Efekt Meghan i torbica Strathberry

 

Danas su već svi odavno čuli za „efekt Kate“, odnosno utjecaj princeze Kate Middleton na mase te, posredno, na prosperitet određenih robnih marki. A onda se tom efektu potkraj prošle godine pridružio i – „efekt Meghan“. Naime, zaručnica princa Harryja, Meghan Markle, mjesecima je 2017. punila novinske stupce najrazličitijim beznačajnim detaljima – od njezine kose, kozmetike koju rabi, prethodnog braka, prodaje kuće u Kanadi, koju će titulu dobiti nakon što se uda u kraljevsku obitelj, što će tada zapravo raditi i slično…  Naravno, mnogo toga napisano je, a i viđeno u drugim medijima, o njezinu modnom stilu, odjeći, cipelama i silnom accessoireu, što bi sve moglo biti strpano u prethodni „žuti“ koš, da nije ekonomskog efekta nazvanog Meghaninim imenom.

Za one koji ta „važna“ zbivanja ne prate tako pomno, podsjetimo da je londonska tvrtka Finlay & Co., koju su osnovali David Lockhead od Aberdeena i David Butler, preko noći rasprodala sve zalihe svojih sunčanih naočala Percy, nakon što je jedan par viđen na nosu Meghan Markle za Invictus igara u Torontu tijekom lanjskog rujna. Napomenimo samo da je webshop te tvrtke instantno zabilježio 1000-postotno povećanje sveukupne prodaje. A onda se 1. prosinca, prilikom posjeta zaručničkog para Nottinghamu, slično dogodilo i s kaputićem od kašmira u elodie stilu (sličan vojničkom, s dvostrukim kopčanjem, epoletama i gumbima na rukavima), s potpisom luksuzne kanadske tvrtke Mackage, pod vodstvom dizajnerskog dvojca Eran Elfassy i Elisa Dahan. Toj je robnoj marci, utemeljenoj 1999., već ionako dobro išlo, zahvaljujući ponajviše slavnim klijenticama poput Madonne, Gwyneth Paltrow, Halle Berry i Blake Lively, a kad se Markle pojavila u spomenutom kaputiću, taj je model jednostavno „planuo“, bez obzira na paprenu cijenu. Ako je kaput bio jasno vidljiv, ono ispod njega, što je bilo samo naznačeno, a potom šerlokovskim metodama razotkriveno istragom modnih blogera, poput pamučne midi suknje britanske luksuzne marke Joseph i crne dolčevite s potpisom Walforda, također je rasprodano u rekordnom roku.

A onda je na red došla – torbica. Poznato je da je kraljica Elizabeta II., kad je taj komad accessoira u pitanju, sklona klasičnom dizajnu i da ju se u javnosti vrlo rijetko može vidjeti bez neke takve. S druge strane, vojvotkinja od Cambridgea joj je sušta suprotnost, jer je u službenim prigodama u pravilu praznih ruku. Valjda da bi se razlikovala od njih, Meghan Markle prigodom svog prvog kraljevskog angažmana, u Nottinghamu je odlučila pojaviti se s torbicom manjeg formata, kakav je trenutačno nevjerojatno popularan (vidi okvir). Torbica je bila kožna, u tri boje i s dvije ručke te s natpisom „Strathberry“. Naravno – britanska. I svi su odmah uočili taj proizvod tvrtke utemeljene 2013. u škotskom Edinburghu. Modni znalci već su baratali i pojedinostima, poput toga da se torbice izrađuju ručno u Španjolskoj, a da im čisti dizajn naglašava originalno zatvaranje pomoću tanke metalne šipke.

Glasnogovornica Strathberryja odmah je šablonski izjavila: „Radujemo se vijesti o zarukama princa Harrya i paru želimo sve najbolje tijekom ovog uzbudljivog razdoblja. Oduševljeni smo i počašćeni što je Meghan Markle odabrala našu torbicu Midi Tote u tri boje – burgundskoj, mornarsko plavoj i vanilije. Na žalost, ta je torbica već rasprodana, ali ubrzo će se ponovo pojaviti na tržištu“. Naravno da je iznenađenje odabirom bilo samo dobro odglumljeno, jer se u modnom biznisu vrlo rijetko što događa slučajno. Naime, samo dva tjedna ranije, neposredno prije negoli se je Meghan Markle iz Sjedinjenih Država definitivno preselila u Britaniju, Leeanne Hundleby, 45-godišnja vlasnica Strathberryja, „iznenada“ je odlučila budućoj supruzi princa Harryja poslati izbor torbica svoje robne marke, nadajući se da će joj se svidjeti.

Kako je već, uostalom kao i svi drugi, znala za „efekt Kate“, fenomen sunčanih naočala Percy te čula najave o „efektu Meghan“, bilo joj je jasno da će bivšoj američkoj glumici koja se pretvorila u kraljevsku zaručnicu, za pojavljivanje u britanskoj javnosti trebati isključivo britanska odjeća i sav ostali modni pribor. No, mogla je samo sanjati o dramatičnom učinku koji će njezin potez imati na status njezinih torbica i bankovni saldo Strathberryja. Naime, samo jedna šetnja „strathberice“ nottinghamskom ulicom, pred gomilom raspamećenih podanika, neposredno po objavi zaruka, bila je presudna za nevjerojatan uspjeh male tvrtke koju je četiri godine ranije osnovao bračni par Guy i Leeanne Hundleby.

Tog petka, 1. prosinca, nakon što su mediji objavili fotografije Meghan Markle s trobojnom torbicom Strathberry, koja košta oko 4300 kuna, skladište te škotske tvrtke gotovo je potpuno ispražnjeno. Telefoni su i dalje zvonili čitavoga vikenda i sljedećega tjedna, jer je Markle ne samo ukazala na tu marku, već ju i katapultirala u vodeću ligu proizvođača torbica, nešto o čemu mnoga dizajnerska imena mogu samo sanjati. „Nevjerojatna stvar, zaista nešto sjajno. Odjednom smo svi užasno zaposleni“, izjavila je ovaj put iskrenije glasnogovornica, dok se bračni par Hundleby oporavljao od početnog šoka. Ništa neobično, jer je takvo nešto u doba rođenja Strathberryja moglo biti samo san ili daleka budućnost.

Tekst: Tomo Will

Ostatak teksta potražite u tiskanom izdanju!

 

Ostavi komentar