Sinergija ljubavi i tradicije

 

Na ovogodišnjem Decanteru vinarija Damjanić osvojila je jednu zlatnu (Clemente bijeli) i dvije srebrne medalje (Damjanić Malvazija, Damjanić Sincerus)

Vino nije proizvod. Ono je kreacija ljubavi i želje za savršenstvom. Način izražavanja i komunikacije sa svijetom. Vino je stil života. Upravo u skladu s tim, u istarskoj obitelji Damjanić pristupaju svemu onom što rade posljednjih dvadesetak godina, nastavljajući tako tradiciju vinogradarstva i podrumarstva u njihovoj obitelji koja seže još u početke 18 stoljeća. U Fuškulinu, između Vrsara i Poreča, danas obitelj raspolaže s desetak hektara vinograda i moderno opremljenim podrumom iz kojeg izlazi iznimno široka paleta proizvoda. Virtu je pjenušac slamnato-žute boje, savršen kao aperitivno i ljetno vino; Penelope – rose elegantnih voćnih i cvjetnih aroma, a tu su i četiri malvazije: Malvazija istarska (paradno vino slamnato-žute boje sa zelenkastim odsjajem), Malvazija Akacija (8 do 12 mjeseci odležana u bačvicama od akacije), Malvazija Classic (macerirana malvazija kristalno bistre zlatno-žute boje) te Malvazija Sincerus – kristalno bistro desertno vino.

U Damjanićevom portfelju vina nalazi se i Chardonnay, mekan i izrazito harmoničan, Muškat žuti, poluslatko vino fine svježine i strukture, Borgonja (vino rubinsko crvene boje), Clemente (duboke, tamne rubinski crvene boje; 60% merlot, 20% cabernet sauvignon, 10% teran i 10% borgonja), zatim Clemente bijeli – iznimno kopleksno i elegantno vino; 60% malvazija, 30% chardonnay, 10% pinot bijeli i Duro Istriano (gusto crveno vino intezivnih aroma – 50% teran, 50% borgonja). No ono što je osim ove široke palete proizvoda iznimno važno, jest ona zajednička nit, poveznica koja sva ta vina čini drugačijim od drugih. To je snažan autorski potpis Ivana Damjanića, vinara koji u svom radu iznimno poštuje tlo, sortne karakteristike i mikroklimatske specifičnosti. U sinergiji ljubavi i tradicije koju nadasve štuje, nastaje vrhunski proizvod, koji će svima nama, kada dođemo u priliku kušati ga, ostaviti nezaboravno iskustvo vinskog užitka. Sve to, iz godine u godinu, prepoznaju i na brojnim domaćim i svjetskim natjecanjima na kojima vinarija Damjanić redovito odnosi nagrade i medalje. Ova godina bila je ipak posebna: na svjetski relevantnom Decanteru osvojena je jedna zlatna i dvije srebrne medalje – veliko priznanje svemu dosad uloženom!

 

Damjanić Clemente bijeli najbolje hrvatsko vino

Najveće i najutjecajnije svjetsko ocjenjivanje vina (Decanter World Wine Awards ) koje je i ove godine održano u Londonu, donijelo je iznimno priznanje obitelji Damjanić. U konkurenciji više od 17 000 vina iz više od 50 zemalja svijeta, vina proizvedena u podrumima vinarije Damjanić odnijela su jednu zlatnu i dvije srebrene medalje. Damjanić Clemente bijeli 2016 osvojio je zlatnu medalju, ujedno je i najbolje ocijenjeno hrvatsko vino sa 96 bodova, a Damjanić Malvazija 2017 i Damjanić Sincerus 2016 zavrijedili su srebrna odličja. Clemente bijeli drugu godinu za redom osvojio je i zlatnu medalju na IWC natjecanju, koje je po važnosti uz bok Decanteru.

Ostavi komentar