ELLEN BERENDS: Diplomacija uz bicikl

Nakon Moskve, Vijetnama, Južnoafričke Republike gdje je upoznala svog supruga, a potom Ukrajine, Konga i Strasbourga, veleposlanica Kraljevine Nizozemske Ellen Berends svoj je novi dom, kako sama kaže, pronašla u Zagrebu. U rezidenciji na Tuškancu, uhvatili smo je u kratkoj pauzi između sve brojnijih diplomatskih obveza. Naime, Nizozemska je s početkom 2016. preuzela predsjedanje Europskom unijom, a nov status i planovi njene zemlje bili su izvrstan povod za intervju.

Predsjedanje Europskom unijom sigurno vam je u potpunosti ispunilo raspored…
– Nizozemsko predsjedanje EU-om počelo je 1. siječnja, i to u vrlo turbulentnim vremenima, tako da nismo imali vremena za gubljenje. Prioriteti našeg predsjedanja su migracije, međunarodna sigurnost, inovacije i stvaranje novih radnih mjesta, financije u eurozoni te klima i energija. A za sve to nema brzih i lakih rješenja, što znači da nijedna zemlja te probleme ne može riješiti sama. Zato u svakoj zemlji, pa tako i u Hrvatskoj, predstavljamo naš program. Tako sam bila i u Saboru, sastala sam se odmah i s hrvatskim premijerom i predsjednicom, ministrima, dogovarala sam sastanke koji će se održati u Bruxellesu i Amsterdamu…

diplomacija02Koji su nizozemski prioriteti, sad kad ste preuzeli kormilo EU?
– Naš je premijer rekao: „Naša je agenda da nemamo agendu“. Nastojimo za sve pronaći zajednička rješenja, a za to je potrebno mnogo komunikacije. Stoga je sad u fokusu mog posla organizirati brojne susrete i razgovore, dok moji kolege u drugim zemljama Unije čine isto. Sve to kako bi se pronašla zajednička područja na kojima možemo djelovati kako bismo se suočili s izazovima koji su pred EU.

Spomenuli ste izbjegličku krizu kao jedan od glavnih prioriteta. Kako Nizozemska vidi tu krizu? 
– To je vjerojatno jedan od najvećih izazova s  kojima se Europa suočila.Tu su problemi krijumčarenja ljudi, zaštite vanjskih granica, ali i pitanja primitka izbjeglica,centara za njihov prihvat. Treba svakako razgovarati i o usklađivanju sustava dodjele azila, ali i povrata izbjeglica, a na koncu trebamo svi zajedno i dijeliti sav taj teret. Europa je uvijek bila i bit će temeljena na solidarnosti. Ali svakako probleme treba rješavati u korijenu, zato fokus moramo staviti na Tursku, pa i na dijelove Afrike. A dok god traje rat, ovaj će se priljev izbjeglica nastaviti.

Kako vidite, kompleksno je to pitanje, ali baš zato u Europi moramo raditi zajedno i držati se onog što dogovorimo. Kako se vaša zemlja uhvatila u koštac s migrantima? 
– Nizozemaca ima oko 17 milijuna stanovnika, a od toga je 3,5 milijuna ljudi stranog porijekla, od čega je pola prva generacija stranaca u zemlji. Tako da smo mi već dugo suočeni s migracijama, ali jasno razlučujemo izbjeglice od ekonomskih migranata. Sve ljude kojima je dopušten boravak u Nizozemskoj nastojimo što bolje uključiti u društvo, od obrazovanja nadalje. Unatoč takvoj politici, ni Nizozemska se ne može nositi s golemim priljevom migranata. Mi smo zemlja odredišta, a samo lani ih je stiglo 60.000, s čime se nije lako suočiti. S druge strane, i Hrvatskoj nije lako kao tranzitnoj zemlji, pa ni Grčkoj kao zemlji u koju migranti prvu stižu. Trebamo pronaći zajedničko rješenje.

Ostatak teksta potražite u tiskanom izdanju!

Tekst: Igor Weidlich
Fotografije:
Romeo Ibrišević

Ostavi komentar