Hiperautomobil s ispisanim dijelovima

Na samom ulazu u Petersen Automotive Museum u Los Angelesu, o kojem smo svojedobno pisali na stranicama ovog časopisa, stoji Czinger 21C, dva milijuna dolara vrijedan hibridni hiperautomobil koji se može pohvaliti tehnologijom formule 1 i popisom impresivnih specifikacija. Sa svojim dramatičnim, naglim linijama, agresivnim prednjim razdjelnikom i impozantnim stražnjim krilom, 21C bi se, na prvi pogled, mogao odbaciti kao još jedan prototip butik proizvođača automobila koji željnim kolekcionarima prodaje opipljive snove. Ali za Kevina Czingera, osnivača Czinger Vehiclesa, 21C predstavlja budućnost konstruiranja automobila.

„Ideja je zapravo bila nova marka – izumljena, dizajnirana i proizvedena na temelju prvog, potpuno digitalnog proizvodnog sustava na svijetu i namijenjena predstavljanju vrhunca te tehnologije“, rekao je Czinger. I zaista, 21C je kruna na vrhu Czingerove vizije. Isporučuje 1250 KS i može ubrzati od nule do 100 km/h za samo 1,9 sekundi, zahvaljujući V-8 motoru od gotovo 2,9 litre s dva turbo punjača u kombinaciji s električnim motorom na svakom prednjem kotaču i dvije male baterije preuzete iz formule 1. Mjenjač je automatiziran ručni sa sedam stupnjeva prijenosa, a dostupne su dvije varijante modela – jedna s malim otporom i lagana inačica s velikim potiskom. Automobil će biti registriran u Sjevernoj Americi i Europi, kao i na drugim specijaliziranim tržištima, a proizvodnja će biti ograničena na 80 primjeraka.

Veći dio 21C, uključujući i motor, razvijen je unutar tvrtke, sve do hardverskog i softverskog paketa. Czinger kaže da vozilo sadržava dijelove ili sustave koji potječu od oko 500 prijavljenih patenata, pri čemu je oko 130 njih već službeno odobreno. Czinger je angažirao Davea O’Connella, 25-godišnjeg veterana Mitsubishija, za vođenje dizajnerske ekipe od samo šest članova (prosječni studio za automobilski dizajn obično zapošljava desetke ili čak stotine ljudi). Ali ono što zaista izdvaja 21C, je način na koji je napravljen. Naime, automobil sadržava više materijala, a dijelovi su zapravo 3-D ispisi, proces obavljen uz uporabu automatiziranog softvera koji se temelji na umjetnoj inteligenciji. Sve se postiže zahvaljujući većinskom vlasniku Divergenta, Czingerove tehnološke tvrtke fokusirane na digitalnu proizvodnju.

Isporuka prvih primjeraka trebala bi početi 2023. K tome, stiže i više novih modela, poput GT-a s četiri sjedala te čitavog niza vozila vrhunskih performansi u različitim segmentima. Digitalna revolucija za koju je industrija mislila da će se dogoditi za 15 do 20 godina, započinje, eto, već danas…

Ostavi komentar