Dvjesto brojeva domoljubnih „Meridijana“

Još kao studentica, prije gotovo puna četvrt stoljeća, Petra Somek je, zajedno sa svojim ocem, pokrenula časopis “Meridijani” koji unatoč svim nedaćama koja muče hrvatsko izdavaštvo i dalje izlazi

Svi znamo za američki National Geographic ili njemački Geo, no i mi imamo jednako dobar časopis za zemljopis, povijest, ekologiju i putovanja: „Meridijani“ bez ikakva srama mogu stati uz bok slavnim časopisima. A duša „Meridijana“ je uspješna, mlada i obrazovana povjesničarka umjetnosti Petra Somek, koja usprkos svim nedaćama koja muče hrvatsko izdavaštvo, nalazi načina da „Meridijani“, nakon gotovo puna četvrt stoljeća, i dalje izlaze. Časopis je još u ratno vrijeme Petra, kao studentica, pokrenula zajedno sa svojim ocem, geografom Dragutinom Feletarom, danas akademikom, od kojeg je preuzela uredničku palicu 2001. godine. “Meridijani” su prvih devetnaest godina izlazili kao mjesečnik, a posljednjih pet godina smanjili su tempo pa izlaze kao dvomjesečnik. Nedavno nam je pod ruke došao jubilarni 200. broj, koji nas je oduševio. Ako mislite da u hrvatskim medijima vlada samo politika, senzacionalizam ili žuta štampa grdno ste se prevarili, jer ”Meridijani” opovrgavaju tu tezu. Tu nema mjesta osrednjosti, a sve teme pisane su na edukativan način, objektivno i temeljito.

Tako na 112 stranica u boji, dvjestoti broj donosi pregršt zanimljivih tema sa svih meridijana svijeta, ali s posebnim naglaskom na hrvatske teme, sve iz pera hrvatskih autora i fotografa. Glavna domaća tema je grad Lepoglava poznat po zatvoru, pavlinima, čipkarstvu i ahatu, a inozemna daleki čileanski Uskršnji otok planetarno poznat po monumetalnim kamenim ljudskim figurama.
– Hrvatska ima sve, i ravnice i planine i rijeke i more i otoke i različite kulturne utjecaje, i grčke i rimske i slavenske, i germanske i turske i francuske, i mađarske, i mediteranske… puno toga imamo, samo to premalo cijenimo i još uvijek o sebi premalo znamo. Zato izdajem “Meridijane” koji su pravi domoljubni časopis koji propagira hrvatske kulturne, povijesne, prirodne i druge vrednote – rekla nam je Petra Somek.

Urednica kaže kako je u ”Meridijanima” do sada surađivalo više od 500 autora, ponajviše povjesničara i geografa, ali i raznih drugih putopisaca, fotografa, ilustratora, ekologa, putnika, pustolova… te kako im je stručna suradnja vrlo razgranata:
– I ja osobno volim putovati upoznavati druge nacije, kulture, običaje, volim susrete s drugačijim krajolicima, ljudima, volim različitosti – to je ljepota života. Putovanja nam omogućuju nove usporedbe, nove ocjene o tome koliko mi vrijedimo kao pojedinci, ali i koliko vrijedi društvo u kojem živimo. Mislim da sa svakim novim putovanjem postajem bolja osoba sa sve višim pragom tolerancije. Kroz putovanja dobivam i objektivniju, izoštreniju sliku svijeta, no na putovanjima ne treba samo “gledati”, već nešto treba i vidjeti, a onda svoja saznanja prenjeti drugima.

Jer kako tvrdi Petra, nije lako napraviti reportažu koja sadrži pregled najvažnijih stvari o nekom području, a da tekst bude informativan i zanimljiv i da se ne pretvori samo u suhoparno nabrajanje činjenica ili puko kompiliranje.
– Treba pisati s okusom i mirisom, iskreno i proživljeno, no takvi su autori rijetki. Ima ih, ali malo – govori Petra.

Ipak, čitajući novi broj časopisa izgleda da ih ova mlada dama zna pronaći te ih privoljeti na suradnju… Osim časopisa, njena izdavačka kuća “Meridijani”, od osnutka do danas, uspjela je izdati više od 200 naslova raznih knjiga (od stručnih do popularnih), oko sedamdeset udžbeničkih naslova za zemljopis i povijest, a izdali su i pedeset brojeva raznih znanstvenih časopisa (izdaju ih čak tri). Kada se svemu tome pridoda i dvjesto brojeva istoimenog časopisa „Meridijani“, koji je okosnica i brend cijele djelatnosti, dolazi se do brojke od 520 izdanih knjiga i časopisa, a to su brojke kojima se ne može pohvaliti mnogo izdavača. Nakladnička djelatnost uistinu im je na zavidnoj visini… Kao povjesničarka umjetnosti, a sada i doktorandica na Odsjeku za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Petra Somek obožava i vrhunski dizajnirane predmete. Stoga ne čudi i njena velika ljubav prema klasicima dizajna Charles i Ray Eamesa, Verner Pantona, Jasper Morrisona i drugih dizajnera, jer upravo njihove proizvode njezina druga tvrtka (“Tehno-Klara”) predstavlja na hrvatskom tržištu, još od 1997. godine.

Pa ako želite sjediti u kultnoj Eamesovoj fotelji ili nekom drugom dizajnerskom stolcu švicarsko-njemačkog proizvođača Vitra, svratite na zagrebački Kvatrić, u ulicu Ivana Trnskog, u Vitra galeriju. Tu ćete saznati više o proizvodima, dizajnerima i o Vitri koja nije samo proizvođač namještaja već je prerasla u značaju kulturno-društvenu instituciju baš poput Petrinih “Meridijana”. Iako je već puno toga postigla Petra Somek i dalje si postavlja visoke ciljeve jer kaže kako se ciljevi uvijek iznova moraju dostizati. S obzirom na njenu radišnost, vedrinu, svestranost i šarm, nimalo ne sumnjamo da će uspjeti u njihovom ostvarivanju.

Tekst: Hana Tafra
Fotografije: Romeo Ibrišević (by Olympus)

Ostavi komentar