Compass dobio kompas

Compassov dizajn napravljen je u duhu Jeep modela, a to u prvom redu znači – prednja maska sa prepoznatljivim otvorima za zrak uz svjetla koja vuku na Grand Cherokee

Postoji neki modeli koji su jednostavno obilježili povijest automobilske industrije i koji su zapravo postali sinonim za pojedine klase. Tako i danas vrijedi uvriježeno pravilo da se svaki terenski automobil, ili SUV jednostavno zove – džip. Posljedica je to činjenice da je upravo američki Jeep prvi tijekom Drugog svjetskog rata izbacio tada ratno vozilo Willys koje je kasnije postalo pradjed svih terenaca na svijetu. Biti prvi, uvijek znači imati korak prednosti u odnosu na konkurenciju i upravo taj konstantni napredak Jeep nastoji održati i dandanas. Nakon manje krize, američka tvrtka jednostavno je procvala kada je došla u ruke talijanskog Fiata. Talijani su dali punu slobodu kako dizajnerima, tako i inženjerima, sve kako bi napravili najbolji proizvod.

Ako je Jeep sinonim za terenac, onda je model Grand Cherokee sinonim za luksuzni terenac. Upravo je taj model stup Jeepa diljem svijeta, pa tako i u Hrvatskoj. Čelnici Jeepa to su, naravno jako dobro shvatili i stoga je bilo logično sve modele osloniti upravo na Cherokeeja. To vrijedi i za model Compass koji je nedavno doživio pravu reinkarnaciju s drugom generacijom koja nema puno zajedničkog s prethodnikom. Možda mnogi ni ne znaju da se nekoć Jeep Compass prodavao na našem tržištu. To rezultira iz relativno skromnog učinka kojeg je taj model imao među hrvatskim kupcima. Jeepova ideja tad je bila jednostavna: napraviti manje vozilo od Cherokeeja koje bi trebalo biti zanimljivo širem sloju kupaca. Nažalost, sve je zapelo u realizaciji samog modela koji je bio prilično neatraktivan izvana i plastičan iznutra. Šansu za „popravni ispit” Jeep ima s novom generacijom koja se pojavila prošle godine. „Popravni” nisu nikako željeli propustiti, dapače cilj je bilo položiti ga s odličnim. Inače u međuvremenu, američka tvrtka u talijanskom vlasništvu je izbacila i mali Renegade, tako da novi Compass ima manjeg (Renegade) i većeg brata (Cherokee), te najvećeg „gurua” Grand Cherokeeja. Compassov dizajn napravljen je u duhu Jeep modela, a to u prvom redu znači – prednja maska sa prepoznatljivim otvorima za zrak, uz svjetla koja vuku na Grand Cherokee. Tako novi Compass ima onu robusnost koju traže kupci Jeepa.

 

Unutrašnjost je bogato opremljena i Compass se odmaknuo od slogana „plastic fantastic” te nudi ono što se očekuje od jednog ipak premium brenda. Tako 7-inčna kolor LED ploča s instrumentima vozačima nudi niz opcija prilagođavanja, od osnovnog očitanja brzine, preko specifičnih informacija o statusu vozila, do individualiziranja prikaza informacija. Nova generacija Uconnect 8.4 NAV sustava, uključuje niz handsfree komunikacijskih, zabavnih i navigacijskih značajki s velikim, među najboljima u segmentu, 8,4 inčnim dodirnim zaslonom koji podržava geste višestrukog dodira, s mogućnošću hvatanja, dodirivanja i potezanja prstima.

Pošto su Talijani preuzeli komande Jeepa, i ponuda motora ima snažan miris Apeninskog poluotoka s dva benzinska i tri dizelska agregata. Pomalo neobično, kod benzinaca su u ponudi mali 1,4 litarski Multiair agregati koji razvijaju 140, odnosno 170 konja. To su motori za europska tržišta, jer teško će netko „Amerima” prodati foru s downsizingom. Međutim, činjenica jest da je Zapadna Europa u posljednje vrijeme počela forsirati benzince, a ponuda Compassa se tu savršeno uklapa. Tako već slabija izvedba do stotke dolazi za 9,8 sekundi i razvija najveću brzinu od 195 km/h.

Kod dizelaša, manji 1.6 Multijet ima 120 konjskih snaga, dok jača 2.0 litarska izvedba razvija 140 KS. Već slabiji model do stotke dolazi za 10,7 sekundi uz maksimalnu brzinu od 188 km/h te potrošnju od svega 4,4 l/100 km. Pogoni mogu biti izvedeni na prednji ili na sva četiri kotača. Slabije izvedbe imaju prednji pogon, dok kod onih jačih obično dolazi pogon na sve kotače. Kada je u pitanju pogon na sva četiri kotača, Jeep Compass nudi dva inovativna pogonska sustava za u klasi najbolje 4×4 sposobnosti. Jeep Active Drive i Jeep Active Drive Low automatski se i bez prekida prebacuju između 4×2 i 4×4 pogona za stalno usmjeravanje okretnog momenta i optimalno držanje podloge. Kada se odabere ručni mjenjač on ima šest stupnjeva, a ako odaberete automatski mjenjač, onda je riječ o devetbrzinskom mjenjaču. Compass je s novom generacijom postao i te kako atraktivan automobil koji se nalazi u iznimno traženom segmentu kompaktnih SUV-ova. Naravno da će u konačnici i cijena odigrati važnu ulogu u uspjehu ili neuspjehu modela, a vizualno Jeep ima sjajne adute i argumente za kupovinu. Cijena započinje već od 192 870 kuna što je u svakom slučaju iznimno konkurentan iznos za jedan premium proizvod. A Jeep spada upravo u tu kategoriju!

Blagodat bogate serijske opreme

U ponudi su tri paketa opreme. Tako paket Sport dolazi s ručnim mjenjačem i manjim dizelskim motorom od 120 konja. Verzija Longitude, uz već spomenuti dizel, ima i manji benzinski motor od 140 KS. Možda najpoznatija izvedba je Limited paket opreme kod kojeg postoji mogućnost svih odabira, odnosno svih postojećih motora, prednjeg ili 4×4 pogona, te ručnog ili automatskog mjenjača. Poznato je da američki automobili imaju iznimno bogatu serijsku opremu i zapravo tu se ima malo što za nadodati što je svakako odlična vijest za sve potencijalne kupce. Baš kao i petogodišnje jamstvo (ili 120 tisuća prijeđenih km).

Tekst: Mislav Frleta

Ostavi komentar