Luksuzni Rolls-Royce Cabrio

Ne, to nije Wraith s platnenim krovom! – jasni su u svom predstavljanju novog modela ljudi iz Rolls-Roycea. Naravno, naslijeđe je ipak jasno vidljivo, pa se srodstvo s Wraithom, sportskijim od trenutnih modela, ne može sakriti. No, prema riječima iz tvornice, gotovo sedamdeset posto tog automobila u potpunosti je novo. Zapravo, Wraith i Dawn u potpunosti su različiti automobili. Kako površnost nikada nije bila vrlina, za razumjeti Dawn potrebno je pogledati dublje od pažljivo ulaštenih vanjskih obloga karoserije, jednako pažljivo ulaštenih kotača od dvadeset i jednog inča i velikog, savršeno skrojenog, platnenog krova.

Motor koji pokreće Dawn nije ona ista tvornica snage ugrađena u motorni prostor Wraitha, već sasvim suprotno; Dawn pokreće uglađeni motor limuzinskog rođaka – Ghosta. Iako je Rolls-Royce u posljednjih nekoliko godina napustio onaj, tako britanski, način deklariranja snage svojih motora i navodi kilovate i njutnmetre preciznošću primjerenijom svojim njemačkim šefovima, možda ne bi bilo loše prisjetiti se tog legendarnog djelića automobilske povijesti i reći da je snaga 6,6-litrenog V12 twin-turbo motora ugrađenog u Dawn – prikladna.

No, snaga njegovog velikog motora nije jedino što je prikladno na novom modelu Rollsa konstruiranom da veliča ljepotu života. Veliki platneni krov jedini je ispravan način za prekriti veliku kabinu sa sjedalima za četiri osobe. Svaki drugačiji način izvedbe krova bio bi jednostavno nedovoljno elegantan. Zahvaljujući pametnoj konstrukciji, u Rolls-Royceu su izbjegli problem koji inače tišti kabriolete s mekanim krovom. Buka u unutrašnjosti i ne postoji, pa se Dawn hvali titulom najtišeg kabrioleta na svijetu. Ipak, zvukovi koji bi se trebali čuti i dalje će biti prisutni, jer „ništa nije romantičnije od vožnje kabrioletom po kiši u noći, uz zvuke poskakivanja kapljica po krovu.“

rolls-royce-dawn 2

Dawn je, osim romantičarskom dušom, opremljen i vrhunskom računalnom tehnologijom. Naravno, nikako na onoj prizemnoj razini svakodnevne potrošačke elektronike. Ekran informacijskog sustava automobila osjetljiv na dodir, sastavni je dio svakog današnjeg automobila, ali ne i Dawna. Kako bi se izbjeglo ostavljanje vidljivih otisaka prstiju na nečemu tako istaknutom kao što je centralno postavljen ekran, Dawn je opremljen površinom osjetljivom na dodir, ali ne u obliku ekrana, već jednog dijela obloge unutrašnjosti. Ekran ostaje skriven iza drvene obloge između otvora za zrak na središnjoj konzoli.

rolls-royce-dawn3Ono što je specijalitet cijelog tog sustava je sposobnost prepoznavanja pisanja prstom i to ne samo na jednom jeziku ili jednom pismu – informacijski sustav prepoznaje latinično, arapsko i mandarinsko pismo te sukladno tome i upravljanje na pripadajućim jezicima. Tražeći inspiraciju za današnji Dawn u Silver Dawn Drophead Coupéu s kraja četrdesetih i početka pedesetih godina, prvom poslijeratnom kabrioletu tada još izrađivanom po posebnoj narudžbi u karoserijskim radionicama Mulliner i Park Ward, Rolls je uspio oživjeti duh poleta i radosti življenja, u potpunom skladu s imenom figurice koju ti automobili nose na vrhu svoje legendarne rešetke hladnjaka. S dodatno nakošenim vjetrobranskim staklom, drvenim oblogama koje podsjećaju na legendarne Riva jahte, 4,9 sekunde do 100 kilometara na sat, 250 km/h maksimalnom brzinom, 2650 kilograma i cijenom od preko 330 tisuća eura, Dawn je opasno blizu automobilskom savršenstvu.

OBITELJSKO CABRIO STABLO
Kupci Rolls-Royce automobila znaju koliko je vrijedan automobil koji svoje ljude ne odvaja od krajolika. Uz gotovo svaki limuzinski model, dolazio je i njegov brat koji je vjetrom mrsio kosu svojim putnicima. Neki su nastali kao posebno izrađeni primjerci u karoserijskim radionicama, a neki, opet, kao standardni tvornički modeli:

Rolls-Royce Silver Dawn Drophead Coupé
Prvi Rolls-Royce proizveden s tvorničkom karoserijom. Naravno, to je vrijedilo samo u slučaju limuzinske inačice. Kabrioleti su se i dalje izrađivali po posebnim narudžbama u karoserijskim radionicama. Od ukupno 760 primjeraka proizvedenih između 1948. i 1955., samo je 28 bilo Drophead Coupé.

Rolls-Royce Silver Cloud Drophead Coupé
Klasična ljepota Silver Clouda, u izvedbi bez tvrdog krova, mogla je doći isključivo po narudžbi iz karoserijskih radionica. Jedan od poznatijih vlasnika tog automobilskog hrama bio je Sammy Davis Jr. Silver Cloud Drophead Coupé proizvodio se od 1955. do 1966.

Rolls-Royce Corniche Convertible
Život mu je u četiri evolucijska ciklusa, od 1966. do 1995., razvojno pratio limuzinski Silver Shadow model po kojem je i nastao. Isprva zvan Silver Shadow Mulliner Park Ward Two Door Drop Head Coupé, 1971. godine dobiva malo spretnije ime – Corniche.

Rolls-Royce Corniche V
U prodaji od 2000. do 2002. godine, jedini je Rolls-Royce razvijen na osnovi nekog od Bentleyevih modela. Također je i jedini model koji je razvijen za vrijeme Volkswagenovog vlasništva nad tvrtkom. Iako izgledom podsjeća na tadašnji Silver Seraph, ispod vanjštine to su potpuno različiti automobili. U cijelosti ručno izrađivani Corniche V ujedno je i posljednji Rolls proizveden u legendarnoj tvornici u Creweu.

Rolls-Royce Phantom Drophead Coupé
Trenutno najskuplji model u ponudi, s cijenom od preko pola milijuna eura. Izgledom podsjeća na slavljenički prototip 100 EX iz 2004. godine, stvoren kako bi proslavio stogodišnjicu susreta Charlesa Rollsa i Fredericka Henryja Roycea.
Proizvodnja je započela 2007. godine i još uvijek traje.

Tekst: Domagoj Kuna

Ostavi komentar