Ethnoambient Salona

Lipo vas je vidit – dubok, topao glas svestranog glazbenika Mojmira Novakovića pjevača grupe Kries u toploj ljetnoj noći prije 10 godina, ispunio je antičku gradinu u Solinu. Energičnim  plesom u opancima, pjevač je pozivao publiku da u još većem broju priđe pozornici. Bila je to u pravom smislu riječi još jedna glazbena proslava kulture raznolikosti kojom se već 19 godina naziva Ethnoambient Salona, najstariji festival world music glazbe u Hrvatskoj.

Kao pravi umjetnički direktor festivala Mojmir je ostale izvođače cijelo vrijeme pratio s gradinske zidine. Ove godine će, kako organizatori najavljuju, to učiniti i posljednji put. Naime, u petak 22. i  subotu 23. srpnja održat će se 19. i zadnji Ethnoambient Salona. Ovogodišnje izdanje festivala ističu organizatori, bit će posvećeno glazbenicima iz Hrvatske koji su nastupali prvih godina, uz posebnog i rado viđenog gosta, senegalskog glazbenika Seckou Keite.

EthnoAmbient2016“Hrvatska etno scena razvila se devedesetih godina prošloga stoljeća pojavom već donekle renomiranih glazbenica i glazbenika, a zanimljivo je da su svi i dalje aktivni. Zato vas pozivamo da ove godine na Gradini ne tugujemo za nečim što nestaje, već da opet proslavljamo promicanje kulture raznolikosti”, ističu organizatori.

Prve večeri nastupit će Cinkuši, Lidija Bajuk kvartet, Pučki pivači Gospe od Otoka, dok će u subotu publiku razveseliti Kries, Tamara Obrovac Transhistria Ensemble te Dunja Knebl i Kololira.

Vizija Ethnoambienta je da hrvatsko društvo bude primjer tolerancije i prihvaćanja raznolikosti, da pritom zadrži svijest o vlastitom kulturnom identitetu te o vrijednosti i važnosti očuvanja tradicijske kulture i baštine. Misija festivala je bolje upoznavanje javnosti i veća afirmacija (poboljšanje vrednovanja i zastupljenosti) world music/etno kulture, te komunikacija s drugim kulturnim i civilizacijskim nasljeđima u okvirima suvremenih glazbenih strujanja.

Festival Ethnoambient ostvario je svoj glavni cilj izgradnje identiteta, vrijednosti i posebnosti. Obogatio je nacionalnu kulturnu scenu, tradicionalno je dobro posjećen i medijski popraćen te se percipira kao središnje i najznačajnije “world music” festivalsko događanje u Hrvatskoj. Lokalno mali, ali idejno veliki i utjecajan, prerastao je u godišnje okupljanje ljudi zaljubljenih u zvukove s raznih krajeva svijeta.

Više na www.ethnoambient.net

Ostavi komentar