijom te počeo stvarati uspješan posao, i to s originalnom idejom.
– Samo djelomično potječem iz obitelji koja se bavila vinom, ali ja tu tradiciju nisam osjetio iz prve ruke. Ne znam točno što me privuklo ovome poslu, ali jednostavno sam osjetio strast za vinom i krenuo tim putem. Moj je cilj od samog početka bio stvaranje proizvodnje visokokvalitetnih crvenih vina, što mi je u konačnici i uspjelo. Naime, u jednome sam trenutku shvatio potencijal Baranje u pogledu crvenih vina, makar su u ovome kraju u to doba crvene sorte bile gotovo iskorijenjene. Kušao sam vina starih vinara, koji su danas svi već na žalost pokojni, i uvidio da crvena vina tu zaista imaju sjajne mogućnosti. No, crvene su sorte od 50-ih na ovome području sustavno istiskivale one masovne, poput graševine ili talijanskog rizlinga, iako je Baranja u prošlosti bila poznata baš po crvenim sortama, posebno u našem dijelu – objašnjava Josić.

vina josic

Upravo zbog toga obitelj Josić počela je 2003. saditi nove nasade s crvenim sortama, i vrlo se brzo pokazalo da su povijest i Damir bili u pravu. Danas Josićevi imaju u svojim vinogradima ukupno trinaest sorti, od kojih većina završava u kupažama, no temeljne su cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot i syrah od crvenih te graševina od bijelih, dok manji dio otpada na chardonnay, sivi pinot, muškat, traminac… Svo to grožđe stiže iz Josićevih vinograda na Banskoj kosi, nedaleko Zmajevca, kakvih pola sata vožnje sjeverno od Osijeka u smjeru Batine.

Treba reći da je Banova kosa uzvisina koja se proteže u smjeru od zapada prema istoku, duž cijele Baranje, u samom sjeveroistočnom kutu Hrvatske, te u neposrednoj blizini Dunava. Rimljani su „kosu“ zvali Zlatnim brdom, ne po rudniku zlata, nego po „zlatnoj kapljici“ koja je oduvijek tekla iz njezinih obronaka. Zanimljivo je da su vinogradi na tom mjestu preživjeli i za turske vlasti te se održali do današnjih dana.

– Baranja pred ostatkom Slavonije ima prednost iznimno povoljnih klimatskih uvjeta i sastava tla. Tu se ponovo moram vratiti na crvene sorte, koje su se tu pokazale sjajnima kroz stoljeća i koje daju doista fantastične rezultate. Zato mi i stavljamo naglasak na te sorte i mislim da smo našim radom dokazali njihovu superiornost u Baranji, što nas je i svrstalo među vodeće proizvođače, prije svega prepoznatljive po najboljim crvenim vinima na kontinentu – kaže Damir.

_MG_7743  _MG_7736

Nimalo pretjerano, jer su ljubav, strast, ambicija, entuzijazam i poduzetnički duh vrlo brzo doveli vinariju Josić do prvih priznanja struke, ali i privukli pozornost ljubitelja dobrog vina. Zanimljivo je da su prve nagrade stigle za vina od graševine i sivog pinota, ali nedugo potom i za ona od mješavine crnih sorata. Primjerice, na priredbi Gast 2004 Vinarija Josić osvojila je šampionsku plaketu u konkurenciji 365 izlagača iz Hrvatske, Italije, Mađarske, Slovenije, Makedonije, Srbije i Crne Gore te Bosne i Hercegovine.
– Naša bijela vina bila su vidljivija samo u početku, ali poslije su svi shvatili da mi najozbiljnije stvari radimo s crvenim sortama. Za nas su cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot i syrah temelj filozofije i od njih zaista možemo dobiti vina svjetske kvalitete. No, to ne znači da ne trebamo eksperimentirati i s drugim crvenim sortama. Ali frankovka, recimo, u Baranji ne doseže kvalitetu koju ima u feričanačkom vinogorju, koje je posebno povoljno za uzgoj baš te sorte. No, ono što je meni najvažnije jest da su potrošači lijepo prihvatili naš tip crvenog vina – tvrdi Josić.

Tu, naravno, znaju to dobri poznavatelji vrhunskih hrvatskih vina, Damir misli na perjanicu palete Vinarije Josić – vrhunsko vino Cuvée, složenu kupažu od spomenute četiri crvene sorte, odnosno kompleksno vino izražene rubinske boje, koje je na nepcu vrlo nježno i ugodno, baršunastog osjećaja, s tipičnim aromama sortimenta – šumsko voće i tamni džemovi, s primjesama dima, kože, vanilije… te mekanog, dopadljivog i punog okusa.
Ovaj opis odmah odaje da to vino sjajno prati najfinija jela od tamnog mesa, poput odrezaka, zatim divljači, pačjih prsa sa žara te neke vrste jakih sireva. Radi se o doista zanimljivom autorskom vinu koje je zacijelo bilo veliki izazov za vinara, kao i o ostvarenju gdje njegov osobni karakter i filozofija najviše dolaze do izražaja.
– Istina je da je ideja ovog tipa vina moja, ali moram reći da ono nastaje u suradnji s čitavim nizom ljudi enološke i agronomske struke. Naime, tu ništa nije prepušteno slučaju, kao i u slučaju svih naših vina. Mi smo se opredijelili raditi malo, ali vrhunski, i tako će ostati i u budućnosti. U svakom slučaju, dobro ste zaključili da se radi o velikom izazovu za mene. Ono što je sada u boci zapravo je rezultat jedne zamisli koja vas vodi do krajnjega cilja. U ovome slučaju radi se o toplini i nježnosti, vinu prenesenom iz moje mašte – zaključuje Damir.

Slavonsko-baranjski restoran broj 1

Priča o Vinariji Josić 2009. dobila je i logičan nastavak u obliku obiteljskog Restorana Josić, lokala tradicionalne provenijencije, ali uz uvažavanje suvremenih gastronomskih trendova. U ponudi se nalaze specijaliteti od riječne ribe kao što su perkelti, paprikaši, dimljena riba, te jela od mesa i divljači pripremljena na roštilju na drveni ugljen, pod pekom i na ražnju, a na jelovniku su i neizostavni gulaši i čobanci. Specifičnost je da se sva jela pripremaju pred samim gostima. Da je sve zamišljeno kvalitetno i da se radi dobro potvrdilo se ove godine u svibnju, kada je Restoran Josić proglašen najboljim u regiji Slavonija i Podunavlje („Apsolutni slavonsko-baranjski broj 1 gastronomske ponude je Josićev restoran u Zmajevcu. U svega godinu i pol ondje je stvoren istinski brend regije“, kaže se u obrazloženju).

josic restoran 2

“Ponosni smo na tu nagradu, s tim da moram napomenuti da smo od početka radili u uvjetima krize, kad je Baranja i cijela regija podnijela jako veliki udarac, pa nam je uspjeh zbog toga još draži. No, u posljednje dvije godine ipak se nešto pozitivno događa i ovo je ljeto u Baranji bilo odlično što se tiče posjetitelja. To nam je najvažnije, iako nam je teško jer kvalitetni profesionalci ugostiteljske struke, posebno kuhari, napuštaju regiju, pa je vrlo teško održati kvalitetan personal koji je nositelj svakog restorana. No mi smo ipak nekako uspjeli složiti i održati autohtonu priču, s lokalnom, jednostavnijom hranom (perkelti, gulaši i fiš-paprikaši), odnosno onime što većina naših gostiju traži. Na žalost, nismo uspjeli provesti ideju o kreativnim jelima na temelju tradicionalne kuhinje i degustacijskim menijima, ali vjerujem da će i za to kad-tad doći pravo vrijeme – kaže Damir Josić.

Tekst: Edo Franić

Ostavi komentar