Električni aduti „lava iz Sochauxa“

Peugeot nudi jednu od najbogatijih paleta elektrificiranih modela. Posljednja generacija Peugeota 308 predstavljena početkom ove godine izazvala je veliku medijsku pažnju zbog odvažnog, pravog „lavovskog“ dizajna

Danas svi govore o novoj, električnoj eri automobilske industrije. U toj novom „miješanju karata“ važno je u startu u rukama imati adute s kojima ćete kasnije moći ravnopravno igrati i pobijediti konkurenciju. U principu, elektrifikacija danas ide u dva smjera: jedan je razvoj hibridne tehnologije, a drugi su potpuno električni automobili. Hibridi su trenutno jednostavniji za svakodnevno korištenje jer ipak zahvaljujući kombinaciji termičkog i električnog motora mogu koristiti postojeću infrastrukturu benzinskih crpki, sve dok je infrastruktura električnih punionica još uvijek u fazi „odrastanja“. Stoga se obično smatra kako su potpuno električni automobili trenutačno prvenstveno namijenjeni svakodnevnoj gradskoj uporabi, a hibridi onim korisnicima koji često imaju potrebe za izvangradskim vožnjama. Peugeot, naravno, u ponudi ima modele i za jedne i za druge potencijalne kupce, dapače, lav iz Sochauxa nudi jednu od najbogatijih paleta elektrificiranih modela.

Da bi se došlo do stvarne elektrifikacije voznog parka, sigurno je da se to neće dogoditi s modelima poput Rimca, pa ni Tesle, koji su namijenjeni vozačima dubljeg džepa, već o automobilima koje si mogu priuštiti prosječni građani, odnosno obične tvrtke. A upravo u tu kategoriju spadaju Peugeotovi modeli 308 hybrid, kao i potpuno električni e-208. Uz to, krenuo je još jedan krug državnih poticaja na ekološke automobile, te su navedeni automobili dostupniji.

Posljednja generacija Peugeota 308 predstavljena početkom ove godine izazvala je veliku medijsku pažnju zbog odvažnog, pravog „lavovskog“ dizajna. U ponudi je, dakako, hibridna verzija, a kod hibrida je u principu uvijek najvažniji podatak koliki je doseg u potpuno električnom modu. Cilj igre je vrlo jednostavan – imati dovoljan potencijal da s električnim pogonom odradite svakodnevnu gradsku kilometražu, a kada idete na putovanje tu je dobri „stari“ termički benzinac da vas sigurno dovede do odredišta. Kod Peugeota 308 Hybrid doseg na struju iznosi 60 kilometara. Prosječno vozači dnevno u gradskoj vožnji prelaze oko 30 kilometara, pa je tu matematika jednostavna te Peugeot s lakoćom prolazi taj ispit.

Model 308 Hybrid možete puniti na tri načina: preko klasične utičnice 8A/220V za sedam sati, na pojačanoj utičnici od 14A/220V za četiri sata, a ako imate Wall Box onda vam je potrebno svega sat i 55 minuta kako biste akumulatore napunili potrebnom električnom energijom. Kapacitet baterije je 12,4 kWh, a električni motor razvija najveću snagu od 81 kW. Kupac može birati između nešto slabijeg benzinskog motora koji razvija najveću snagu od 150 KS ili pak jaču izvedbu od 180 konja. Ukupna snaga dva motora nije matematički zbroj, već tu postoje i određeni gubici, tako da službeno slabija izvedba razvija 180 konjskih snaga, a jača 225.

Najveća brzina u vožnji samo na struju ograničena je na 135 kn/h, dok s oba motora automobil dostiže 225 km/h u slabijoj i 235 km/h u jačoj izvedbi motora. Električni pogon je inače podrška benzinskom motoru u izvangradskoj vožnji i pridonosi značajnoj uštedi na gorivu. Uz to, Peugeot 308 Hybrid ima i sustav koji omogućuje povrat energije dostupne tijekom faze kočenja i usporavanja (energija koja se obično gubi na termičkim verzijama). Na taj se način tijekom vožnje dodatno pune baterije. Mjenjač je isključivo automatski s osam brzina, a pogon je izveden na prednje kotače. Cijene hibridne verzije (bez državnih poticaja) iznosi 292 195kn.

 

Korak dalje u električnoj ponudi je e-208. Tu više nema „kombinatorike“, već isključivo električni motor koji razvija najveću snagu od 136 KS. Čisto kao podsjetnik, možemo navesti podatak da je nekadašnji kultni 205 GTI u svojoj najjačoj izvedbi imao svega 130 konja… Električni motori zahvaljujući visokom okretnom momentu (260 Nm) snagu razvija gotovo trenutno, tako su i ubrzanja „električara“ doista odlična. Peugeot e-208 do stotke dolazi za 8,3 sekunde, dok je najveća brzina ograničena na 150 km/h. Razlog je jednostavan, na velikim brzinama potrošnja struje se znatno povećava i doseg bi u tom slučaju bio vrlo ograničen. Ovako, Peugeot službeno deklarira autonomiju vozila od 355 kilometara.

I u ovom slučaju je moguće puniti vozilo na klasičnu utičnicu, ali zbog znatno većeg kapaciteta baterije (50kWh) punjenje do kraja traje više od 20 sati, ali je zato na brzom punjaču moguće napuniti 80 posto baterije za samo 30 minuta! Garancija na baterije iznosi osam godina, odnosno 160 000 kilometara, a samo održavanje vozila je znatno jeftinije i jednostavnije od termičkih motora. Cijena Peugeota e-208 bez državnih subvencija iznosi 277 990 kuna. Peugeot u svakom slučaju raspolaže jakim adutima u ovoj fazi automobilske elektrifikacije, a ono što je najvažnije je činjenica da nudi modele za široku publiku. Stoga je sasvim izvjesno da će i u novoj eri ostati među vodećim automobilskim proizvođačima u Europi i svijetu…

Ostali hibridni modeli
U tekstu smo detaljno opisali model 308 Hybrid, ali to nije jedini model koji koristi hibridnu tehnologiju kod Peugeota. Tako se i popularni SUV 3008 također može kupiti u kombinaciji električnog i termičkog motora, a i trenutno najveći model Peugeot 508 dolazi u hibridnoj izvedbi koja je vrlo tražena zbog znatno niže trošarine i mogućnosti korištenja poticaja.

Ostali električni modeli
Osim modela e-208, Peugeot u svojoj ponudi ima i potpuno električnu verziju najmanjeg SUV-a u ponudi, verzije e-2008. Tu je i obiteljska izvedba (koja se može koristiti i u komercijalne svrhe) e-Rifter, te putnički e-Traveller. Međutim osim putničkih, Peugeot je elektrificirao i svoju paletu lakih dostavnih vozila, pa tako tvrtke mogu već sada nabaviti potpuno električne verzije modela e-Partner i e-Expert koje će znatno smanjiti troškove svakodnevnog poslovanja, odnosno dostave robe. Ukratko, za svakoga ponešto.

Piše: Marin Galić

Ostavi komentar