Divlja strana Floride

Topla klima i oaza za umirovljenike dugo su bili najčešći sinonimi za Floridu. No, kad su se tu nastanili i najmoderniji zabavni parkovi – tako u Orlandu imamo Walt Disney World, Universal Studios i SeaWorld, a u obližnjem Cape Canaveralu nalazi se famozna oaza za svemirske entuzijaste Kennedy Space Center – štošta se promijenilo. Upravo zahvaljujući njima Florida je postala omiljeno mjesto domaćih, tako i stranih turista. I dok se kod nas, na Jadranu, zabava još uvijek uglavnom svodi na šetnje uz more i kavu na rivi, Florida nudi toliko raznolikog provoda da jednostavno ne znate što biste prije iskusili. Mi smo se, nakon isprobavanja svih mogućih atrakcija u zabavnim parkovima, prepustili onoj nedirnutoj, divljoj strani Floride.

Otprilike sat vremena vožnje od turističke oaze Orlanda, smjestilo se jezero Cypress Lake. Dio je velikog ekosustava pod nazivom Everglades, koje je jedno od zadnjih neistraženih divljina u SAD-u. To područje djelomično okupiraju rančevi, dok je ostatak proglašen nacionalnim parkom. U protivnom bilo bi teško spriječiti invaziju zabavnih parkova koji bi ugrozili tamošnju floru i faunu. Za razliku od drugih močvara koje su u blizini gradova i turističkih destinacija, ovo je nenastanjeno područje, udaljeno od glavnih prometnica. Pri dolasku možete pomisliti da ste se unatoč GPS-u negdje zagubili, no kad uz cestu spazite natpis za ranč Wild Florida (Divlja Florida), znate da ste na pravom putu. Nije nimalo čudno što se reklamiraju sloganom “Visit us in the middle of nowhere”…

IMG_7278 Wildlife 7

Punim imenom Wild Florida Airboats & Wildlife Park, ovo je jedini privatni obiteljski ranč i jedino mjesto gdje možete vidjeti ljude na ovom području. A razlog zašto se tamo nalaze, održavanje je ovog parka divljine, kao i turističkih tura terenskim buggy vozilima i zračnim gliserima (airboats). Nude najbolji i najintimniji način za razgledavanje tamošnje nedirnute prirode. Sam Haught, vlasnik Wild Floride, izrazito je ponosan na činjenicu da na turama nećete vidjeti nikakve tragove ljudskog života. Na spomen jezera, većina bi pomislila na izležavanje na plaži i brčkanje u vodi, no ovdje to nije preporučljivo. S lopoča skakuću žabe, iz trave proviruju kornjače ili gmižu zmije… Da biste ih što bolje vidjeli, kapetan mora zračni gliser uvesti u poprilično plitku vodu punu mulja. To obično čini pri većoj brzini da putnicima pruži zanimljivije i dojmljivije iskustvo, pa često stoga budu i poprskani blatom. No, dio je to cjelokupnog doživljaja koji posjetiteljima izmami osmijeh na lice… A onda kreće nestrpljivo iščekivanje, uz određenu dozu straha: promatranje površine vode dok ne izvire zastrašujuće oči apsolutnog vladara močvare – krokodila.

IMG_6482Ako ste se ikada pitali, zašto su krokodilske glave ponekad prošarane bijelim linijama, kapetan će vam objasniti da su to zapravo ozljede zarađene u borbama u sezoni parenja, koje se događaju krajem lipnja i početkom srpnja. Iako krokodili djeluju zastrašujuće i spremno za napad, kada vide i čuju ljude, u pravilu ipak pobjegnu. Osim ako ne čuvaju mlade ili gnijezdo u kojem može biti od 35 do 50 jaja. U razgovoru s kapetanom Alecom Colleyem zaduženim za nas, saznali smo da je prije nekoliko godina zajedno s turistima doživio susret s tri metra dugom ženkom krokodila. Koliko je jak zaštitnički majčinski instinkt u obrani gnijezda, uvjerio se kada je skočila na prednji dio čamca! Možemo samo zamisliti kako je bilo turistima u kratkim hlačama, čije su noge bile poslužene kao na pladnju. Sve što ih je dijelilo od oštrih zuba bila je metalna ogradica. Na sreću, ženka je uvidjela da joj ljudi nisu prijetnja, pa je odlučila napustiti gliser. Kapetan Colley nam govori kako nisu imali nikakvo oružje za obranu. Naime, pravila su takva da ne smiju nositi nikakvo oružje, pa ni ono za uspavljivanje.

IMG_7164Osim krokodila, ovo područje obiluje pticama koje potpuno ignoriraju prisustvo turista. Ipak je ovo njihov dom, a mi smo samo u prolazu, za Ameriku vrlo neobično – bez oružja. Dok se u čamcu probijate kroz rogoz i lokvanje možete nabasati na bjeloglavog orla koji hvata ribu, ždralove koji graciozno gacaju po plićaku ili na crnog strvinara dok komada strvinu uopće ne obraćajući pažnju na vas. Baš nimalo mu ne smeta ni ogromni propeler na vašem čamcu koji je toliko glasan da para uši bez obzira na zaštitne slušalice koje dobijete. Upravo je zbog ptica Everglades postao poznat u svijetu. Smatra se da je to jedno od najboljih mjesta za njihovo promatranje, jer ovaj ekosustav sadrži preko 600 različitih vrsta ptica i životinja. Tu se nalaze jedne od najvećih kolonija roda, kormorana, pelikana, crnih patki i brojnih drugih pernatih stanovnika.

Ovisno o godišnjem dobu, dobu dana ili noći, možete vidjeti jelene koji proviruju između vodenih čempresa prekrivenih španjolskom mahovinom, divlje svinje koje se valjaju u mulju ili krokodile dugačke tri-četiri metra kako se sunčaju uz obalu. No, oprez! Iako djeluju pomalo nespretno i tromo, ako ih razljutite mogu za vama pojuriti brzinom od gotovo 50 kilometara na sat! Za sve one koji ipak ne žele biti u neposrednoj blizini tih opasnih gmazova, postoje i ture u terenskim buggy vozilima. U sigurnosti grdosije na šest kotača možete uživati u ljepotama močvare kroz rančeve Wild Florida, te obližnji Doc Partin, najstariji ranč u državi koji uzgaja autohtone krave pasmine Brahman.

Tekst: Iva Brčić
Fotografije: Wild Florida Airboats & Wildlife Park

Ostatak teksta potražite u tiskanom izdanju!

Ostavi komentar