Arhitektica modnih tkanina

Marina Šimić Obradović renomirana je modna dizajnerica, Makaranka koja idejno i kreativno stoji iza modnog brenda Marina Design koji već dva desetljeća osvaja modne individualce ne samo u Hrvatskoj

Kada je na repertoaru kolekcija s njezinim potpisom, već standardno znamo da će nas osvojiti kako kreativnom vizijom, tako i kvalitetom izrade komada koji nesumnjivo mogu parirati svjetskim dizajnerskim imenima – oduševljeno će izjaviti modni kritičari recenzirajući odgledanu reviju na kojoj su predstavljene njezine kreacije. Ona je Marina Šimić Obradović, renomirana modna dizajnerica, Makaranka koja idejno i kreativno stoji iza modnog brenda Marina Design. Svojim prepoznatljvim modelima koji se baziraju na izraženom minimalizmu, dozom avangarde i konstrukcijskom inovativnošću već više od dva desetljeća osvaja modne individualce i sve one koji su spremni na nove i drugačije forme. Odnosno, kako kaže, one koji se ne boje biti drugačiji jer drugačiji već jesu.

Najnovija kolekcija, jesen/zima 2023./2024., inspirirana je klasikom s posebnim modernim zaokretom, a napravljena je u vrlo limitiranom broju, sa svega nekoliko komada od svakog modela.
– Zimska mini kolekcija „Capsule“ obuhvaća nekoliko klasičnih sezonskih komada s fokusom na kaputima i puloverima. Dvije su priče: jedna u kojoj dominiraju varijante toplih boja i druga – monokromatska. Ono što im je zajedničko je malo hrabriji, atipičan dizajn materijala, posebno u kaputima kao ultimativnom zimskom komadu. Posebnu pažnju pridajem kvaliteti materijala, konstrukciji te detaljima koji ovim klasičnim komadima daju posebnu dozu šarma.

U svijetu modnog dizajna prisutni ste već pune 23 godine tijekom kojih ste uspjeli stvoriti prepoznatljiv brend čiji potpis cijene kako kod nas, tako i izvan Hrvatske. Koje su glavne karakteristike Marina Designa, na čemu inzistirate pri kreiranju svojih modela?
– U svijet mode ušla sam prvenstveno zato jer me je iznimno privlačila sama konstrukcija modela kao nepresušan izvor mogućnosti oblikovanja na ljudskom tijelu. Taj početni interes me vodi i sve ove godine. I kao igra i kao izazov. Konstruirati za ljudsko tijelo zahtjevan je posao jer da bi model egzistirao u stvarnosti on, osim mašte, mora poštivati i zakone pokreta. Spoj jednog i drugog, moj je veliki izazov. Upravo konstrukcija je nekako postala prepoznatljiv moment mojih kolekcija.

Svjetski poznati stilist i modni konzultant Grgo Zečić jednom vas je prigodom, pišući kritički osvrt na prikazanu kolekciju na Fashion hr-a, nazvao „arhitektom u modi“.
– Da, i upravo je u toj rečenici možda najbolje sažeo moj pristup dizajnu. Njegujem jedan geometrijski pristup, pronalazim zanimljive zahvate u kroju i veliku pažnju posvećujem detalju, a da bi konstrukcija došla do izražaja boje su svedene na minimum. Moji modeli odlikuju se jednim minimalističkim stilom, volim pročišćenost, jednostavnost i konstrukcijsku inovativnost. Naravno, koliko to tržište omogućava.

Nedavno ste izlagali na zagrebačkom sajmu mode i ljepote “Ciferšlus“ koji okuplja preko 50 dizajnera. Kakvi su dojmovi sa sajma?
– Jako dobri. Prvi put sam sudjelovala na sajmu tog tipa, pa iako je to u svijetu najnormalniji način prezentiranja, kod nas se tek od nedavno stidljivo probija. Drugačije je iskustvo u odnosu na prezentaciju putem modnih revija jer se sve događa u realnom vremenu – i prezentacija i prodaja kao takva – pa je konkretnije. U svakom slučaju pohvalno, odlično organizirano, s tendencijom da se razvije i u puno interesantniji koncept.

Tom ste se prikom susreli i s radovima drugih dizajnera. Kako biste ocijenili domaću modnu scenu?
– Hrvatska je mala zemlja s malim tržištem, ali jako velikim brojem kreativaca i šteta je što im se ne nudi dovoljno mogućnosti da se prezentiraju i da s više lakoće razvijaju svoje brendove. Iskreno, i samu me iznenadio broj izlagača, kao i kvaliteta i raznolikost njihove ponude.

Gledano unatrag dva desetljeća, primjećujete li neke promjene u navikama potrošača? Postaju li možda Hrvatice odvažnije i osviještenije u svom modnom izričaju?
– Hrvati su kao narod oduvijek njegovali estetiku odijevanja. Generalno nema znatnih promjena u njihovim navikama, osim što nepovoljna ekonomska situacija donekle diktira mogućnosti ulaganja u odjevne komade. Dizajnerima koji svoju proizvodnju realiziraju u Hrvatskoj teško je cjenovno konkurirati masovnoj proizvodnji s Istoka, pa se utoliko i suzio krug potrošača koji si mogu priuštiti dizajnerske proizvode. Da smo ekonomski stabilnija zemlja uvjerena sam da bi mnoge žene rado nosile hrvatski dizajn jer radi se o odjeći koja je daleko kvalitetnija, a usto je proizvedena u manjim količinama, što je u svakom pogledu odgovornije i održivije.

Ostatak intervjua potražite u tiskanom izdanju!

Ostavi komentar