Začudan svijet papirnatih igračaka

 

Zagrepčanin Marko Zubak vratio se svojedobno iz Barcelone s diplomom slikara i kipara, a osim slika i skulptura, danas iznimno uživa u izradi papirnatih igračaka. Uvršten je među 15 najboljih papertoy umjetnika u cijelom svijetu

Kažu da papir podnosi sve – u dvije dimenzije. Ali umjetnik Marko Zubak otišao je korak dalje i papiru podario trodimenzionalni život stvarajući populaciju papirnatih bića, protagonista njegove ideje. Zubak stvara umjetnost prema svojim pravilima, a ušao je u svijet papirnatih igračaka ili papertoysa iz jednog razloga – jer mu se svidjela filozofija besplatnog dijeljenja umjetničkih djela. Ono što se ne bi moglo reći za većinu umjetničke prakse, u samoj srži papertoy scene laka je dostupnost umjetnosti svima koji imaju želju i volju njome biti okruženi. Na Zubakovoj internetskoj stranici može se pronaći više od 200 različitih originalnih dizajna koje je potrebno samo isprintati, izrezati i zalijepiti te tako dobiti svoj primjerak papirnate igračke.

– Jedino što je neophodno jest malo strpljenja i volje – kaže Zubak, jedini predstavnik papertoy scene u Hrvatskoj. Brojne osnovne škole kao dio svojih nastavnih aktivnosti koriste njegove predloške, ali oni privlače i potpuno neočekivanu publiku koja svoje dojmove često podijeli s njime. Jedan od zanimljivijih mailova koje je Zubak primio kao zahvalu za svoje dizajne, bio je od jednog bankara iz Mađarske, koji sa svojim kolegama, kao dio tradicionalnog tjednog druženja, izrađuje igračke po njegovom dizajnu.

Papertoysi su relativno novi pojam u svijetu umjetnosti, premda mnogi to ni ne smatraju umjetnošću. Zubak smatra da je tomu razlog prvenstveno mali broj ljudi koji se time bavi, te se zbog manjka profitabilnosti još nije stvorilo tržište. Ali zato je zainteresiranost publike već godinama u kontinuiranom porastu. Ona raste toliko da su sakupljači dizajnerskih igračaka svoj interes počeli prosljeđivati upravo na papertoyse zbog ekonomičnijih i jednostavnijih razloga. Naime, sad imaju priliku doći besplatno do svojih igračaka, a paralelno i iskoristiti vrijeme kreativno se izražavajući. Dodatni plus je i mogućnost personalizacije jer svatko može igračku prilagoditi svom ukusu, bojom i dodacima.

No, kako je sve počelo? Papertoysi su nastali 2005. godine od nekolicine kreativaca, a Zubak ih je počeo stvarati dvije godine kasnije i to za vrijeme svojeg studiranja u inozemstvu. Iako je završio Facultad de Bellas Artes u Barceloni s diplomom slikara i kipara, odmah po završetku fakulteta vratio se u Hrvatsku koja mu je početna točka za sva putovanja na izložbe diljem svijeta na kojima neprestano sudjeluje.
– Tu sam doma – objašnjava razlog svog povratka u Hrvatsku. -Imam atelijer u Rovinju i Zagrebu i živim po pola godine u oba ta grada. Drago mi je da sam studirao u inozemstvu, no nikada ne bih tamo ostao. U drugoj državi si uvijek stranac bez obzira na sve. Uz to, u Hrvatskoj imam više slobode. Toga se dotičem i u svojoj seriji slika i skulptura pod nazivom MLIBTY Shadows.

Otkako se vratio, ima više mogućnosti raditi ono što zaista voli, a to što ne stvara u inozemstvu nije baš nimalo spriječilo da se glas o njemu kao iznimnom papertoys umjetniku proširi izvan naših granica. Pa je tako uvršten među 15 najboljih papertoy umjetnika u cijelom svijetu.
– Ja sam se u taj svijet zaljubio na početku i danas se time jednostavno moram baviti – kaže tridesetosmogodišnji Zagrepčanin. Njegova se umjetnost kreće u više smjerova koji se međusobno isprepliću, tako je i najnovija serija robota osmišljena kao spoj skulpture, instalacije i slike. Iako je svestran umjetnik vrlo širokog kruga interesa – koji također radi i skulpture, grafike, fotografira i slika – papir neizostavno udomaćuje u sva svoja djela. Netipičnim sredstvom izražavanja te osebujnim načinom opredmećivanja svoje umjetnosti, mogućnosti su beskrajne, a to i pokazuje svakim novim radom. Na seriji slika ljudskih sjena i padova koje se mogu pronaći u Galeriji Mala u Zagrebu, pojavljuje se ono crtačko koje podvlači dominaciju crteža što zadire u slikovne podloge nanošene sloj po sloj, a sve uz neizbježno korištenje papira.
– Kultura papertoysa posebno mi je zanimljiva ne samo zbog ekskluzivnosti svog besplatna karaktera, već i zato što uključuje konvergenciju umjetnika različitih smjerova – objašnjava Zubak.

Ostatak teksta potražite u tiskanom izdanju!

Tekst: Tena Gašparac
Fotografije: Mladen Požeg

Ostavi komentar