Hlap umjesto lopte

William Drabble, chef svjetskoga ranga,već 17 godina uz svoje ime drži Michelinovu zvjezdicu. Dugo je u rodnom Liverpoolu sanjario o karijeri profesionalnog nogometaša, danas je samo žestoki navijač i velemajstor kuhinje u londonskom „Seven Park Placeu“

Kolovoz je 1998. i u Londonu sve odzvanja velikim gastro skandalom, jer je Gordon Ramsay, briljantni chef poznat po zapaljivoj naravi i psovkama (tek će krajem te godine snimiti svoj prvi televizijski serijal „Boiling Point“, po kojem će u široj javnosti postati poznat kao takav), nakon svađe s trojicom svojih poslovnih partnera Talijana, napustio mjesto chefa u „Aubergineu“, tada jednom od vodećih londonskih restorana, kojemu je samo godinu ranije donio i drugu Michelinovu zvjezdicu. Restoran je poslovao nevjerojatno uspješno, pohodile su ga mnoge poznate osobe – od princeze Margaret, preko Davida Bowieja do Roberta De Nira – a znalo se dogoditi da čak ni Madonna nije mogla dobiti stol.

Da stvar bude još gora po ulagače, Ramsaya je pratila i čitava kuhinjska ekipa, pa su vlasnici grozničavo tražili novoga chefa koji bi bio sposoban uskočiti na tako zahtjevno mjesto, ali i svo drugo osoblje u kuhinji. U inače dosadnome ljetnom zatišju tisak se raspametio, telefoni su zvonili i svaki je novinar u Londonu želio neku izjavu. Televizijske ekipe „kampirale“ su pred „Aubergineom“, a „Evening Standard“ je reklamu za svoje izvještavanje o skandalu stavio čak i na jumbo plakate širom grada. Istodobno, u malenoj kuhinji Michael’s Nook Country House Hotela u Nacionalnome parku Lake District na sjeveru Engleske zazvonio je telefon. Tom Aikens, chef londonskoga restorana „Pied à Terre“ (dvije Michelinove zvjezdice) nazvao je Williama Drabblea, chefa „Michael’s Nooka“ i čovjeka koji je prethodno radio kao njegov sous chef.

william-drabble_david-griffen2 william-drabble_david-griffen3

Povod Aikensova poziva bio je vrlo zanimljiv i neobičan, i potpuno je zatekao Drabblea. Naime, Aikens mu je javio da kod njega toga dana na večeru dolaze Claudio Pulse, Franco Zanellato i Giuliano Lotto, vlasnici „Auberginea“. Trojka se kod njega raspitivala o tome zna li nekoga tko bi bio zainteresiran za mjesto chefa u „Aubergineu“, ali pod uvjetom da taj nikada nije radio za Gordona Ramsaya. Rekao im je da zna čovjeka koji je prije pola godine osvojio Michelinovu zvjezdicu, pa je sada ležerno upitao Drabblea bi li on bio zainteresiran za taj posao…
– Nikad neću zaboraviti taj telefonski poziv. Naravno da sam bio zainteresiran, jer radilo se o vrlo poznatome restoranu s dvije zvjezdice, makar je sve istodobno bilo i zastrašujuće, s obzirom na to da se radilo o restoranu velike reputacije. Naime, ja sam tek tada doznao da je Ramsay otišao iz „Auberginea“. Radio sam svoj posao od jutra do mraka u Lake Districtu, daleko od Londona, a u to vrijeme vijesti nisu putovale tako brzo kao danas. Uglavnom, Tom mi je drugi dan dao telefonski broj Giuliana Lotta, pa sam ga nazvao, a on me pak isti čas pitao mogu li odmah sutra doći u London. Odgovorio sam da ne mogu, jer vodim kuhinju hotela, ali da bih možda mogao idući tjedan. Na to je uzvratio da će onda on prvim avionom doletjeti k meni i da mu rezerviram sobu… Giuliano je došao, večerao u restoranu, a ja sam morao pričekati da vlasnik hotela, koji je ujedno bio i šef sale, ode kući, da bih s njime mogao razgovarati. Te smo se večeri dogovorili da preuzmem kuhinju „Auberginea“, iako nisam bio posve siguran radim li pravi korak. Ali, istodobno, znao sam da ću žaliti cijeli život ako to odbijem – priča nam tu anegdotu 42-godišnji William Drabble, danas chef londonskog restorana “Seven Park Place” u legendarnome St. James’s Hotel and Clubu, luksuznome hotelu s 5 zvjezdica, smještenom u tihom džepu četvrti St. James, nedaleko Piccadillyja, institucije koja svoje korijene ima u jednom od najpoznatijih londonskih klubova (vidi okvir).
William Drabble, danas poznati chef koji već 17 godina uz svoje ime drži Michelinovu zvjezdicu, odrastao je jako daleko od glamura Londona, pa čak i od bilo kojega grada. Iako je do svoje devete godine živio u rodnom Liverpoolu, gdje je sanjario o karijeri profesionalnog nogometaša, svoje je formativne godine proživio nedaleko Norfolka, mjestašca u nizinskoj poljoprivrednoj regiji Istočne Engleske:
– Naš je najbliži susjed bio udaljen dva-tri kilometara, imali smo polje s usjevima i stokom, voćnjak… Kad sam bio nešto stariji, često sam s bakom razgovarao o njezinu poslu, jer je ona 30-ih godina radila kao profesionalni kuhar u jednoj velikoj privatnoj kući u New Yorkshireu. Pričala mi je o svemu što se tamo događalo, kako su vlasnici odlazili u lov i donosili divljač, kako ju je ona spravljala, o velikome vrtu… To mi se sve činilo vrlo zanimljivim – pamti Drabble.

Tekst: Velimir Cindrić

Ostatak teksta potražite u tiskanom izdanju!

Ostavi komentar