Naočit “mačak” u novom ruhu

Redizajnirani Macan sada je još atraktivniji, Porsche je redizajnom još jednom dokazao kako je istinski lider u segmentu luksuznih sportskih SUV-ova

Macan se pojavio na tržištu 2014. godine. Zanimljivo je da se projekt vodio pod oznakom Cajun, odnosno riječ je o skraćenici za Cayenne junior, međutim u Porscheu su se na kraju ipak odlučili za naziv Macan. On je doista „pravi mačak“ – naočit i privlačan, pa nije nimalo iznenađujuće da ga nerijetko voze i žene. Na Macan ne treba gledati kao na mali Porscheov SUV, već jednostavno na automobil za one kojima ne treba veće vozilo. Redizajnirani Macan sada je još atraktivniji: odmah na prvu, sudeći po samom dizajnu, dobivamo potvrdu kako je riječ o pravom Porscheu. Izmjenama na vanjskom dizajnu približio se ostatku game, u prvom redu Cayenneu i Panameri.

Naglasak je stavljen na njegov prednji dio koji sada djeluje dinamičnije, dok je straga dodan masivni difuzor. S redizajnom su stigla i glavna LED svjetla s Porscheovim sustavom dinamičkog osvjetljenja (PDLS) te vanjska ogledala sportskog dizajna koja su sada standard na svim modelima. Nove vanjske boje uključuju papaja narančastu i encijan plavu metalik, te piton zelenu za top model Macan GTS, a moguće je naručiti i posebne boje iz programa “Individual”. Uz vanjsko osvježenje, dosta je novosti implementirano ispod karoserije, a riječ je o čitavom spektru elektronskih sustava za asistenciju vozaču. Premda je Macan najsportskiji SUV u klasi, redizajnirani je model sada još vozniji, ali i bitno udobniji. Bitne dorade šasije omogućuju još osjetljivije i izravnije reakcije u vožnji s obzirom na stanje na cesti, tvrde u Porscheu, i to zahvaljujući dorađenom upravljačkom sklopu i ovjesu s Porsche Active Suspension Managementom (PASM) koji serijski dolazi kod GTS modela.

Usto, GTS model je opremljen i sportskim zračnim ovjesom koji je deset milimetara niži, a u usporedbi s prethodnikom zračne opruge na prednjoj osovini tvrđe su za deset posto, a na stražnjoj za 15 posto, što također pridonosi boljoj dinamici vožnje. Unutrašnjost je također osvježena u skladu s vremenom – komandna ploča potpuno je novog dizajna. Umjesto nekadašnjih klasičnih tipki, sada je sve na dodir. Upravljač i kraća ručica mjenjača preuzeti su iz modela 911. Dokaz kako je riječ o pravom Porscheu svakako je i karakteristični analogni sat koji se nalazi na vrhu ploče s instrumentima i sada je dio standardne opreme kod svih Macana, dok kod verzija s novim bojama dolaze i kontrastni šavovi na kožnim sjedalima u istom tonu.

Motori koji se ugrađuju u novi Macan isključivo su benzinski; Porsche tu više nije želio napraviti nikakav kompromis.
Tri su osnovna modela u ponudi: Macan, Macan S i Macan GTS. Čim više slova u nazivu, tim više konjskih snaga ispod poklopca motora. Osnovni Macan pokreće četverocilindrični motor s turbo punjačem koji razvija najveću snagu od 265 „konja“. Prednost nešto manjeg motora svakako je niža emisija CO2, kao i manja potrošnja goriva, a opet je snaga dostojna Porschea. Tako od 0-100 km/h Macan dolazi za 6,4 sekundi i razvija najveću brzinu od 232 km/h. Potrošnja je za tu vrstu motora i toliko snage umjerena te iznosi 10,1 do 10,7 l/100 km. Model Macan S ima V6 motor s duplim turbo punjačem uz snagu od 380 KS. U ovom slučaju najveća brzina se penje na točno 259 km/h, a do „stotke“ vozilu je potrebno samo 4,8 sekunde.

 Nezahvalno je govoriti o sportskoj izvedbi kada je u pitanju Porsche, jer svaki model može krasiti taj epitet, ali trenutno najjača izvedba Macana nosi naziv GTS. Njega pokreće V6 benzinski motor koji je dorađen, pa tako razvija najveću snagu od čak 440 konjskih snaga. Od 0-100 km/h stiže za 4,5 sekunde i ne staje do maksimalnih 272 km/h. Svi Macan modeli sada standardno dolaze sa 7-stupanjskim mjenjačem s dvostrukom spojkom i pogonom na sve kotače. Iako većinu svojeg radnog vijeka Macan provodi na asfaltu, po potrebi može odraditi i zahtjevnije off road izlete. Porsche je redizajnom još jednom dokazao kako je istinski lider u segmentu luksuznih sportskih SUV-ova. Uz to pokazao je kako „tradicionalni“ benzinski termički motori još uvijek mogu biti itekako privlačni i uzbudljivi u vožnji. Macan je kupcima idealna mjera: niti prevelik, niti premalen za svakodnevnu uporabu. Novi model moguće je naručiti u Porsche Inter Autu na zagrebačkom Jankomiru, jedinom ovlaštenom trgovcu Porschea u Hrvatskoj.

Cijene novog modela
Početni model Macana bez dodatne opreme stoji 619 104 kune. No, naravno da je pritom malo vjerojatno da kupac neće personalizirati svoje vozilo s obzirom na atraktivne opcije koje se nalaze u ponudi. Upravo zbog toga, svaki je Porsche zapravo jedinstveni model skrojen po ukusu svojeg vlasnika. Osnovni model Macana S stoji 733 173 kune, dok cijena najsnažnije izvedbe Macan GTS kreće od 894 930 kuna.

Piše: Marin Galić

Ostavi komentar